Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.08.2017

Інформація прокурора Чернігівської області Володимира Комашка про результати діяльності органів прокуратури та стан законності в регіоні на засіданні 10 сесії обласної ради 7 скликання 22.08.2017

 
 
У своїй діяльності першочергову увагу зосереджено на координації діяльності всіх правоохоронних органів у сфері протидії злочинності.
 
Зокрема, проблемні питання взаємодії правоохоронців з протидії кримінальним правопорушенням упродовж останніх 12 місяців тричі (21.10.2016, 28.04.2017 та 25.07.2017) обговорено на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області.
 
Прийнято низку додаткових системних узгоджених заходів до зміцнення правопорядку, профілактики та протидії злочинності в регіоні, у тому числі її організованим проявам.
 
Роботу зорієнтовано на посилення нагляду у кримінальних провадженнях, передусім за фактами самовільного захоплення земельних ділянок, у сферах земельних і лісових відносин, з ознаками корупції та в бюджетній системі.
 
З цією ж метою створені та функціонують міжвідомчі робочі групи правоохоронних органів для розкриття і розслідування окремих тяжких та особливо тяжких злочинів,  11 – щодо протидії їх окремим видам.
 
Відтак, забезпечено подальшу стабілізацію рівня злочинності в регіоні, який зменшився майже на 10%.
 
Близько 20% – зниження кількості облікованих особливо тяжких злочинів, на 18 % – тяжких, проти життя та здоров’я особи – на 15,2%. Суттєво знизилася кількість злочинів проти власності (-11,6%), з них на 9% – крадіжок, 32,7% – грабежів, 27,8% – розбоїв, 75% – вимагань. На 32,7% зменшилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми.
 
Проте значно зросла кількість умисних вбивств (з 23 до 31).Всі реальні злочини розкрито. Переважна їх більшість вчинена особами у стані алкогольного сп’яніння у місцях їх постійного вживання (так званих притонах) та особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення та добре відомі правоохоронцям. Зазначене свідчить про необхідність суттєвого покращення профілактичної роботи підрозділами превентивної служби поліції.
 
Суттєво покращено роботу правоохоронців з виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Більш ніж утричі обліковано кримінальних правопорушень, пов’язаних з їх незаконним збутом (з 22 до 74). 
 
Стан розкриття кримінальних правопорушень – 39,2%, що на 5% вище від загальнодержавного (34,4%).
 
Розкриття кримінальних правопорушень, у яких особам оголошено підозру – 42,4%, що також майже на 5% більше від середнього по державі (37,7%).
 
******
 
Проведено значний обсяг координаційних, організаційних та практичних заходів, спрямованих на протидію злочинам у лісовій сфері.
 
Вперше правоохоронцями Чернігівщини знешкоджено організоване злочинне угруповання у лісовій сфері (із трьох у державі).
 
Так, у серпні поточного року вручено повідомлення про підозру 4 особам, які у період з травня по липень поточного року у складі організованої злочинної групи скоїли 10 фактів незаконних порубок дерев дуба на території Чернігівського, Козелецького, Ніжинського, Носівського, Ріпкинського, Куликівського та Городнянського районів області, знищивши понад 70 майже столітніх дерев, заподіявши істотну шкоду навколишньому природному середовищу та спричинивши збитки державі на суму понад 660 тис. грн. За результатами проведених обшуків вилучено понад 30 кубічних метрів деревини. Досудове розслідування провадження триває.
 
За останні п’ять років на території області зареєстровано близько 700 злочинів, пов’язаних з незаконною порубкою лісу. Майже половину з  них (300) – упродовж минулого та поточного років.
 
Це свідчить про припинення практики укриття таких злочинів, що досягнуто запровадженням виїздів прокурорів на місця події у складі слідчо-оперативних груп за кожним повідомленням про незаконну порубку лісу.
 
У вересні минулого року запроваджено можливість подання звернень з цих питань через спеціальний телефон «гарячої лінії». Організовано систематичне опрацювання інформації у ЗМІ та інтернет виданнях.
 
