Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2016

Інформація прокурора області Володимира Комашка на брифінгу (08.11.2016) про актуальні питання діяльності органів прокуратури Чернігівщини упродовж останніх трьох місяців поточного року

1. Робота зі зверненнями
Як показує практика, жителі Чернігівщини активно користуються своїм правом на звернення. На особистий прийом вже звернулося 84 громадянина. Розуміння необхідності забезпечення кожному мати можливість бути прийнятим особисто спонукала здійснювати прийом не лише в Чернігові, а насамперед, в районах області.
 
Найгостріші питання, що турбують жителів регіону, стосуються здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, порушень земельного, природоохоронного законодавства, а також допущених органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.
 
Забезпечення ефективності та оперативності перевірки всіх доводів громадян, індивідуального підходу до кожного звернення дало свої результати.  Як наслідок, задоволено 33 звернення громадян та позитивно вирішено 3 звернення народних депутатів України.
 
2. Інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури
 
Особливу увагу приділено оприлюдненню інформацій про результати роботи органів прокуратури, передусім, які реально сприяли відновленню, зміцненню законності й правопорядку та мають суспільно важливий характер.
 
Однією із форм реалізації повноважень у вказаній сфері є функціонування офіційних веб-сайтів прокуратури області та місцевих прокуратур, де завдяки їх постійному інформаційному оновленню відображаються реальні результати роботи органів прокуратури Чернігівщини.
 
Так, на сайті прокуратури області (з 25.07.2016) розміщено 203 (31% від загальної кількості) інформаційні повідомлення (з початку року 650) про роботу з різних напрямів прокурорсько-слідчої діяльності. 
 
Із висвітлених (з 25.07.2016) 41 (20%) інформації – це реакція органів прокуратури на публікації та повідомлення, розміщені у ЗМІ, виявлені шляхом моніторингу інформаційного простору, про порушення закону, скоєні злочини та інші події, які набули суспільного значення та резонансу (з січня по липень 2016 – 3%). 
 
Також задля забезпечення ефективних взаємовідносин із інститутами громадянського суспільства представники прокуратури постійно беруть участь у  круглих столах та інших медійних заходах.
 
3.    Стан протидії злочинності
 
Організаційно-практичні заходи та їх результативність
 
Першочергову увагу упродовж останніх трьох місяців зосереджено на координації діяльності всіх правоохоронних органів у сфері протидії злочинності.
 
Зокрема, проблемні питання взаємодії правоохоронців із протидії кримінальним правопорушенням 21.10.2016 обговорено на координаційній нараді керівників правоохоронних органів області.
 
Прийнято низку додаткових системних узгоджених заходів до зміцнення правопорядку, профілактики та протидії злочинності в регіоні, в тому числі її організованим проявам.
 
З цією ж метою створені міжвідомчі робочі групи правоохоронних органів для розкриття і розслідування окремих тяжких та особливо тяжких злочинів, 6 – щодо протидії їх окремим видам.
 
Керівників місцевих прокуратур зорієнтовано на посилення прокурорського нагляду в кримінальних провадженнях, передусім за фактами самовільного захоплення земельних ділянок, де потерпілими є журналісти, у сферах земельних і лісових відносин, з ознаками корупції та в бюджетній системі.
 
Запроваджено практику виїздів та участі працівників галузевих відділів регіональної прокуратури в проведенні огляду місця події (38) та обшуків (18).
   
Ефективність протидії злочинності
 
Завдяки реалізації комплексу зазначених системних заходів досягнуто певних позитивних результатів.
 
На 40% зменшилася кількість облікованих очевидних умисних вбивств (32 проти 53 у минулому році), на 13% – тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі більш ніж на 20% тих, що спричинили смерть потерпілих.
 
Умисні вбивства, вчинені в поточному році, розкрито (за виключенням двох замахів на вбивства людей із застосуванням вогнепальної зброї та вибухових пристроїв в Бахмацькому та Бобровицькому районах).
 
Більш ніж на 30% менше ніж торік скоєно згвалтувань.
 
На 61% менше обліковано кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участю, на 14% – особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення, на 11% – вчинених у стані алкогольного сп’яніння. Розкрито 30% скоєних злочинів.
 
Оперативно-розшукова діяльність підрозділів Нацполіції
 
Активізовано діяльність при здійсненні нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності.
 
На усунення порушень закону при здійсненні оперативно-розшукової діяльності внесено 25 документів реагування, за якими до дисциплінарної відповідальності притягнуто 31 співробітника поліції. При цьому за прокурорського реагування впродовж останніх 3 місяців притягнуто 20 (64,5%) з них.
 
Як результат, за 10 місяців поточного року питома вага розшуканих злочинців становить 33,2%, а розшуканих безвісно відсутніх осіб – 74,7%.
 
Слідство поліції
 
Територіальними органами поліції розслідувалося 41306 проваджень. Направлено до суду 2337 обвинувальних актів (у сфері земельних відносин – 2, з ознаками корупції – 9, у бюджетній системі – 16).
 
Прокурорами у провадженнях надано 3259 письмових вказівок (з 25.07.2016 – 1117, або 34%). Скасовано 706 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень (з 25.07.2016 – 399, або більше половини всіх), виявлено 51 укритий злочин (з 25.07.2016 – 12, або практично п’яту частину від початку року).
 
Особлива увага приділяється підвищенню якості та ефективності досудових розслідувань кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення на пріоритетних напрямах (за фактами самовільного захоплення земельних ділянок, де потерпілими є журналісти, у сфері земельних та лісових відносин, у бюджетній сфері, у провадженнях, де підозрювані перебувають у розшуку, в тому числі міжнародному, та стосовно них можливе проведення спеціального розслідування, про злочини стосовно осіб, щодо яких здійснюється особливий порядок кримінального провадження, про злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту).
 
З цією метою проведені заслуховування стану досудового слідства та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях зазначених категорій. Всього заслухано 541 провадження.
 
Зокрема, вже в серпні на оперативних нарадах заслухано стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені стосовно журналістів та представників засобів масової інформації.
 
