Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2016

До прокуратури Чернігівської області у 2015 році звернулося майже 10 тис громадян

Прокуратурою значна увага приділяється розгляду звернень та особистому прийому громадян. Результати цієї роботи постійно висвітлюються в засобах масової інформації.
До органів прокуратури Чернігівщини у 2015 році надійшло 9,7 тис звернень, з них 5,9 тис – вирішено по суті, в тому числі 203 – від народних депутатів України.
Понад 3 000 скарг стосувалися питань, що належать до компетенції органів влади та контролю, тому відповідно до вимог законодавства їх скеровано для вирішення за належністю.
Переважна більшість вирішених звернень з питань досудового розслідування – 53%, з питань представництва інтересів громадян та держави в суді – 8%, з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – 7%, з питань представництва інтересів громадян та держави в суді – 8% та по 1% – з питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та з питань участі у кримінальному провадженні в суді.
На виконання вимог законодавства у прокуратурі Чернігівської області із жовтня 2015 року діє телефон «гарячої лінії» для прийому усних звернень, а також організовано прийом та розгляд звернень, які надійшли електронною поштою. Минулого року 11 громадян подали усні звернення по телефону, 17 – електронною поштою.
Усього за минулий рік задоволено 225 звернень, значна частина з яких стосувалась питань представництва інтересів та громадян у суді.
Як приклад, за результатами розгляду звернення потерпілої від пожежі прокуратурою області заявлено позов у її інтересах про стягнення з ПАТ «Чернігівобленерго» шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки.
Встановлено, що у 2010 році внаслідок пожежі, яка розпочалася через коротке замикання в трансформаторній підстанції, що належала ПАТ «Чернігівобленерго», помер чоловік потерпілої та було знищено житловий будинок й господарські споруди.
Потерпіла залишилася без засобів до існування та житла, проте підприємством ніяка допомога не надавалася. Завдана пожежею шкода не відшкодована.
Правову позицію прокуратури підтримано судами, в тому числі  касаційної інстанції, та зобов’язано власника трансформаторної підстанції відшкодувати жінці понад 300 тис грн шкоди, заподіяної пожежею.
У минулому році в органах прокуратури області на особистому прийомі прийнято 3210 громадян, з них керівниками прокуратур районного рівня – 778. Особисто прокурором області прийнято 351 громадянина.
За наявності підстав та в межах компетенції органами прокуратури області вживалися заходи з метою реального поновлення законних прав та інтересів заявників.
Робота за вказаним напрямом триває.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень, запитів, зв’язків
з громадськістю та засобами масової інформації
прокуратури області

кількість переглядів: 2097