Відтак, починаючи з 2012 року до суду направлено 49 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях цієї категорії, половина з них (24) упродовж останніх 12 місяців.
 
Викрито керівника самостійного підрозділу Головного управління Національної поліції в області, який за пособництва начальника районного відділення поліції вимагав неправомірну вигоду у вигляді деревини об’ємом 40 м3 та отримав більшу частину хабара від керівника лісогосподарського підприємства за неперешкоджання господарській діяльності. Обвинувальний акт слідчим відділом  регіональної прокуратури направлено до суду.
 
Високопосадовців органів поліції такого рівня притягнуто до кримінальної відповідальності вперше за останні роки.
 
Вжито заходів до стягнення збитків, завданих лісопорубками. У ході розслідування кримінальних проваджень ініційовано стягнення в судовому порядку 2 млн.грн.
 
За цей же період поза межами кримінального провадження пред’явлено 32 позови про відшкодування збитків, завданих лісопорубками, на суму 2,6 млн. грн., що у 4 рази більше ніж у 2015. Судами вже задоволено позовів на 2,2 млн. грн. Реально виконано на суму 1,2 млн. грн.
 
Забезпечено своєчасне реагування і на факти лісопорубок, вчинених на територіях природно-заповідного фонду. У поточному році пред’явлено 2 позови такої категорії про стягнення шкоди на загальну суму 162 тис. грн., які задоволено.
 
****
 
Органами поліції розслідувалося понад 38 тисяч проваджень. До суду направлено 1894 обвинувальні акти. Прокурорами надано 30047 письмових вказівок, скасовано 911 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, виявлено 55 укритих злочинів, з яких вже 2 обвинувальні акти направлено до суду.
 
Особлива увага приділяється підвищенню якості та ефективності досудових розслідувань кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення на пріоритетних напрямах. З цією метою проведені заслуховування стану досудового слідства та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях зазначених категорій. Всього заслухано понад тисячу проваджень.
 
У результаті слідчими органів поліції до суду направлено 10 обвинувальних актів про злочини з ознаками корупції, 10 – у бюджетній системі, 1 – у сфері земельних відносин, 16 – про злочини у лісовій галузі.
 
Серед розслідуваних слідчими територіальних органів поліції кримінальних проваджень слід відмітити:
 
1).    Завершено досудове розслідування за фактом обвалу житлового будинку по вул. Попудренка, 16 у м. Чернігові, внаслідок чого настала смерть молодої жінки, а територіальній громаді та окремим громадянам завдано збитки на загальну суму  27 млн. грн. Колишньому керівнику комунального підприємства, недбале ставлення якого до виконання своїх службових обов’язків, спричинило тяжкі наслідки, повідомлено про підозру. Обвинувальний акт направлено до суду. З метою відшкодування збитків завданих злочином територіальній громаді, прокурором заявлено цивільні позови.
 
2).    Направлено до суду обвинувальний акт стосовно депутата обласної ради, який, будучи керівником комунального навчального закладу, одержав від приватного підприємця неправомірну вигоду у сумі 5 тис. грн. за укладання договору оренди частини приміщень закладу.
 
Правоохоронцями значну увагу приділено викриттю злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.
 
У поточному році викрито 3 особи, які здійснювали вербування та переміщення жінок з метою їх сексуальної експлуатації на території Китайської народної Республіки та Республіки Кіпр.
 
1).    До суду направлено обвинувальний акт стосовно місцевого мешканця, який, використовуючи уразливий стан, здійснив вербування  4 дівчат з метою їх сексуальної експлуатації на території Китайської народної Республіки. Під час супроводження 2 потерпілих на літак сполученням «Київ – Пекін», обвинуваченого затриманоо у міжнародному аеропорту «Бориспіль».
 
