Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.04.2017

Органами прокуратури проводиться системна робота з протидії незаконній вирубці лісів в регіоні

   

Питання ефективності та результативності вжитих заходів щодо викриття, документування незаконних налагоджених схем винищення та розтрати лісопродукції регіону, постійно перебуває на контролі прокуратури Чернігівської області.

З метою активізації та координації діяльності правоохоронних органів  щодо протидії кримінальним правопорушенням у цій сфері, їх виявлення та розкриття, встановлення осіб, які їх вчинили, а також швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінальних проваджень, прокуратурою області ініційовано створення постійно діючих груп з фіксації вчинюваних злочинів.

Вжиті організаційні заходи сприяли активізації роботи правоохоронців. Зважаючи, що розслідування зазначених злочинів раніше зводилося лише до фіксації фактів незаконних порубок після їх вчинення за відсутності  причетних до цього осіб та незаконно випиляної лісопродукції, їх діяльність   переорієнтовано на виявлення предметів злочину, місць скоєння, встановлення розміру збитків та їх відшкодування, виявлення осіб, причетних до незаконних порубок дерев.

За належного процесуального керівництва органів прокуратури області  слідчими поліції за результатами розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з незаконною порубкою лісу, з початку дії Кримінального процесуального кодексу України (листопад 2012) до суду направлено  23 обвинувальних акти, із яких  15 – із липня 2016 року або понад 65 %.

З метою повного й неупередженого досудового розслідування, прийняття законних та обґрунтованих рішень у провадженнях слідство активізовано та організовано невідкладне виконання додаткових слідчих та інших процесуальних дій, спрямованих на розкриття злочинів.

Упродовж 2015-2016 років Ічнянським відділенням поліції розслідувалося 5 кримінальних проваджень за фактом незаконної порубки дерев на території Ічнянського національного природного парку (ст. 246  КК України).

За результатами слідства обвинувальні акти у 2 провадженнях направлено до суду, один із яких наразі перебуває в суді, інший розглянуто судом з ухваленням обвинувального вироку.

Органи прокуратури області й надалі в межах повноважень вживатимуть заходи, спрямовані на захист інтересів держави у сфері лісокористування.
    
Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1892