Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.12.2016

Інформація прокурора області Володимира Комашка про стан законності та заходи щодо її зміцнення на 7 сесії обласної ради 20 грудня 2016 року

Протягом 11 місяців поточного року зусилля органів прокуратури спрямовувалися на своєчасне попередження, виявлення та усунення порушень законодавства, реальне поновлення порушених прав, установлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.
 
Як у державі, так і в області криміногенна ситуація у поточному році характеризується суттєвим зростанням рівня злочинності.
 
В області продовжує зростати кількість облікованих кримінальних правопорушень – 15 861 проти 14 250 (11,3%), по державі (13,4%). Це характерно для всіх без виключення районів.
 
Збільшилася кількість облікованих злочинів всіх видів, а найбільше тяжких – на 30,7% (по державі – 27,2%) та особливо тяжких – 4,8%, при їх зменшенні у державі на 11,9%.
 
У структурі злочинності дві третини кримінальних правопорушень становлять злочини проти власності (67,6%). При цьому крадіжок скоєно на 29,1% більше ніж торік, розбоїв – на 2%, вимагань – на 50%.
 
Майже на 30% (623 проти 482) зросла кількість облікованих злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту. Зокрема дорожньо-транспортних пригод, внаслідок яких настала смерть потерпілих (68 проти 58, або +17,2%). 
 
Значно менше виявлено злочинів у сфері незаконного збуту наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, про що свідчить зменшення на 85,4% кількості виявлених фактів (31 проти 212).
 
Певною мірою на такий стан вплинуло реформування органів поліції, внаслідок чого деякі підрозділи були позбавлені можливості виконувати покладені на них функції (підрозділи протидії незаконному обігу наркотиків, управління захисту економіки – зміни до ст. 23 Закону України «Про Національну поліцію», які набули чинності 31.05.2016).
 
На подолання зазначених негативних тенденцій упродовж останніх чотирьох місяців зосереджено першочергову увагу шляхом координації діяльності всіх правоохоронних органів регіону.
 
Зокрема, проблемні питання взаємодії правоохоронців з протидії кримінальним правопорушенням 21.10.2016 обговорено на координаційній нараді керівників правоохоронних органів області.
 
Прийнято низку додаткових системних узгоджених заходів до зміцнення правопорядку, профілактики та протидії злочинності в регіоні, у тому числі її організованим проявам.
 
З цією метою створено міжвідомчі робочі групи правоохоронних органів для розкриття і розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів, 9 – щодо протидії їх окремим видам.
 
Керівників місцевих прокуратур зорієнтовано на посилення прокурорського нагляду у кримінальних провадженнях, передусім за фактами самовільного захоплення земельних ділянок, де потерпілими є журналісти, у сферах земельних і лісових відносин, з ознаками корупції та в бюджетній системі.
 
Завдяки реалізації комплексу зазначених системних заходів досягнуто певних позитивних результатів.
 
На 37 % зменшилася кількість облікованих очевидних умисних вбивств (34 проти 54 у минулому році), майже на 22% - тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі на 25% тих, що спричинили смерть потерпілого.
 
Всі умисні вбивства, у яких реально настала смерть потерпілих, вчинені у поточному році, розкрито (за виключенням двох замахів на вбивства людей із застосуванням вогнепальної зброї та вибухових пристроїв у Бахмацькому та Бобровицькому районах).
 
Більш ніж на 35% менше ніж торік скоєно зґвалтувань.
 
На 62% менше обліковано кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або з їх участю, на 10% - вчинених ними у стані алкогольного сп’яніння.
 
Розкрито 34,2 % скоєних злочинів. 
Програма профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2016-2020 роки, затверджена рішенням шостої сесії обласної ради сьомого скликання лише 29.09.2016 (попередня Комплексна програма профілактики правопорушень на 2011-2013 роки, затверджена рішенням третьої сесії Чернігівської обласної ради шостого скликання 25.03.2011). Прикро, але вказана програма стосується лише органів Національної поліції в області, хоча злочинність більш багатогранна. Така програма понад 2,5 роки в області була відсутня.
 