Як результат, у вересні в одному з таких кримінальних проваджень особі повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, та підозрюваного оголошено в розшук.
 
У провадженні органів поліції залишається 24 кримінальні провадження про злочини, вчиненні стосовно працівників правоохоронних органів (по 11 –  потерпілі працівники прокуратури та органів Національної поліції, по 1 – служби безпеки та державної фіскальної служби). Двом особам повідомлено про підозри у вчиненні злочинів.
 
01.10.2016 вручено повідомлення про підозру двом жителям м. Ніжина, які 30.09.2016 заподіяли працівнику місцевої поліції легкі тілесні ушкодження (ч. 2 ст. 345 КК України). Слідство на завершальній стадії.
 
Слідчим відділом прокуратури області 28.10.2016 направлено обвинувальний акт стосовно жителя Чернігова, який 22.11.2015 вчинив ДТП, в результаті якого працівник міліції отримав тілесні ушкодження. Наразі триває судовий розгляд.
 
Не залишаються поза увагою прокуратури області і випадки невиконання та неналежного виконання медичними працівниками своїх професійних обов’язків при прийнятті пологів.
 
Такі провадження розслідуються слідчими Ніжинського (4), Менського (1) відділів поліції та слідчим управлінням ГУ НП (2). Хід слідства в таких провадженнях перебуває на контролі.
 
Таку ж увагу прокурорів усіх рівнів регіону приділено і кримінальним провадженням про злочини у лісовій галузі.
 
Враховуючи, що розслідування зазначених злочинів раніше зводилося лише до фіксації фактів незаконних порубок після їх вчинення за відсутності осіб, що можуть бути причетними до злочинів, та незаконно випиляної лісопродукції, прокуратурою області ініційовано створення постійно діючих груп з фіксації вчинюваних злочинів.
 
Діяльність правоохоронців переорієнтовано на виявлення предметів злочину, місць їх скоєння, встановлення розміру збитків та виявлення осіб, причетних до незаконних порубок дерев.
 
Як наслідок, 19.10.2016 під час санітарних рубок дерев на території Городнянського району, крім сухостійних, було вирубано сироростучі дерева на площі близько 3,3 га загальним об’ємом 1,3 тис. куб. метрів. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження, сума збитків встановлюється. Незаконно випиляну деревину вилучено, забезпечено її збереження. Хід слідства контролюється прокуратурою області.
 
Серед найбільш резонансних кримінальних проваджень, досудове розслідування в яких здійснювалося слідчими територіальних органів поліції, слід відмітити:
 
1.    До суду 04.10.2016 направлено обвинувальний акт стосовно групи (3 неодноразово судимих осіб), які під час скоєння крадіжки та з метою уникнення кримінальної відповідальності за скоєний злочин не підкорилися законним вимогам працівників патрульної поліції, якими були викриті на місці вчинення злочину. Натомість відкрито заволоділи вогнепальною зброєю одного з правоохоронців та з її використанням скоїли замах на вбивство поліцейських. Двом обвинуваченим, які безпосередньо посягали на життя правоохоронців, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
 
2.    Галузевим відділом прокуратури області з 28.10.2016 забезпечується підтримання державного обвинувачення у справі стосовно жителя обласного центру, 1958 року народження, який упродовж року систематично займався звідництвом та втягненням неповнолітніх дівчат у зайняття проституцією. Слідством доведено 8 епізодів злочинної діяльності. Обвинуваченого взято під варту. Наразі триває судовий розгляд зазначених справ.
 
За принципової позиції прокурора апеляційним судом скасовано вирок місцевого суду, яким жителя м. Чернігова засуджено до 8 років позбавлення волі за організацію готування на замовлення умисного вбивства колишньої дружини. Визнавши обґрунтованість доводів прокурора, обвинуваченому призначено покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.
 
Довідково: з метою викриття злочинця та отримання доказів його винуватості у вчиненні особливо тяжкого злочину процесуальним керівником на стадії досудового розслідування було прийнято рішення про імітацію обставин  вчинення злочину.
 
Розслідування ряду актуальних кримінальних проваджень тривають.
 
Деякі приклади.
 
1.    Слідчим відділом Чернігівського відділу поліції проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати та привласнення за попередньою змовою службовими особами одного з товариств та Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія» державного майна на суму  400 тис. грн. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України. Невдовзі обвинувальний акт буде направлено до суду.
 
2.    Завдяки скоординованим діям прокуратури області, прикордонного загону та слідчих слідчого управління ГУ НП ліквідовано канал незаконного переправлення нелегальних мігрантів до країн ЄС. Організатора каналу, який є громадянином Республіки Шрі-Ланка, затримано і судом йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Два його посібники сплатили по 116 тис. грн. застави.
 
3.    Прокурором галузевого відділу прокуратури області погоджено повідомлення про підозру особі, яка, керуючи автомобілем у стані алкогольного сп'яніння, скоїла наїзд на малолітніх пішоходів (2003 та 2012 років народження), які отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, а дитина 2009 року народження загинула на місці події.
 
4. Слідство ДФС
 
Роботу підрозділів ДФС в області вдалося переорієнтувати на виявлення фактів ухилення від сплати податків та незаконного обігу підакцизних товарів, документування протиправної діяльності підпільних цехів з незаконного виготовлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів, використання обладнання, яке забезпечує їх масове виробництво.
 
Завдяки скоординованим прокуратурою області заходам у ході досудового розслідування кримінального провадження за ч. ч. 1, 3 ст. 204  КК України у м. Чернігові та м. Прилуках 09.09.2016 виявлено місця зберігання фальсифікованого алкоголю з недоброякісної сировини та марками акцизного податку з ознаками підробки, а також транспортні засоби, якими вони перевозилися.
 
     
            
 
Встановлено, що складські приміщення, де зберігався алкоголь, належать суб’єктам господарювання реального сектору економіки.
 
Виготовлена з порушенням встановлених технологічних норм продукція реалізовувалася вроздріб та оптом через налагоджену торговельну мережу. Під час проведених обшуків вилучено 19 000 літрів (орієнтовно 38 000 пляшок) фальсифікованої горілки на суму близько 2 млн грн.
 