2.).     Викрито громадянина Туреччини та жительку м. Чернігова, які, використовуючи уразливий стан потерпілих, завербували 2 потерпілих з метою їх сексуальної експлуатації на території Республіки Кіпр. Зазначених осіб затримано у терміналі міжнародного аеропорту «Київ» (Жуляни) під час супроводження потерпілих на літак сполученням «Київ – Анкара». Зазначеним особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 149 КК України та обрано запобіжні заходи. Наразі досудове розслідування перебуває на завершальному етапі.
****
 
Досягнуто позитивних зрушень у протидії злочинам у сфері оподаткування.
 
Вперше за останні 15 років до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (із 6 по Україні). Судом ухвалено обвинувальний вирок. 
 
Суттєво покращено стан відшкодування завданих злочинами збитків. Упродовж 7 місяців поточного року відшкодовано 5,4 млн.грн, що у 1,5 рази більше двох попередніх років поспіль.
 
При проведенні досудового розслідування у кримінальних правопорушеннях, пов’язаних із незаконним обігом підакцизних товарів, діяльність підрозділів ДФС переорієнтовано на виявлення та документування фактів протиправної діяльності підпільних цехів з незаконного виготовлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів, використання обладнання, яке забезпечує їх масове виробництво.
 
Результатом належно організованої взаємодії прокуратури області, слідчим та оперативним підрозділами ДФС у ході досудового розслідування кримінальних проваджень про злочини зазначеної категорії у поточному році на 23 підпільних об’єктах виявлено та вилучено 21615 літрів спирту та 33366 літрів незаконно виготовлених алкогольних напоїв, внаслідок чого припинено розповсюдження зазначеної продукції на території області.
 
Починаючи з липня 2016 року, виявлено та припинено діяльність 2 міжрегіональних «конвертаційних центрів», накладено арешт на грошові кошти та товарно-матеріальні цінності на загальну суму 14,3 млн. грн., які отримані внаслідок незаконної діяльності з документального оформлення безтоварних господарських операцій, переведення безготівкових коштів у готівку.
 
За останні 7 років вперше у квітні поточного року до суду направлено обвинувальний акт за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України стосовно організатора злочинного угруповання, який організував створення ряду фіктивних підприємств з метою конвертації безготівкових грошових коштів в готівку.
 
****
 
Є здобутки і у протидії злочинам проти основ національної безпеки України.
 
Уперше з 2014 року викрито злочин за фактом шпигунства (ст.114 КК України) Громадянин однієї з сусідніх республік упродовж 9 місяців на території області здійснював збирання відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі представникам спецслужб своєї держави. Наразі під процесуальним керівництвом прокуратури області слідчим відділом Управління СБУ в області проводиться досудове розслідування у розпочатому   кримінальному провадженні. Особі повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 
 
Збережено позитивну динаміку щодо протидії посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 КК України).
 
Забезпечено належне проведення досудового розслідування у 4 кримінальних провадженнях цієї категорії (7 доробок у державі). Обвинувальні акти  направлені до суду, 3 з них розглянуті з ухваленням обвинувальних вироків.  
 
Актуальним для правоохоронців Чернігівщини також є питання протидії злочинам у сфері переміщення через державний кордон предметів, обмежених в обігу. За направленими до суду обвинувальними актами за фактами контрабанди наркотиків прокуратура області є третьою в державі (15 актів). Судом 13 осіб вже засуджено. 
 
****
 
За останні 12 місяців правоохоронними органами знешкоджено 4  (2017 – 3) організовані злочинні угруповання, з яких 2 банди (2017 – 1).
 
За участі прокурорів судами поточного року розглянуто 4 справи щодо організованих груп, до реального позбавлення волі засуджено 6 учасників ОЗГ.
 
****
 
Вперше в області, за результатами ініційованого прокурором спеціального досудового розслідування, вироком Чернігівського районного суду від 25.07.2017 злочинця засуджено до 12 років позбавлення волі за умисне вбивство.
 
Умисне вбивство М., вчинене у березні 1994 року поблизу с. Нехаївка Коропського району. Злочинець переховувався на території Російської Федерації.
 