****
 
У зв’язку з ліквідацією міліції та реформуванням органів поліції, а також відсутністю до початку травня поточного року відомчої нормативної бази, яка почала діяти тільки з серпня, оперативні підрозділи Національної поліції були позбавлені можливості здійснювати оперативно-розшукову діяльність, а отримавши таку можливість, надані Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність» повноваження у повній мірі не мали змоги  використати.
 
Враховуючи необхідність суттєвої активізації роботи як оперативних підрозділів ГУ НП, так і міжрегіональних оперативних підрозділів з виявлення кримінальних правопорушень, у жовтні поточного року прокуратурою області  керівникам підрозділів скеровано відповідні листи.
 
За результатами вжитих заходів на виконання листів упродовж жовтня-грудня 2016 року заведено понад 100 оперативно-розшукових справ з метою документування готування осіб до вчинення кримінальних правопорушень.
 
Значно активізовано діяльність і при здійсненні нагляду за додержанням законів піднаглядними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності.
 
Завдяки вжитим додатковим заходам станом на 01.12.2016 органами прокуратури області перевірено майже 3,5 тисячі оперативно-розшукових справ оперативних підрозділів ГУ НП. У зазначених справах в порядку ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано майже 900 письмових вказівок. Підпорядкованими прокурорами скасовано найбільше по державі (понад 100) незаконних постанов оперативних підрозділів про заведення та закриття оперативно-розшукових справ.  За результатами розгляду внесених документів реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 30 співробітників оперативних підрозділів ГУ НП.
 
Враховуючи наявність проблематики з розшуку дезертирів (на даний час  174 особи) у вересні та листопаді 2016 року проведено спільні з ГУ НП перевірки стану організації і здійснення оперативно-розшукової роботи з розшуку цієї категорії осіб. За результатами перевірок розроблено комплекс заходів, спрямованих на покращення стану вказаної роботи.
 
Упродовж вересня-грудня поточного року перевірені всі оперативно-розшукові справи, заведені з метою розшуку осіб, які перебувають у міжнародному розшуку, ухиляються від виконання судових вироків та ОРС, заведені з метою розшуку підсудних, та вжито  додаткових заходів з покращення стану їх розшуку.   
 
Здійснені заходи дали певні позитивні результати.    
 
Так, за 11 місяців поточного року питома вага розшуканих злочинців в області становить 38,8 % проти 35,9 % за аналогічний період 2015 року, а розшуканих безвісно зниклих осіб – 42 % проти 39,6 % у 2015 році.
 
Порушень конституційних прав громадян під час здійснення оперативно-розшукової діяльності піднаглядними оперативними підрозділами Національної поліції не допущено.
 
****
 
Територіальними органами поліції розслідувалося 43851 провадження. Направлено до суду 2595 обвинувальних актів (у сфері земельних відносин - 2, з ознаками корупції - 10, у бюджетній системі -18).
 
Особлива увага приділяється підвищенню якості та ефективності досудових  розслідувань кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення на пріоритетних напрямах (за фактами самовільного захоплення земельних ділянок, де потерпілими є журналісти, у сфері земельних та лісових відносин, у бюджетній сфері, у провадженнях, де підозрювані перебувають у розшуку, в тому числі міжнародному та стосовно них можливе проведення спеціального розслідування, про злочини стосовно осіб, щодо яких здійснюється особливий порядок кримінального провадження, про злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту).
 
З цією метою проведені заслуховування стану досудового слідства та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях зазначених категорій. Всього заслухано 657 проваджень.
 
Зокрема вже в серпні на оперативних нарадах заслухано стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини вчинені стосовно журналістів та представників засобів масової інформації.
 
Як результат, у вересні в одному з таких проваджень особі повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, та підозрюваного оголошено в розшук.
 
Таку ж увагу прокурорами усіх рівнів регіону приділено і кримінальним провадженням про злочини у лісовій галузі.
 
