Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.08.2016

Прокуратура області детально вивчає обставини забудови земельної ділянки по вулиці Князя Чорного, 4а в місті Чернігові

  

     Прокурором області на оперативній нараді заслухано стан досудового слідства у кримінальному провадженні, розпочатому за ознаками зловживання службовим становищем службовими особами Чернігівської міськради при передачі одному з комунальних підприємств міста в обхід земельних торгів земельної ділянки під забудову в охоронній зоні історичної частини міста Чернігова по вул. Князя Чорного 4-а.

    Установлено, що фактично будівельний майданчик сформовано за рахунок двох суміжних земельних ділянок площею 0,22 га (вул. Князя Чорного, 4а) та 0,0813 га (вул. Князя Чорного, 4), що перебувають у другій охоронній археологічній зоні пам’яток історії та археології. Тільки нормативна грошова оцінка вказаних земель складає понад півмільйона гривень. Відведення ділянок у користування відбулося в 2009 та 2015 роках.

    В порушення статей 22, 30 Закону України «Про охорону культурної спадщини» при відведенні вказаних ділянок  охоронний договір з відповідним уповноваженим державним органом у сфері охорони культурної спадщини не укладено та з Національним архітектурним історичним заповідником «Чернігів стародавній» не погоджено, археологічні дослідження у встановленому порядку не проведено.

    Згідно містобудівних умов від 31.12.2010, затверджених рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради, передбачалося будівництво одного будинку громадського призначення на двох суміжних земельних ділянках площею 0,22 га та 0,0813 га.

    Проте управлінням архітектури та містобудування Чернігівської міської ради в інтересах забудовника 07.07.2015 надано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, затверджені рішенням виконкому Чернігівської міськради, якими передбачалося будівництво вже двох житлових будинків та підземного паркінгу в безпосередній близькості до пам’ятки історії та архітектури - Єлецького Успенського монастиря ХІІ століття.

    У результаті такої діяльності членів виконавчого комітету, управління архітектури та містобудування Чернігівської міськради комунальним підприємством та підрядною організацією розпочато протиправне будівництво без відповідного погодження проекту з органами архітектури.

    Відносно посадових осіб Чернігівської міської ради та комунального підприємства до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 364 КК України: зловживання владою або службовим становищем, допущене при відведенні земельних ділянок та надання дозволів на будівництво.

    Досудове розслідування триває, старшим групи процесуальних керівників визначено першого заступника прокурора області. Хід розслідування перебуває на особистому контролі прокурора області.

Довідково:   
    Зважаючи на кількість пам’яток архітектури Х-ХІ століть, що збереглися до цього часу (50), місто Чернігів ще у 1946 році, разом із Києвом та Львовом, був визнаний історичним містом України, а Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» є одним з головних туристичних об’єктів не лише Чернігівщини, а й всієї держави. До його складу входять 29 унікальних пам’яток архітектури, 6 з яких збудовані в до монгольський період і, на думку фахівців, є одними з найдавніших у Східній Європі. 

Прес-служба прокуратури
Чернігівської області

кількість переглядів: 1771