Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2018

Прокуратурою Чернігівської області 31.07.2018 підведено підсумки роботи у першому півріччі 2018 року

 
 
У прокуратурі області 31 липня відбулася нарада, на якій обговорено результати роботи у першому півріччі 2018 року, визначено шляхи підвищення ефективності діяльності та основні завдання на наступний період в умовах законодавчих змін та подальшого реформування.
У заході взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів прокуратури області, місцевих прокуратур та їх заступники, начальники відділів.
Прокурор області Володимир Комашко зазначив, що в умовах законодавчих змін, реформування відомства та правоохоронної системи в цілому органами прокуратури області реалізовано комплекс заходів щодо забезпечення ефективного виконання покладених функцій та завдань.
Проведено роботу щодо удосконалення структури регіональної прокуратури, оптимізації чисельності прокурорів і слідчих. Реалізовано послідовну кадрову політику зміцнення керівного складу структурних підрозділів та окремих місцевих прокуратур.
Упродовж поточного року вжито низку важливих організаційних заходів, спрямованих на розв’язання проблемних питань прокурорської та слідчої діяльності, ефективну реалізацію визначених законом повноважень на всіх напрямах роботи.
Скоординованими зусиллями правоохоронних органів, а також низкою наглядових заходів вдалося зменшити рівень злочинності на 15,1%. Обліковано 7653 кримінальних правопорушень, проти 9012 у першому півріччі 2017 року. На понад 32% зменшилась кількість тяжких злочинів.
Зберігається позитивна тенденція до зменшення на 24,9% злочинів проти власності, у тому числі на 28,3% крадіжок, 22,6% грабежів, на 23,8 % розбоїв.
Знизилась кількість кримінально караних діянь, вчинених неповнолітніми, особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення, у стані алкогольного сп’яніння.
Покращено роботу правоохоронних органів з виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. На 22,4% більше обліковано кримінальних правопорушень, пов’язаних з їх незаконним збутом.
Активізовано нагляд за додержанням законів органами при провадженні оперативно-розшукової діяльності. В результаті питома вага розшуканих злочинців – 27,1% та безвісти відсутніх осіб – 27,6%, є вищою від загальнодержавної на чверть.
Відсоток розкриття кримінальних правопорушень за підозрою – 44,6% та за остаточними результатами досудового розслідування – 41,4% також є вищим від середнього по державі.
Збережено позитивну динаміку до збільшення кількості закінчених слідчими органів Національної поліції кримінальних проваджень, а саме 1669 проти 1641 у минулому році.
Забезпечено оперативне викриття та ефективне розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах. У сім разів більше надіслано до суду обвинувальних актів у земельній сфері, 7 проти 1, майже у шість – у бюджетній, 29 проти 5, на 33% – про корупційні кримінальні правопорушення, 12 проти 8. У лісовій галузі до суду передано 12  обвинувальних актів, всього за 2 роки поспіль – 53 обвинувальні акти, з них у 2 півріччі 2016 року – 6, у 2017 році – 35.
Скоротилася з 26 до 11 кількість повернутих судами обвинувальних актів.
За результатами досудового розслідування слідчими органів фіскальної служби до суду направлено обвинувальні акти у 14 кримінальних провадженнях, проти 11 у аналогічному періоді минулого року, з яких у 1 – про ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.
Наглядовими зусиллями вдалося покращити якість та продуктивність досудового розслідування кримінальних правопорушень слідчими органів безпеки, зокрема більш ніж на 29% збільшилась кількість направлених до суду обвинувальних актів, а саме 22 проти 17 у першому півріччі 2017 року.
Слідчими цього правоохоронного органу направлено до суду обвинувальний акт, один з двох у державі, стосовно іноземця за обвинуваченням у шпигунстві. Вперше за останні сім років направлено до суду 3 обвинувальні акти у корупційних кримінальних провадженнях, що є сьомим доробком у державі.