Враховуючи, що розслідування зазначених злочинів раніше зводилося лише до фіксації фактів незаконних порубок після їх вчинення за відсутності осіб, що можуть бути причетними до злочинів, та незаконно випиляної лісопродукції, прокуратурою області ініційовано створення постійно діючих груп з фіксації вчинюваних злочинів.
 
З метою виявлення незаконних порубок лісу, оперативного реагування на повідомлення та забезпечення своєчасного проведення невідкладних слідчих дій у кримінальних провадженнях про зазначені злочини, прокуратурою області запроваджено можливість подання громадянами усних звернень засобами телефонного зв’язку – на телефон «гарячої лінії» та надіслання звернень з використанням засобів електронного зв’язку – через мережу Інтернет (електронних звернень), інформація про що розміщена на офіційному веб-сайті прокуратури області. 
 
Діяльність правоохоронців переорієнтовано на виявлення предметів злочину, місць їх скоєння, встановлення розміру збитків та виявлення осіб, причетних до незаконних порубок дерев.
 
У поточному році слідчими територіальних органів поліції за результатами розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з незаконною порубкою лісу, до суду направлено 7 обвинувальних актів (на даний час 9), що становить половину від усіх направлених  в області з початку дії  КПК України 2012 року – 14.
 
Покращено якість досудового розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах.
 
1. У листопаді поточного року до суду направлено обвинувальний акт про вчинення корупційного злочину у бюджетній сфері начальником відділу освіти однієї з райдержадміністрацій області, який розтратив бюджетні кошти у сумі понад 230 тис. грн. шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення під час проведення ремонтних робіт однієї із шкіл райцентру.
 
2. Слідчим відділом Чернігівського відділу поліції закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати та привласнення за попередньою змовою службовими особами одного з товариств з обмеженою відповідальністю та Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія» державного майна на суму 400 тис грн за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України.
 
Активізовано роботу з протидії кримінальним правопорушенням у земельній сфері.
 
Так, у грудні до суду направлено обвинувальний акт стосовно особи, яка не маючи на те встановлених земельним законодавством прав, самовільно захопила земельну ділянку земель оборони – частину ґрунтової злітно-посадкової смуги аеродрому площею понад 63 га, та засіяв її кукурудзою. Розмір шкоди державі, заподіяної самовільним зайняттям земель оборонного призначення злітно-посадкової смуги, що належить до земель особливого режиму використання, становить понад 1 млн грн.
Змінено підходи до організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях за фактами ДТП, передусім тих, що спричинили смерть потерпілих. Запроваджено практику виїзду прокурорів на місце події для організації першочергових слідчих дій за кожним таким фактом.
 
Стосовно підозрюваних у кримінальних провадженнях зазначеної категорії своєчасно ініціюється застосування запобіжного заходу – тримання під вартою.
 
1. Зокрема, 09.12.2016 повідомлено про підозру та застосовано запобіжний захід тримання під вартою стосовно водія, мешканця м. Чернігова, який керуючи автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, напередодні (08.12.2016) на пішохідному переході у центрі міста Чернігова скоїв наїзд на жінку, яка померла на місці події.
 
2. Крім того, до суду направлено обвинувальний акт стосовно мешканця одного з райцентрів області, який керуючи автомобілем у стані алкогольного сп’яніння з грубим порушенням Правил дорожнього руху здійснив наїзд на 3 дітей, у результаті чого семирічна дитина загинула на місці, а інші – отримали відповідно легкі тілесні ушкодження та середнього ступеню тяжкості. Стосовно підозрюваного застосовано запобіжний захід тримання під вартою. 
****
Упродовж 11 місяців 2016 року в провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області перебувало 172 кримінальних провадження.
 
Розслідування закінчено у 51 кримінальному провадженні.
 
Обґрунтовано закрито 32 кримінальних провадження, до суду направлено обвинувальні акти у 19 кримінальних провадженнях (проти 10 у аналогічному періоді минулого року). Лише у липні – листопаді цього року до суду направлено 6 кримінальних проваджень.
 
Суттєво активізовано роботу по відшкодуванню завданих злочином збитків. Якщо у минулому році було відшкодовано 7,7% збитків від заподіяних, то на кінець звітного періоду у закінчених кримінальних провадженнях відшкодовано 71,2% (1 616 тис грн.)
 