Також слідчим відділом УСБУ, під процесуальним керівництвом прокуратури області, закінчено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно громадянина України (жителя  м. Чернігова), який обвинувачується у вчиненні дій, пов’язаних з пропагандою війни, – розповсюдженні матеріалів в мережі Інтернет (ст. 436 КК України). Обвинувальний акт розглядається Деснянським районним судом м. Чернігова.
 
****
 
Переорієнтовано роботу слідчих регіональної прокуратури.
 
Першочергову увагу приділено виявленню та розслідуванню кримінальних правопорушень у бюджетній сфері, охорони земельних та лісових ресурсів.
 
За 7 місяців поточного року до суду направлено 3 обвинувальні акти  у бюджетній сфері, 1 – у земельній. Ще 4 обвинувальні акти скеровано до суду про злочини, пов’язані  з лісокористуванням.
 
Для прикладу, направлено до суду обвинувальний акт стосовно працівника Державної фіскальної служби за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення при оцінці та реалізації безхазяйного майна (ч. 2. ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України), чим спричинено збитки державі майже на 300 тис. грн.
 
На особистий прийом до прокурора області звернулися потерпілі у кримінальному провадженні, розслідуваному з грудня 2013 року,  за фактом загибелі людей під час рибоохоронного рейду. Враховуючи доводи потерпілих, за результатами проведення ряду слідчих дій, у тому числі експертних досліджень, службовій особі територіального органу Держрибагентства повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України. Наразі триває судовий розгляд.
 
До суду направлено 4 (із 30 по державі) обвинувальні акти стосовно працівників пенітенціарної служби
 
1). До прикладу, викрито одного з керівників установи виконання покарань, який запровадив практику отримання від родичів засуджених неправомірної вигоди за застосування передбачених Кримінально-виконавчим кодексом України пільг із умовно-дострокового звільнення. Інший керівник безпідставно здійснив оплату державними коштами комерційному підприємству за фактично не проведені роботи, вчинивши при цьому також службове підроблення.
 
2). Також направлено до суду обвинувальні акти відносно 2 працівників установ виконання покарань Чернігівщини за фактами незаконного придбання та зберігання з метою збуту особам, які перебувають у місцях несвободи, наркотичних та психотропних засобів.
 
Крім того, за апеляційною скаргою прокуратури області судом скасовано виправдувальний вирок суду першої інстанції та ухвалено новий вирок, яким колишнього заступника начальника УМВС в області визнано винуватим у перевищенні службових повноважень та незаконному перешкоджанню проведенню мирних акцій протесту під час Революції Гідності у м. Чернігові та засуджено.
 
****
 
У галузі міжнародного співробітництва затримано та забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 14 осіб, які перебували у міжнародному розшуку за злочини, пов’язані з шахрайством, ухиленням від сплати податків та ін.
 
****
 
Вдалося покращити ефективність та якість апеляційного та касаційного оскарження вироків.
 
За скаргами прокурорів переглянуто вироки стосовно 183 осіб, що більш ніж наполовину перевищує рівень минулого року та удвічі більше  позаминулого.
 
Удвічі збільшилася кількість задоволених касаційних скарг прокурорів.
 
Вперше за час роботи прокуратури області стан апеляційного та касаційного реагування досяг такого рівня та є одним з кращих у державі.
 
****
 
У сфері запобігання та протидії кримінально-караній корупції упродовж 12 місяців правоохоронцями Чернігівщини до суду направлено 33 обвинувальні акти стосовно 43 осіб. 
 
Органами Нацполіції – 12 стосовно 14 осіб, прокуратури – 21 стосовно 30 осіб.
 
Зокрема,
 
1).    Направлено до суду обвинувальний акт стосовно працівника Чернігівської митниці, який, зловживаючи службовим становищем, сприяв у безперешкодному, без проведення необхідних митних процедур, перетині державного кордону України з Республікою Білорусь автомобілем з контрабандним вантажем бурштину вагою 812 кг. та вартістю понад 3,2 млн. грн.
 