В іншому провадженні за фактом незаконного виготовлення, зберігання, транспортування та збуту алкогольної продукції з недоброякісної сировини, що становить загрозу для життя і здоров’я людей (ч. ч. 1, 3 ст. 204 КК України), за результатами проведення слідчих дій 19.10.2016 виявлено підпільний цех з виробництва фальсифікованої алкогольної продукції з недоброякісної сировини, в тому числі у так званих пластикових пакетах «bag-in-box», який діяв на території однієї із станцій технічного обслуговування у м. Прилуки.
 
За результатами обшуків виявлено близько 1 т. спирту та  100 л спиртовмісної суміші, порожні пляшки, етикетки, понад 500 марок акцизного податку сумнівного походження, обладнання та інше устаткування, що свідчить про масове незаконне виготовлення алкоголю. Виготовлена з порушенням встановлених технологічних норм продукція реалізовувалася на території області в роздріб та оптом через налагоджену торговельну мережу.
 
Прокуратурою області також здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом ухилення службовими особами одного з товариств Чернігівщини від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України).
 
Як встановлено досудовим розслідуванням, товариство незаконно формувало податковий кредит з ПДВ реально діючим підприємствам шляхом надання їм відповідних фінансово-господарських документів за нібито реалізовані товарно-матеріальні цінності. За такі послуги службові особи отримували кошти - відсотки від суми відображених в обліку господарських операцій. Прокуратурою області спільно зі слідчими ДФС задокументовано злочинну діяльність підприємства, в офісі якого 24.09.2016 проведено обшук та вилучено понад 2,2 млн. грн., 46,6 тис. доларів США, комп’ютерну техніку та фінансову документацію.
 
5.  Слідство СБУ
 
Внаслідок забезпечення процесуального керівництва досудовим розслідуванням покращено продуктивність слідчих СБУ.
 
За 10 місяців цього року прокурорами до судів направлено 41 (+24) обвинувальний акт, з яких 12 або 29% тільки за останні 3 місяці.
 
Сприяє цьому і запроваджена практика виїздів процесуальних керівників в прикордонну зону (5) для участі в першочергових слідчих діях за фактами контрабанди наркотиків.
 
Для прикладу, після викриття 05.10.2016 2 осіб (громадяни України, які прямували на виїзд з держави) при спробі незаконно перевезти через державний кордон особливо небезпечний наркотичний засіб (канабіс) загальною вагою понад 100 г, злочинцям у  той же день прокурором повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 15, ч    2 ст. 305 КК України та обрано запобіжний захід (домашній арешт).
 
Крім того, такі виїзди вплинули на покращення якості слідства та зменшення випадків закриття кримінальних проваджень. Якщо за 7 місяців 2016 року закрито 25 проваджень, то за останні 3 місяці лише 4. При цьому жодного провадження, де на місце вчинення злочину виїжджав прокурор, не закрито.
 
Внаслідок організованого прокурорського нагляду у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням 30.08.2016 слідчо-оперативними працівниками СБУ викрито та припинено факти незаконного збуту спеціальних технічних засобів отримання інформації (у вигляді наручних годинників). Наразі триває проведення судових експертиз, у зв’язку з чим про підозру особам не повідомлялося.
 
Прокурорами галузевого відділу регіональної прокуратури забезпечено закінчення 18.10.2016 слідчими СБУ розслідування, розпочатого 23.09.2016, кримінального провадження стосовно громадянина України (мешканця столиці), який обвинувачується в порушенні порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ч. 1 ст. 333 КК України).
 
6. Слідство прокуратури
 
У період часу з 25.07.2016 по 01.11.2016 стан досудового розслідування у понад 50 кримінальних проваджень заслухано при прокуророві області, у кожному провадженні поновлено плани слідства, надані 36 вказівок про проведення слідчих (розшукових) дій (7 місяців 2016 – 36 = 100%).
 
Як результат, слідчим відділом прокуратури області значно активізована робота та тільки з 25.07.2016 оголошено 18 підозр у вчиненні кримінальних правопорушень (7 місяців 2016 – 19 = 95%).
За результатами розслідування направлено до суду обвинувальні акти у 13 кримінальних провадженнях (7 місяців 2016 – 20 = 65%) стосовно 17 осіб.
 
За суб’єктним складом (з 25.07.2016) це:
-   10 працівників поліції;
-    2 службові особи Державної пенітенціарної служби;
-    1 працівник ДСНС;
-    1 митник;
-    2 працівники підприємства комунальної форми власності;
-    1 цивільна особа.
 
При зменшенні по державі кількості (-3%) направлених до суду обвинувальних актів про корупційні правопорушення, в області їх направлено на 30 % більше.
 
Так, до суду скеровано 8 (7 місяців 2016 – 8 = 100%) обвинувальних актів щодо корупційних правопорушень стосовно 12 осіб  (7 місяців 2016 – 17 = 71%).
Серед кримінальних проваджень, в яких обвинувальні акти направлено до суду, слід виділити такі стосовно:
 
1.    Командира одного із підрозділів патрульної служби ГУНП в Чернігівській області, який вимагав та на території стаціонарного поста отримав від свого підлеглого поліцейського неправомірну вигоду за безперешкодне проходження служби у вищевказаному підрозділі правоохоронного органу.
 
2.    Керівника одного з комунальних підприємств м. Чернігова та його спільника, які систематично вимагали та отримували від підприємців міста неправомірну вигоду за сприяння у здійсненні господарської діяльності.
 
3.    Двох працівників поліції, які застосували незаконні методи розслідування під час перевірки на причетність до вчинення злочину жителя одного з сіл Городнянського району.
 
4.    Працівників поліції, які незаконно заволоділи автомобілем особи під приводом надання можливості уникнути від кримінальної відповідальності за зберігання наркотичного засобу.
 
Протягом останніх 3-х місяців задоволено судом 7 клопотань про застосування запобіжних заходів (7 місяців 2016 – 8 = 88%), з них 5  (7 місяців 2016 – 5 = 100%) про тримання під вартою.
 
По кримінальних провадженнях вживаються заходи щодо відсторонення від посади підозрюваних, які є службовими   особами – 4 (7 місяців 2016 - 5 = 80%).
 
