Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.09.2017

Завдяки прокурорському втручанню до місцевого бюджету надійдуть додаткові надходження від оренди 7 га земельної ділянки

  

Прокуратурою області виявлено факт передачі земельної ділянки площею 7 га сільськогосподарських угідь в оренду одному з фермерських господарств у Сосницькому районі з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Встановлено, що при укладанні договору оренди з райдержадміністрацією не проведено та не затверджено нормативно-грошову оцінку (вартість) земельної ділянки, хоча цю обставину законодавством визначено як істотну умову угоди. Згідно із законом розмір орендної плати визначається у відсотковому відношенні саме від нормативної грошової оцінки  земельної ділянки.

Як результат, до місцевого бюджету не надходили значні суми коштів у вигляді орендної плати.

На усунення порушень прокуратурою області скеровано позов до господарського суду з вимогою визнати укладений договір оренди недійсним.

У ході розгляду справи між відповідачем та Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області, що є розпорядником земель сільськогосподарського призначення державної власності, укладено мирову угоду. За її умовами передбачено подальше розроблення технічної документації з визначенням нормативної грошової оцінки орендованої земельної ділянки та  подальшою компенсацією сільгосппідприємством недоотриманої місцевим бюджетом орендної плати.

За згодою сторінвизначено розмір орендної плати – до 12% від середнього розміру нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по регіону.

Враховуючи врегулювання спірних правовідносин, спрямованих на реальне поновлення економічних інтересів держави, ухвалою господарського суду Чернігівської області від 31.08.2017 провадження у справі за позовом прокурора припинено з одночасним затвердженням мирової угоди.

Таким чином, завдяки прокурорському втручанню бюджет однієї з сільських рад Сосницького району отримає додаткові надходження від оренди 7 га землі.

На сьогодні в судах перебуває ще ряд позовів прокурорів вказаної категорії. Робота з цих питань продовжується.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1617