2). Обвинувальний акт направлений до суду стосовно колишнього начальника УКБ Чернігівської ОДА, який вчинив службове підроблення та розтратив на користь комерційної структури бюджетні кошти у сумі майже півтора мільйона гривень при будівництві Носівської ЗОШ. З метою забезпечення відшкодування завданих злочином збитків накладено арешт на майно на суму 2,5 млн. грн.
 
3). Триває судовий розгляд у кримінальному провадженні за фактом розтрати та привласнення за попередньою змовою службовими особами одного з приватних підприємств та Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія» державного майна на суму  185 тис. грн. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України. 
 
Проводиться послідовна робота до забезпечення виконання вимог Закону щодо призначення корупціонерам реального покарання.
 
Після апеляційного перегляду у червні набрав законної сили вирок, яким за одержання неправомірної вигоди засуджено до реальної міри покарання колишнього голову однієї з райдержадміністрацій.
 
Ухвалено обвинувальні вироки та призначено реальну міру покарання ще трьом корупціонерам.
 
Проводиться системна діяльність у сфері протидії адміністративно-караній корупції (7 місяців поточного року).
 
Майже на 75% збільшилась кількість направлених до суду протоколів – 92 (+39), що дорівнює річному показнику минулого року та в 2,2 рази більше позаминулого (42).18 протоколів складено відносно посадових осіб третьої категорії (голів районних рад та їх заступників, міських голів та їх заступників, голови райдержадміністрації, що є одним з кращих показників у державі.
 
Складено протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, стосовно 2 депутатів обласної ради за порушення вимог фінансового контролю (ч. 1 ст. 172-6, ч. 2 ст. 172-6 КУпАП). 
 
До відповідальності притягнуто 60 правопорушників, рішення щодо 50 набрали законної сили.  
 
Усього накладено штрафів на суму майже 82 тисячі грн., які сплачені  у повному обсязі.
 
*****
 
Другий рік поспіль відсутні факти смерті засуджених або ув’язнених.
 
За результатами розгляду документів реагування цьогоріч до відповідальності притягнуто 139 службових осіб пенітенціарної служби, поновлено конституційні права 24 в’язнів на медичне забезпечення.
 
Посилено протидію доставці до установ ДКВС заборонених для використання в’язнями предметів, у тому числі наркотичних засобів, які подекуди постачалися безпосередньо працівниками пенітенціарної системи.
 
****
 
Покращився стан нагляду за додержанням законів під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх. 
 
Попри зменшення загальної кількості облікованих злочинів, вчинених неповнолітніми, резонансні кримінальні правопорушення у підлітковому середовищі вказують на суттєві недоліки в профілактичній роботі з дітьми.  А вчинення неповнолітніми, у тому числі засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, повторних злочинів – на неналежну соціально-виховну роботу територіальних секторів з питань пробації та відповідних служб та органів.
 
Зухвалі підліткові злочини, що сколихнули місто Чернігів навесні, розслідувано та направлено до суду обвинувальні акти. Втім подібні випадки повторюються (20.08.2017), що свідчить про системні прогалини у роботі уповноважених органів. 
 
У березні-квітні ц.р. у м. Чернігові група школярок та студентка педагогічного університету, знаходячись у громадських людних місцях, бажаючи самоутвердитись у підлітковому середовищі шляхом приниження інших неповнолітніх дівчат, у присутності своїх знайомих вчинили хуліганські дії, демонстративно знущаючись та принижуючи потерпілих, застосувавши насильство до них із заподіянням їм побоїв, тілесних ушкоджень та образ.  
 
За цим спостерігала значна кількість підлітків, які замість припинити насильство знімали бійку на мобільні телефони.
 
Вказана подія набула суспільного резонансу. На сьогодні розслідування у кримінальному провадженні за даним фактом закінчено.
 
Обвинувальний акт стосовно п’яти осіб та клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру до малолітньої особи у вчиненні хуліганства  направлені до суду.
 