Попри внесені зміни до законодавства щодо обмеження повноважень слідчих органів прокуратури, посилено результативність їх роботи, в тому числі у сфері обігу наркотичних засобів. Питома вага закінчених кримінальних проваджень вища загальнодержавної, 60,3% проти 41,6% за аналогічний період минулого року.
Слідчими прокуратури забезпечено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно організованої злочинної групи у складі п’яти осіб, у тому числі двох працівників управління протидії наркозлочинності регіонального підрозділу нацполіції, які займались систематичним незаконним придбанням, зберіганням, перевезенням з метою збуту, а також незаконним збутом наркотичних засобів та психотропних речовин.
Правоохоронними органами регіону викрито 6 організованих злочинних груп. З початку року до судів передано 11 (6 місяців 2017 року – 2) обвинувальних актів стосовно 20 (5) осіб, які вчинили злочини у складі організованих злочинних груп.
Законної сили набрали вироки у 7 кримінальних провадженнях зазначеної категорії, у всіх з них підтверджено кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину у складі ОЗГ».
На території області у поточному році затримано 9 осіб з метою подальшої екстрадиції. Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 2 осіб, які перебували в міжнародному розшуку. Передано для здійснення досудового розслідування компетентним органам іноземних держав 3 кримінальні провадження.
Правоохоронцями направлено 16 клопотань про проведення процесуальних і слідчих дій в іноземних державах. На території інших країн затримано 4 правопорушники, які розшукуються для притягнення до кримінальної відповідальності.
При зростанні на 14,2% кількості ухвалених судами першої інстанції рішень суттєво збільшилась питома вага задоволених апеляційних скарг прокурорів, за якими ухвалено нові вироки – з 29% до 41%. Покращилась якість апеляційних скарг з 81,3% до 82,6%, ефективність реагування на незаконні вироки – з 91% до 93%.
Комплексно реалізовано наглядові повноваження у питаннях виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Прокурори ефективно реагували на факти неналежного застосування кримінально-виконавчого законодавства органами пробації. Забезпечено належний нагляд за виконанням кримінального покарання у виді штрафу.
За направленими до суду обвинувальними актами стосовно двох керівників установ виконання покарань регіону судами ухвалено обвинувальні вироки за вчинення корупційних правопорушень.
Об`єднання зусиль та координація спільних дій правоохоронних органів регіону обумовили позитивні результати у сфері протидії адміністративно караній корупції. У першому півріччі 2018 року направлено до суду 141 протокол про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, що майже на 70% перевищує результат аналогічного періоду минулого року. Із накладених судами штрафів на суму понад 85 тис. грн., вже стягнуто 98%.
Забезпечено ефективну реалізацію представницьких повноважень. Пред’явлено позовів на суму 188,3 млн. грн. За результатами їх розгляду судами вже задоволено 221 позов, що є першим місцем в Україні, на суму понад 182 млн.грн. Реально виконано на 74,8 млн. грн. із 122,8 млн. грн, що підлягали виконанню.
У сфері земельних відносин задоволено 45 позовів на майже 149 млн. грн., ще 6,2 млн. грн. добровільно відшкодовано. Повернуто і попереджено до  вибуття 5,1 тис. га земель, що є другим доробком у державі.
У сфері охорони дитинства органами прокуратури області пред’явлено 35 позовів про стягнення коштів та повернення майна на суму понад 3,2 млн. грн. Судами вже задоволено 27 на 3,1 млн. грн., що складає четверте та друге рейтингові місця у державі.
Водночас на окремих напрямах наявні проблеми щодо захисту прав і свобод людини та інтересів держави, що ставлять перед органами прокуратури області відповідальні завдання та вимагають невідкладного розв’язання.
Із доповідями стосовно результатів роботи та пропозицій щодо шляхів підвищення ефективності діяльності у поточному році  виступили перший заступник та заступники прокурора області, які детально зупинилися на здобутках та проблемних аспектах.
За результатами наради визначено додаткові заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи органів прокуратури.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 15973