У направлених до суду кримінальних провадженнях встановлено збитків на суму 200 тис. грн., арешт накладено у провадженнях про корупційні правопорушення на суму 300 тис. грн. (частка нерухомого майна, земельна ділянка, автомобіль). Всього з початку року арешт накладено на 1 млн. грн.

Слідчим відділом здійснюється розслідування за фактом зловживання службовим становищем керівництвом КП «Чернігівводоканал» при погашенні протягом 2015 року кредиту міжнародного банку. Встановлено, що посадові особи підприємства, діючи умисно, достовірно знаючи про наявність на підприємстві достатніх коштів, отриманих від оплати за водопостачання та водовідведення від споживачів, які необхідно спрямувати на оплату кредитних зобов’язань перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку, штучно створили заборгованість по цих угодах, припинивши їх оплату з серпня по листопад 2015 року. У подальшому з метою погашення цієї заборгованості посадові особи КП «Чернігівводоканал» отримали з державного бюджету України 33 млн. грн., якими розрахувалися з банком, а отримані від господарської діяльності кошти використали на власні потреби. За даним фактом 25.08.2016 зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України.
 
У кримінальному провадженні призначені ревізії господарської діяльності підприємства, проведення яких доручено ДФІ та НКРЕКП.
 
У вказаних провадженнях триває слідство.
 
апроваджена практика доручення розслідування слідчим прокуратури кримінальних проваджень, розслідуваних іншими правоохоронними органами у випадку неефективного слідства, що передбачено ст. 36 КПК України.
 
Враховуючи актуальність розслідування кримінальних проваджень щодо незаконних порубок лісу, слідчим відділом проводиться досудове розслідування у 8 кримінальних провадженнях даної категорії, в тому числі витребуваних від органів слідства поліції у зв’язку з їх неефективним розслідуванням.
 
7. Ефективність протидії організованій злочинності
 
З початку року правоохоронними органами знешкоджено 4 організовані групи.
 
Наприкінці жовтня оперативним підрозділом поліції викрито діяльність організованої групи, учасники (6, з яких 2 –раніше засуджені за тяжкі та особливо тяжкі злочини) якої в період з лютого по червень 2016 року, вчинили 5 розбійних нападів та грабіж на мешканців Ніжинського та Бахмацького районів області.
 
Судами розглянуто 4 справи  щодо організованих груп (2 про злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, 1 – обігу зброї та 1 – щодо озброєної банди, яка вчиняла розбійні напади на жителів Чернігівського району).
 
До реального позбавлення волі, у тому числі у справах минулих років засуджено 14 учасників ОЗГ.
 
8. Виконання вимог кримінального процесуального законодавства щодо здійснення спеціального досудового розслідування
 
1.    За ініціативи прокурора у кримінальному провадженні слідчого підрозділу служби безпеки 01.08.2016 стосовно громадянина України (мешканця м. Чернігова), який обвинувачується у вчиненні дій, пов’язаних з пропагандою війни, – розповсюдженні матеріалів у мережі Інтернет (ст. 436 КК України), забезпечено застосування норм спеціального досудового розслідування. Обвинувальний акт 23.08.2016 направлено для розгляду до суду.
 
2.    За результатами обговорення в прокуратурі області стану досудового слідства Бахмацької місцевою прокуратурою у кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства людини за ч. 1 ст. 115                         КК України у зв’язку з переховуванням підозрюваного від органів слідства та з урахуванням змін до КПК України 13.09.2016 ініційовано спеціальне досудове розслідування.
 
3.    Слідчим відділом прокуратури області 01.09.2016 подано до суду клопотання про застосування процедури спеціального досудового розслідування щодо особи, підозрюваної у вчиненні кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним збутом наркотичних засобів (ч. 2 ст. 307 КК України).
 
4.    Аналогічне клопотання слідчим відділом подано до суду 10.10.2016 у кримінальному провадженні за підозрою працівника правоохоронного органу («Чернігіврибохорони») у вчиненні умисного вбивства, перевищення службових повноважень та незаконного зберігання бойових припасів за ч. 3 ст. 365, ч.1 ст. 263, ч. 1 ст.115 КК України (міжнародний розшук).
 
9. З питань міжнародно-правового співробітництва
 
За період з 25.07.2016 по 01.11.2016 до прокуратури області від іноземних держав надійшло 11 клопотань про надання правової допомоги, що становить 52,3% від загальної кількості у 2016 році (21), з них у порядку безпосередніх зносин – 3 (Польща, Молдова).
 
Правоохоронними органами області направлено 3 клопотання про проведення процесуальних і слідчих дій на території іноземних держав, що становить 30 % з числа направлених у поточному році (10), з них 1 (33,3%) в порядку безпосередніх зносин (3 протягом року).
 
На території іноземних держав затримано 3 правопорушників, які розшукуються для притягнення до кримінальної відповідальності у  2 кримінальних провадженнях.
 
В обох провадженнях прокуратурою області забезпечено своєчасне та належним чином оформлене у відповідності з міжнародними договорами звернення із запитом про видачу правопорушників, які перебувають на розгляді у компетентних органах іноземних держав.
 
Всього у міжнародному розшуку перебуває 15 осіб, які розшукуються правоохоронними органами області для притягнення до кримінальної відповідальності.
 
Стан досудового розслідування і процесуального керінитцтва ним у кримінальних провадженнях зазначеної категорії, а також ефективність оперативно-розшукової діяльності заслухано на оперативних нарадах у прокуратурі області з попереднім вивченням всіх оперативно-розшукових справ та кримінальних проваджень. За результатами обговорення визначені конкретні системні заходи для активізації роботи на зазначених напрямах.
 
Як результат, компетентними органами Російської Федерації 22.10.2016 затримано Маклюка Олександра Дмитровича, який перебуває у міжнародному розшуку для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення при попередній змові групи осіб розбійного нападу та умисного вбивства 3 працівників служби інкасації однієї з банківських установ під час якого злочинці заволоділи грошовими коштами на загальну суму 14 млн 598 тис. 268,53 грн. (п. п. 1, 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 КК України).
 