Реалізуючи представницькі повноваження у сфері охорони дитинства, цьогоріч прокурорами пред’явлено 30 позовів на суму понад 3 млн. грн., що у чотири рази більше ніж у минулому році. Добровільно відшкодовано 2,9 млн. грн.
 
Поновлено та захищено права 90 дітей.
 
За результатами представницької діяльності земельні ділянки загальною площею 179 гектарів та вартістю понад 2,8 млн. грн. повернуто навчальним закладам уперше.
 
У судовому порядку визнано право власності 4 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на земельні ділянки (паї), які залишилися непереоформленими у зв’язку із смертю батьків, загальною площею 9 га та вартістю майже 200 тис. грн.
 
****
 
При здійсненні представницької діяльності прокурорами заявлено майже 300 позовів на суму 210 млн. грн., задоволено 201 – на 120 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами ще понад 7 млн. грн. Реально повернуто та попереджено до вибуття 2 тис 660 га земель.  
 
Всього за рік заявлено позовів на понад 350 млн. грн., задоволено – на 213 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами ще майже 15 млн. грн. Повернуто та попереджено до незаконного вибуття понад 6,5 тис. га земель.
 
Зважаючи на потенціал Чернігівського регіону, особливу увагу звернуто на факти порушень у сфері земельних правовідносин.
 
До суду лише у поточному році подано позовів на суму 195 млн. грн.,  з яких вже задоволено та добровільно відшкодовано 113 млн. грн.
 
Вперше в регіоні запроваджено практику подачі позовів про визнання недійсними договорів оренди сільськогосподарських угідь, обумовлених відсутністю їх нормативної грошової оцінки, від якої залежить розмір орендної плати.
 
Для прикладу, після проведення  нормативної грошової оцінки однієї із земельних ділянок у Чернігівському районі розмір орендної плати зріс із 5 тисяч гривень до 500 тисяч гривень.
 
Системна робота щодо земель сільськогосподарського призначення спрямована на підвищення надходження коштів за їх використання. За цих підстав у судовому порядку лише у 2017 році визнано недійсними угоди щодо 1,6 тис. га земель орієнтовною вартістю майже 44 млн. грн. та припинено провадження у зв'язку з добровільним внесенням змін до договорів щодо 700 га земель загальною вартістю 16 млн. грн.
 
Наведене сприяло і підвищенню у минулому та поточному роках середнього розміру орендної плати за використання земель сільськогосподарського призначення, який на сьогодні складає не менше 8% від нормативної грошової оцінки (у 2013-2015 рр. – 4%).
 
Аналогічна робота проводиться щодо земель водного фонду:   
 
У судовому порядку в поточному році визнано недійсними 6 договорів щодо земель площею майже 60 га вартістю понад 1 млн. грн. з причин непроведення нормативної грошової оцінки та порушення процедури надання їх у користування.
 
Виявляються також факти незаконного розпорядження землями лісового фонду.  Задоволено позов про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки площею 2,1 тис. га вартістю понад 40 млн. грн., переданої одному з приватних товариств органом місцевого самоврядування з перевищенням повноважень.
 
Порушенням у сфері земельних правовідносин сприяє відсутність встановлених меж земель лісового та природно-заповідного фондів, прибережних захисних смуг уздовж водних об’єктів, а так само  відсутність чітких меж земельних ділянок історико-культурного призначення, культурних об’єктів, незавершеність інвентаризації земель та їх грошової оцінки, на що неодноразово зверталася увага органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування області.
 
Досі залишається неоформленою повною мірою землевпорядна документація на використання земель вказаної категорії як державними, так і комунальними лісогосподарськими підприємствами (ДП «Чернігівське лісове господарство», дочірні агролісогосподарські підприємства «Ічнярайагролісництво», «Козелецьрайагролісгосп»).
 
Відповідно до ч. 5 ст. 122, ст. 92 Земельного кодексу України та ст. 17 Лісового кодексу України Чернігівська облдержадміністрація є розпорядником земель лісогосподарського призначення, користувачами яких можуть бути спеціалізовані лісогосподарські підприємства.
 
Поряд з цим мають місце факти, коли бездіяльність Чернігівської ОДА з цих питань констатована судовими рішеннями. Так, рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 16.02.2015 (справа № 825/123/15-а), залишеним без змін судами апеляційної та касаційної інстанції, задоволено адміністративний позов Козелецького районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Козелецьрайагролісгосп» до Чернігівської обласної державної адміністрації та визнано протиправними її дії щодо відмови в наданні дозволу на розробку проекту відведення земельних ділянок лісового фонду орієнтовною площею 14 333,6 га для ведення лісового господарства на території Козелецького району. Незважаючи на це, документація на землі лісового фонду ДП «Козелецьрайагролісгосп» не оформлена, що зумовлює подальші порушення у цій сфері.
 
Проблемним залишається питання дотримання процедури надання земель в користування виключно на конкурсних умовах.
 
Вперше прокурорами регіону забезпечено реагування на факти надання земельних ділянок для ведення фермерських господарств в обхід конкурсних процедур (заявлено позовів щодо земель площею 341 га вартістю понад 8 млн. грн., задоволено щодо майже 100 га вартістю 2,4 млн. грн., інші перебувають у провадженні).
 
Прокурорами встановлено факти, коли після отримання земельних ділянок фізичними особами для ведення фермерства землі надалі передаються в суборенду іншим юридичним особам, у т.ч., аграрним корпораціям, які фактично  набувають у користування значні площі земель в обхід земельних торгів.
 
Такі факти мають місце, коли особа, наприклад, вже будучи засновником фермерського господарства, звертається до розпорядників земель не як представник цієї юридичної особи, а як фізична особа, оскільки для фізичних осіб до внесення змін у законодавство (прийнято 18.02.2016, набрали чинності 03.04.2016) отримання землі для фермерства здійснювалося не на земельних торгах, а лише за зверненням таких осіб.
 
Так, у 2015 році на території Канівщинської сільської ради Прилуцького району фізична особа отримала в оренду на 15 років для ведення фермерського господарства 4 земельні ділянки загальною площею 37,8 га. Водночас фермерське господарство не створено, а земельні ділянки передано у суборенду товариству, яке припинило свою діяльність, передавши земельні ділянки у суборенду правонаступнику. На усунення порушень Прилуцькою місцевою прокуратурою підготовлено позови про визнання недійсними наказів та договорів оренди земельних ділянок, які ще не розглянуто.
 
Також Чернігівським окружним адміністративним судом 01.03.2017 підтримано позицію прокуратури області та задоволено позов про визнання протиправним та скасування розпорядження Чернігівської районної державної адміністрації, яким Р. надано дозвіл на розроблення документації щодо передачі в оренду 65 га ріллі з порушенням законодавчо визначеної процедури, оскільки на момент його прийняття особа, в інтересах якої винесено розпорядження, була засновником та керівником фермерського господарства, тому прийняття розпорядження без проведення земельних торгів суперечило вимогам ст. 124 ЗК України.
 
Триває робота по стягненню збитків за самовільне зайняття земель: пред'явлено 4 позови щодо 80 га про стягнення понад 1 млн. грн.
Розпочато системне відпрацювання фактів використання земельних ділянок суб’єктами господарювання під об’єктами нерухомості без правовстановлюючих документів та стягнення збитків (упущеної вигоди) до бюджету. На сьогодні вже пред’явлено 12 позовів такої категорії про стягнення майже 3 млн. грн., половину з яких вже задоволено.   
 
В окремих випадках при підготовці таких позовів прокурори зіштовхнулися з відсутністю належної взаємодії між органами самоврядування, на території яких встановлено факти використання земель без правовстановлюючих документів, та органами місцевої виконавчої влади, оскільки саме відповідні комісії при РДА розраховують розмір збитків (упущеної вигоди). Для врегулювання ситуації прокуратурою області скеровано відповідні листи до Чернігівської облдержадміністрації. 15.06.2017 видано доручення головам місцевих адміністрацій про необхідність забезпечення відповідної взаємодії з органами прокуратури. 
 