Наразі прокуратурою області компетентним органам Російської Федерації направлено документи про видачу підозрюваного.
 
На території області затримано 2 осіб з метою подальшої екстрадиції, що становить 16,6 % з числа затриманих у поточному році (12).
 
Тільки протягом 3 місяців забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 5 осіб (2016 – 10), які перебували у міжнародному розшуку (50%).
10.    Протидія корупції
 
 
Упродовж вересня-жовтня поточного року значно активізовано роботу у сфері протидії корупції, в тому числі шляхом об’єднання зусиль правоохоронних органів і свідомої громадськості, спрямованих на боротьбу з корупційними правопорушеннями, вчинених представниками влади та органів місцевого самоврядування.
 
Адміністративна корупція
 
У жовтні управлінням захисту економіки Національної поліції України в Чернігівській області у взаємодії з прокурорами вже складено та спрямовано до суду протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, відносно заступника міського голови та начальника управління однієї з міських рад області (за ст. 172-7 КУпАП – порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).
 
Раніше стосовно посадовців такого рівня протоколи не складалися.
 
Кримінальна корупція
 
Територіальними органами поліції розслідувалося 9 кримінальних проваджень з ознаками корупції, обвинувальні акти в яких направлено до суду щодо 10 осіб.
 
1. Слідчим відділом Чернігівського відділу поліції проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати та привласнення за попередньою змовою службовими особами одного з товариств та Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія» державного майна на суму 400 тис. грн. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України. Невдовзі обвинувальний акт планується спрямувати до суду.
 
Слідчим відділом прокуратури області розслідувалося 16 кримінальних проваджень з ознаками корупції, обвинувальні акти в яких направлено до суду щодо 29 осіб.
 
1. Закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо працівника Чернігівської митниці ДФС за фактом отримання неправомірної вигоди за сприяння громадянину в зміні режиму митного оформлення легкового автомобіля. Обвинувальний акт направлено до суду.
 
2. Також направлено до суду обвинувальний акт стосовно слідчого одного з відділів поліції області, який вимагав та отримав неправомірну вигоду за закриття кримінального провадження за фактом ДТП, яке він розслідував.
 
11.    Ювенальна юстиція
 
За прокурорського втручання за останні 3 місяці значно скоротилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми (7 місяців 2016 року – 55, за останні 3 місяці – 15).
 
Лише завдяки втручанню керівництва прокуратури області, після заслуховування стану досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення на оперативних нарадах (на 12 нарадах у 30 кримінальних провадженнях), вдалося зменшити залишок кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх в органах досудового розслідування в 4 рази (з 9 до 2 шляхом направлення обвинувальних актів до суду), в судах – більш, ніж удвічі (з 39 до 15, з постановленням обвинувальних вироків, доведено обвинувачення).
 
Тільки за останні два місяці завдяки оперативному доведенню обвинувачення в суді ухвалено 2 вироки стосовно 4 осіб, яким інкримінувалося вчинення умисних вбивств при обтяжуючих обставинах. Двох з них, які в жовтні минулого року вчинили вбивство з особливою жорстокістю під час розбійного нападу на осіб похилого віку (89 та 94 років) в с. Софіївка Ічнянського району, завдавши кожній потерпілій понад 30-ть тілесних ушкоджень, засуджено до довічного позбавлення волі. Інших – до 15 та 13 років 2 місяців позбавлення волі.
 
Значну увагу приділено захисту соціальних, житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
 
До суду в інтересах 7 дітей-сиріт пред’явлено 5 позовів про визнання права власності на будинки та земельні паї в порядку спадкування після смерті батьків.
 
                  
 
Загальна вартість спадкового майна, яке тривалий час опікунами та піклувальниками дітей не переоформлялося за підопічними, становила 504 тис. грн. На даний час розглянуто та задоволено 3 позови на загальну суму 396 тис. грн.
 
Ніжинською місцевою прокуратурою 19.09.2016 до Бобровицького районного суду заявлено позов в інтересах двох дітей-сиріт (вихованців Городнянської загальноосвітньої школи-інтернату) про визнання за ними права власності на земельні ділянки загальною площею 3,3 га в порядку спадкування за законом загальною вартістю майже 90 тис. грн. У зв’язку з втратою оригіналу державного акта на право власності на земельні ділянки, які належали їх матері (померла ще у 2013 році), діти не мали можливості оформити спадщину в нотаріальному порядку. Рішенням Бобровицького районного суду від 13.10.2016 позов задоволено в повному обсязі.
 
В останні 3 місяці прокурорами виявлено 14 кримінальних правопорушень за фактами незаконного використання службовими особами бюджетних коштів, спрямованих на утримання закладів освіти, на суму понад 1,2 млн. грн. та на закупівлю вугілля – майже на 3,2 млн. грн. для шкіл Бахмацького, Бобровицького, Менського, Носівського, Прилуцького, Талалаївського районів, а загалом на 4,4 млн.грн. Досудове розслідування у вказаних провадженнях триває. У кожному з них прокурорами надано письмові вказівки.
 
Для порівняння упродовж січня-липня було виявлено лише 7 злочинів у бюджетній сфері вказаної категорії.
 
12. Підтримання державного обвинувачення в суді
 
Значно активізовано оскарження вироків судів області. Так, якщо протягом січня-липня поточного року щомісячно вносилось в середньому 20 апеляційних скарг, то вже в  серпні-жовтні – 30 (за 7 місяців – 141 скарга, за серпень-жовтень – 88).
Кожну четверту з них подано прокуратурою області (відділом підтримання державного обвинувачення в суді за 7 місяців – 38 скарг, за серпень-жовтень –  40).
Станом на 01.11.2016 за апеляційною ініціативою прокурорів переглянуто 88% вироків (12% – за апеляційними скаргами інших учасників процесу).
 
Так, за апеляційною скаргою прокуратури області судом апеляційної інстанції скасовано вирок районного суду стосовно обвинуваченого за замахи на вбивство та зґвалтування, якого засуджено до 7 років 6 місяців позбавлення волі. Ухвалено новий вирок,  винному призначено покарання – 10 років позбавлення волі.
 