У сфері бюджетних правовідносин повністю переорієнтовано роботу на виявлення фактів порушень при використанні бюджетних коштів та проведенні тендерних процедур. Вже у поточному році задоволено 40 позовів такої категорії на 2,6 млн. грн.
 
У зв’язку з безпідставно проведеною закупівлею природного газу за переговорною процедурою Чернігівським пунктом тимчасового перебування іноземців, прокуратурою області 20.03.2017 пред’явлено до суду позов (перший такої категорії по державі) про визнання недійсною закупівлі та договору на постачання природного газу в сумі 1,1 млн. грн. Замість проведення процедури відкритих торгів застосовано переговорну процедуру з причин  відсутності конкуренції на відповідному ринку та, як наслідок, технічної можливості закупівлі лише в одного постачальника. Доводами прокурора цю позицію спростовано, позов задоволено. Наразі справа перебуває в провадженні суду апеляційної інстанції.
 
У сфері державної та комунальної власності основний акцент зроблено на перевірці фактів законності вибуття майна з користування держави та територіальних громад.
 
Судом задоволено два позови прокуратури в інтересах центральних органів виконавчої влади  щодо повернення незаконно відчужених цілісних майнових комплексів хлібоприймальних підприємств загальною площею 42 тис. м2 та орієнтовною вартістю майже 34 млн. грн. у державну власність. 
 
Наразі рішення суду по одному з них реально виконано, об’єкт вартістю 30 млн. грн. повернуто в державну власність. Таку ж процедуру розпочато відносно іншого.
 
****
 
Проводиться кропітка робота із кожним зверненням.
 
Зважаючи, що в прокуратурі області місцем очікування було невелике приміщення (коридор), вжито заходів та створено більш сприятливі умови для особистого прийому.
 
Оновлено приймальню громадян та передбачені окремі кабінети, де громадяни в належних умовах мають змогу ознайомитися із законодавством про звернення, бланками та зразками документів, написати відповідну заяву чи скаргу. 
 
Упродовж 2017 року органами прокуратури розглянуто майже 5 тис. звернень. Вирішено понад 3 тис., з яких задоволено 22, за належністю направлено 1539. На особистому прийомі прийнято 1345 громадян. Прокурором області – 65, керівниками місцевих прокуратур – 221.
 
З метою забезпечення можливості кожному бути прийнятим особисто керівництвом прокуратури області поточного року вже здійснено виїзди до всіх районів області та прийнято майже 100 громадян.
 
Потерпілим у кримінальному провадженні у березні цього року на особистому прийомі оскаржено неефективність дій працівників поліції з розшуку засудженого за тяжкий злочин. Внаслідок активізації розшукових заходів вже в квітні місцезнаходження винного встановлено та його поміщено до слідчого ізолятора для подальшого направлення для відбування покарання.
 
Зроблено не мало на території області вперше за багато років (притягнуто до кримінальної відповідальності високопосадовця нацполіції в області; направлено до суду обвинувальні акти за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також стосовно організатора ОЗГ зі створення фіктивних підприємств з метою конвертації коштів; викрито шпигуна).
 
Багато чого – взагалі вперше (викрито ОЗГ у лісовій сфері, повернуто навчальним закладам земельні ділянки, подано позови про визнання недійсним договорів оренди с/г угідь за відсутності їх нормативно-грошової оцінки, відреаговано на факти надання земельних ділянок для ведення фермерських господарств в обхід конкурсних процедур).
 
З багатьох напрямів регіональна прокуратура на перших щаблях у державі (розшук злочинців, нагляд при провадженні ОРС, направлені до суду обвинувальні  акти щодо контрабанди наркотиків, кількість протоколів про корупцію стосовно посадових осіб 3 та 4 категорії, представницька діяльність).
 
Робота на всіх напрямах триває, а органи прокуратури області й надалі відкриті до діалогу та співпраці в межах, визначених Конституцією та законами України.
 
Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 2707