На сьогодні в провадженні апеляційного суду перебуває понад 50 апеляційних скарг прокурорів.
 
З метою забезпечення виконання головного завдання покарання – запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами, враховуючи негативні тенденції щодо зростання кількості облікованих кримінальних правопорушень, прокурори частіше орієнтували суди на призначення винним реальних видів покарання, у тому числі позбавлення волі. Перш за все особам, які мають непогашені судимості, вчинили тяжкі чи особливо тяжкі злочини на ґрунті алкоголізму та наркоманії.
 
Частка засуджених до реальних видів покарання у порівнянні з минулим роком зросла з 55,4 % до 73,2%.
 
Прийнято додаткові заходи щодо забезпечення ефективної взаємодії суб’єктів обвинувачення під час судового розгляду кримінальних проваджень.
 
На оперативних нарадах при керівництві прокуратури області заслухано стан підтримання обвинувачення в суді у 69 кримінальних провадженнях, у тому числі, в яких обвинувальні акти поверталися прокурору, вироки раніше скасовувалися судами вищих інстанцій. Як наслідок, левова частина з них протягом останніх місяців розглянута з ухваленням вироків.
 
На теперішній час в провадженні судів залишається лише 4 кримінальні справи, розслідувані за КПК України 1960 року. За серпень-жовтень їх кількість скоротилась на 50 % та є найнижчою у державі (по Україні залишок станом на 01.10.2016 становив 2066, в середньому по областях – 83 справи на область).
 
13.    Виконання покарань та примусових заходів
 
У період з 25.07.2016 на виявлені порушення внесено 47 документів реагування (за 7 місяців 2016 року – 130), що становить 36% від загальної кількості. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 38 службовців (за 7 місяців 2016 року – 141) або третину від загальної чисельності.   
 
Завдяки втручанню органів прокуратури відбулось значне зменшення смертності осіб, які перебувають в установах пенітенціарної служби області (з 8 у 2015 році до 1 в поточному).
 
Суттєво активізовано роботу та забезпечено принципове реагування на факти порушень медико-санітарного обслуговування в’язнів, забезпечення конституційного права на медичну допомогу, вільний вибір лікаря. Лише за 3 місяці з цих питань вже внесено 7 документів реагування або майже половину від їх загальної чисельності (8 актів за 7 місяців поточного року).
 
Засобами прокурорського реагування забезпечено дотримання обмежень та заборон на розміщення в ізоляторах тимчасового тримання осіб, хворих на активну форму інфекційних захворювань, зокрема туберкульозу. Як наслідок, з вересня поточного року жодної такої особи до ІТТ не поміщено, використовуються можливості спеціалізованих палат лікувальних закладів.   
 
Спільно з місцевими прокуратурами ретельно перевірено діяльність відділів державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції  в області щодо виконання додаткових кримінальних покарань у виді конфіскації майна та виявлено ряд суттєвих порушень.
 
За наслідками перевірок внесено 5 документів реагування, наразі винних притягнуто до відповідальності. Регіональною прокуратурою зареєстровано 2 кримінальні провадження за фактами службової недбалості та умисного невиконання судового рішення службовими особами державної виконавчої служби. Як наслідок, зусилля місцевих прокурорів сприяли досягненню мети перевірки – реальному виконанню судових рішень, у зв’язку з чим відсоток фактичного виконання становить 42,2%  і є найвищим у державі за виконавчими провадженнями даної категорії (середній по державі – 14,5% ).
 
Організовано та проведено перевірки додержання вимог законів про адміністративні правопорушення при призначенні та виконанні стягнень у виді виправних та громадських робіт, а також адміністративного арешту. З’ясовано, що органами Національної поліції неналежно та несвоєчасно виконуються стягнення у виді адміністративного арешту. На виявлені порушення місцевими прокурорами внесено 11 документів реагування. За результатами до дисциплінарної відповідальності притягнуто  8 правоохоронців. Зусиллями прокурорів відсоток невідбутих стягнень у виді арешту скорочено з 30% (на 01.08.2016) до 10% (на 01.11.2016). 
 
Вжитими з липня цього року заходами досягнуто суттєвого зменшення, майже удвічі в порівнянні з минулим роком, кількості повторних злочинів, вчинених особами, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебували на обліках кримінально-виконавчої інспекції. Таких злочинів у 2016 році зареєстровано 43 проти 77 за аналогічний період минулого року (або – 44%).
 
Значну увагу приділено реальному виконанню покарань у виді позбавлення волі та арешту. Забезпечено реагування за кожним фактом невиконання вироку суду, що зумовило зменшення кількості нерозшуканих осіб. З 25.07.2016 розшукано та направлено до місць відбування покарань 12 осіб (за 7 місяців 2016 року – 16), що становить 43% від загальної кількості (28 осіб). На протиправні дії працівників Національної поліції відреаговано заходами кримінально-правового характеру: розпочато досудове розслідування у 6 кримінальних провадженнях за фактами перевищення влади та службових повноважень та невиконання судових рішень.
 
14.    Представницька діяльність
                                  
 
Починаючи з липня 2016 року органами прокуратури області заявлено позовів на суму 66 млн. грн., що складає 58% від загальної кількості заявлених позовів у 2016 році (112 млн. грн.) За період з 25.07.2016 на 23 млн. грн. зросла сума задоволених позовів прокурорів (третина від усіх задоволених позовів за рік – 69,5 млн. грн.).
 
Реально повернуто та попереджено до вибуття 730 га земель. 
 
За результатами проведених вивчень у порядку представницької діяльності розпочато 55 кримінальних проваджень (проти 52 у І півріччі 2016 року).
 
Не залишено поза увагою реагування за фактами порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Органами прокуратури області вживалися насамперед заходи, спрямовані на відшкодування збитків, заподіяних незаконним знищенням лісових насаджень.
 
                      

У період останніх двох років, коли діяв мораторій на проведення перевірок уповноваженими органами державного контролю, масового характеру набули факти незаконних порубок, пошкодження та «варварське», з точки зору екології, знищення лісових насаджень, а також набуття земель лісового фонду у власність без достатніх правових підстав.
 
Розповсюдженими залишаються факти знищення рослинності лінійних полезахисних та придорожніх лісосмуг, за межами населених пунктів, розташованих, як правило, на землях сільськогосподарського призначення.
 
Такий стан породжує знищення лісових насаджень, уникнути якого можливо за умови неухильного виконання вимог Лісового та Земельного кодексів України Чернігівською облдержадміністрацією та обласною радою.
 
На необхідність приведення у відповідність до норм чинного законодавства правовідносин з використання земель лісового фонду на території області, зокрема тих, що не закріплені за постійним лісокористувачем, звернуто увагу голови Чернігівської обласної державної адміністрації в інформаційному листі прокуратури області.
 
Дієвим механізмом впливу на стан лісопорушень є відшкодування шкоди, заподіяної лісовому господарству.
 
З метою їх подальшого упередження та аналізу і виявлення найбільш проблемних ділянок створено інтерактивну карту, де відмічено зафіксовані  місця порубок.
 
Органами прокуратури вжито представницьких заходів  до стягнення шкоди безпосередньо із лісогосподарських підприємств, з вини яких стали можливими такі порушення. Господарськими судами вказану позицію прокурорів підтримано. Лише за період липня-жовтня задоволено позовів вказаної категорії на понад півмільйона гривень.
 
Мають місце факти приховування лісопорубок безпосередньо постійними лісокористувачами.
 
Так, рішенням господарського суду Чернігівської області від 05.08.2016 з одного із постійних лісокористувачів (ДП «Ніжинське лісове господарство») стягнуто на користь бюджету понад 400 тис. грн. шкоди, заподіяної внаслідок вирубки невстановленими особами дерев особливо цінних порід (дубів). У судовому засіданні досліджено матеріали Державної екологічної інспекції, якими повністю підтверджено намагання приховати факт масштабної лісопорубки шляхом спалювання на пнях зрізаних дерев автомобільних покришок,  присипання їх листям та ін.  Масштабну вирубку лісу допущено і на території  ДП «Ніжинрайагролісництво» на суму 1,7 млн грн (460 дерев), що також зафіксовано органами Держекоінспекції в Чернігівській області.
 
За вказаними фактами 15.08.2016 прокуратурою області розпочато кримінальні провадження відносно посадових осіб ДП «Ніжинське лісове господарство» та ДП «Ніжинрайагролісництво» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 КК України за фактом розтрати ввірених їм лісових ресурсів та невжиття заходів до припинення самовільних рубок, чим завдано шкоду лісовому господарству.
 
Досудове розслідування  у вказаних провадженнях здійснюється прокуратурою області.
 
Одне з порушених прокуратурою області питань підтримано Генеральною прокуратурою України при розробці законопроекта щодо посилення відповідальності за незаконну порубку лісу та незаконні операції з лісоматеріалами та пиломатеріалами, що зареєстрований у Верховній Раді України (від 08.09.2016 № 5098).
 
Проектом пропонується вирішити, зокрема, і питання відмежування адміністративної відповідальності від кримінальної, зважаючи на шкоду, заподіяну незаконними діями, визначення конкретного розміру істотної шкоди, тяжких наслідків тощо.

Сфера земельних правовідносин
                                    
Лише за липень-жовтень подано позовів на суму майже 62 млн. грн. (70% від усієї суми позовів, заявлених у 2016 році (88 млн. грн.), задоволено позовів на суму 23 млн. грн., розпочато 20 кримінальних проваджень, як правило, щодо самовільного зайняття земель (близько 1 тис. га).
 
Серед актуальних напрацювань слід виділити практику подачі позовів про визнання недійсними договорів оренди сільськогосподарських угідь за відсутності нормативної грошової оцінки, внаслідок чого розмір орендної плати складав значно менше 3% від визначених ст. 288 Податкового кодексу України (3%-12% від НГО).
 
      
 
Установлено непоодинокі факти, коли земельні ділянки у 2010-2012 роках за розпорядженням місцевих адміністрацій надавалися в оренду суб’єктам господарювання без проведення нормативної грошової оцінки, а відтак  і без належного розрахунку розмірів орендної плати, внаслідок чого до бюджету не надходять кошти.
 
Так, одне з комунальних підприємств Бахмацького району використовувало земельну ділянку площею 20,4 га, нормативно-грошова оцінка якої не проводилася, зі сплатою передбаченої договором орендної плати в розмірі 3 тисяч гривень на рік. За позовом прокуратури області від 09.08.2016 рішенням господарського суду Чернігівської області від 06.10.2016 вказаний договір оренди визнано недійсним.
 
З аналогічних підстав рішенням цього ж суду від 05.10.2016 визнано недійсним договір оренди земельної ділянки сільгосппризначення площею 17 га, яка використовувалася суб’єктом господарювання в Бахмацькому районі зі сплатою передбаченої договором орендної плати в розмірі 1,8 тис. грн.. на рік. Орієнтовна ринкова вартість обох ділянок складає понад 1 млн грн. 
 
На території Чернігівського району виявлено факт використання  підприємцем згідно з договорами оренди земельних ділянок історико-культурного призначення загальною площею майже 130 га зі сплатою річної орендної плати в розмірі 1 800 грн. Водночас, враховуючи нормативну грошову оцінку земель, розмір орендної плати, згідно розрахунку, проведеного на вимогу прокуратури мав би складати  114 тис. грн. Це ті кошти, які щорічно недоотримує місцевий бюджет. На усунення порушень 31.10.2016 подано  позов до суду. 
 
Судами за період липня-жовтня вже розглянуто ряд аналогічних позовів прокурорів вказаної категорії, завдяки яким до місцевих бюджетів додатково очікується надходження понад 300 тис грн.
 
Прокурорським втручанням не допущено передачі у приватну власність земельних ділянок під гідротехнічними спорудами.
 
                  

Згідно з прийнятими 21.01.2016 Чернігівською обласною державною адміністрацією розпорядженнями (№ № 26-29) ПАТ «Чернігіврибгосп» надано дозволи на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), а саме щодо земельних ділянок площею 535,5 га на території Мньовської, площею 361,6 га на території Киїнської та площею 438 га на території Пакульської сільських рад Чернігівського району. Загалом щодо 1335 га земель.
 
Водночас при прийнятті вказаних розпоряджень не враховано, що ці землі є державною власністю. У постійному користуванні ПАТ «Чернігіврибгосп» не перебувають. Крім того, розміщені на цих землях гідротехнічні споруди Мньовського рибцеху та Чернігівського риборозплідника (108 об’єктів) є державним майном, розпорядником яких є Фонд державного майна України, балансоутримувачем – державне підприємство «Укрриба». При цьому, товариству ці споруди на праві власності або користування не належать. Державні акти на право постійного користування землею під ними видані іншій юридичній особі і жодного відношення до ПАТ «Чернігіврибгосп» не мають.
 
Враховуючи викладене, прокуратурою області 30.08.2016 до господарського суду області подано 2 позови про припинення   ПАТ «Чернігіврибгосп» права постійного користування зазначеними вище земельними ділянками водного фонду загальною площею 1 335 га вартістю 17 млн. грн. на території Киїнської, Мньовської, Пакульської сільських рад Чернігівського району. Справи перебувають у провадженні суду.
 
Господарським судом області  06.09.2016 вже задоволено позов прокуратури області від 28.04.2016 в інтересах держави в особі Чернігівської облдержадміністрації до колективного сільськогосподарського підприємства та Ічнянської РДА про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки водного фонду площею 3 га вартістю майже 100 тис. грн. та повернення її в державну власність. Підставою для подачі позову стало непроведення нормативної грошової оцінки землі при укладанні вказаного договору оренди, що призвело до неправильного визначення розміру щорічної орендної плати і, як наслідок, порушувало економічні інтереси держави.
 
Бюджетна сфера
 
За період липня-жовтня поточного року до суду заявлено позовів на суму 1,6 млн. грн. Забезпечено виконання судових рішень на суму 3,7 млн. грн. (90% від загальної суми виконаних рішень у цій сфері за весь 2016 рік   (4,1 млн. грн.).
Так,  заявлено ряд позовів до автоперевізників про стягнення плати за проїзд  автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом на суму майже 100 тис. грн., з яких на суму 45 тис. грн. вже задоволено, решта перебуває на розгляді.
 
Забезпечено реагування на усунення порушень у сфері державної і комунальної власності.
 
Проведено роботу з вивчення питання повноти сплати суб’єктами господарювання пайових внесків на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів.
 
Встановлено, що досить часто підставами для зменшення розміру пайової участі є відповідні незаконні рішення виконкомів міських  рад, якими звільняються від сплати коштів пайової участі замовники об’єктів будівництва або розмір такої пайової участі зменшується з надуманих підстав.
 
Натомість і самі забудовники вдаються до злочинних фальсифікацій декларацій про готовність до експлуатації з метою уникнення сплати пайових внесків, занижують загальну кошторисну вартість об’єктів будівництва, використовують збудовані об’єкти без введення в експлуатацію або ж ухиляються від сплати коштів за укладеними договорами.
 
За вказаними фактами  органами прокуратури області зареєстровано 7 кримінальних проваджень, подано 5 позовів про стягнення до місцевого бюджету майже 100 тис. грн. та ще 2 позови про скасування рішень виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування, внаслідок чого бюджетом недоотримано понад півмільйона гривень.
 
Екологія
 
      
 
Серед низки екологічних проблем особливо гостро стоїть питання поводження з відходами, які є одним з найбільших забруднювачів навколишнього середовища та негативно впливають на всі його компоненти.
 
З метою забезпечення реагування у вказаній сфері галузевим відділом підготовлено карту області з нанесенням усіх відомих сміттєзвалищ (701).
 
Вживалися також заходи до стягнення збитків за порушення при використанні надр. Так, за позовом прокурора судом зобов’язано суб’єкта господарювання сплатити до бюджету 146 тис. грн. заподіяних внаслідок самовільного водокористування. 
 
Покращено стан реального виконання судових рішень: стягнуто 16 млн. грн. (27% від загальної суми стягнутих у 2016 році  (59 млн. грн.), стан виконання зріс на 8%. Досягнуто позитивної динаміки  при стягненні коштів за судовими рішеннями минулих років.Такий залишок зменшився на понад 300 тисяч гривень.
 
Завдяки активізації прокурорської діяльності у сфері виконання судових рішень виявлено і ряд фактів злочинних дій держвиконавців.
 
Прокуратурою області 09.08.2016 зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 382 КК України стосовно службових осіб відділу примусового виконання рішень управління ДВС Головного територіального управління юстиції в області та ДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС в області. Встановлено, що за наявності майна боржника, на яке можливо звернути стягнення, державним виконавцем закрито виконавче провадження та виконавчий лист повернуто стягувачу (ДПІ у місті Чернігові), яким його повторно до виконання не скеровано, процесуальний строк для цього упущено.
 
Внаслідок таких злочинних дій державним інтересам завдано збитків на суму 180 тис. грн.
 
Досудове розслідування у даній справі здійснюється Головним управлінням Національної поліції в Чернігівській області, процесуальне керівництво – прокуратурою області.
 
Виявлено факти зловживань і арбітражних керуючих при здійсненні реалізації майна підприємств-банкрутів для погашення вимог кредиторів.
 
Так, 05.08.2016 зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 ч. 2 КК України стосовно арбітражного керуючого при здійсненні реалізації трьох транспортних засобів, належних приватному підприємцю, вартістю кожного в 1 грн.
 
Ліквідатор внаслідок неналежного ставлення до своїх службових обов’язків під час вчинення дій та виконання обов’язків при проведенні процедури ліквідації ФОП не з’ясував фактичне місцезнаходження рухомого майна божника (транспортних засобів), не провів належної оцінки цього майна, внаслідок чого не здійснив його реалізацію у спосіб, передбачений Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», що спричинило тяжкі наслідки.
 
Досудове розслідування у даній справі здійснюється Головним управлінням Національної поліції в Чернігівській області, процесуальне керівництво – прокуратурою області.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 3347