При проведенні досудового розслідування у кримінальних правопорушеннях, пов’язаних із незаконним обігом підакцизних товарів, діяльність підрозділів ДФС переорієнтовано на виявлення та документування фактів протиправної діяльності підпільних цехів з незаконного виготовлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів, використання обладнання, яке забезпечує їх масове виробництво.
 
1. Зокрема, завдяки скоординованим прокуратурою області заходам у ході досудового розслідування кримінального провадження за ч. ч. 1, 3 ст. 204  КК України співробітниками органів фіскальної служби  у вересні – жовтні 2016 року на території міст Чернігова та Прилук виявлено місця зберігання фальсифікованого алкоголю з недоброякісної сировини та марками акцизного податку з ознаками підробки, а також транспортні засоби, якими вони перевозилися.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що складські приміщення, де зберігався алкоголь, належать суб’єктам господарювання реального сектору економіки. Виготовлена з порушенням встановлених технологічних норм продукція реалізовувалася в роздріб та оптом через налагоджену торговельну мережу. Проведено обшуки, під час яких виявлено та вилучено 19 000 літрів (орієнтовно 38 000 пляшок) фальсифікованої горілки на суму близько 2 млн. грн.
 
2. В іншому кримінальному провадженні за фактом незаконного виготовлення, зберігання, транспортування та збуту алкогольної продукції з недоброякісної сировини, що становить загрозу для життя і здоров’я людей (ч. ч. 1, 3 ст. 204 КК України) за результатами проведення слідчих дій у жовтні поточного року виявлено підпільний цех з виробництва фальсифікованої алкогольної продукції з недоброякісної сировини, в тому числі у так званих пластикових пакетах «bag-in-box», який діяв на території однієї із станцій технічного обслуговування у м. Прилуки.
 
Під час проведених обшуків виявлено близько 1000 літрів спирту та  100 літрів спиртовмісної суміші, порожні пляшки, етикетки, понад 500 марок акцизного податку сумнівного походження, обладнання та інше устаткування, що свідчить про масове незаконне виготовлення алкоголю.
 
Виготовлена з порушенням встановлених технологічних норм продукція реалізовувалася на території області в роздріб та оптом через налагоджену торговельну мережу.
 
Однією з дієвих форм протидії тінізації економіки є кримінально-правові методи боротьби з ухиленням від сплати податків. 
 
1. Так, прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом ухилення службовими особами одного з товариств Чернігівщини від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України).
 
Як встановлено досудовим розслідуванням товариство незаконно формувало податковий кредит  з ПДВ  реально діючим підприємствам шляхом надання їм відповідних фінансово-господарських документів за нібито реалізовані товарно-матеріальні цінності.
 
За такі послуги службові особи отримували кошти – відсотки від суми відображених в обліку господарських операцій.
 
Прокуратурою області спільно зі слідчими ДФС задокументовано злочинну діяльність підприємства в офісі якого проведено обшук та вилучено понад 2,2 млн грн., 46,6 тис доларів США, комп’ютерну техніку та фінансову документацію.
****
 
Упродовж 2016 року оперативними підрозділами управління служби безпеки в Чернігівській області викрито 7 злочинів проти основ національної безпеки, з яких вже по 4 слідство закінчено з направленням обвинувальних актів до суду.
 
Так, прокуратурою області упродовж поточного року забезпечено ефективне слідство та засудження двох винних осіб за вчинення вказаних 4 злочинів проти основ національної безпеки України (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), які у мережі Інтернет розповсюджували матеріали із закликами до незаконних дій, пов’язаних із зміною меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України. 
Прикордонною службою припинено 25 випадків контрабанди заборонених предметів, з яких 1 факт незаконного переміщення вогнепальної зброї. Питома вага направлених з них до суду складає 57,6%.
 
З незаконного обігу вилучено понад 2 кг різного виду тяжких та особливо тяжких наркотиків, які особи намагалися незаконно перемістити через митний кордон. За підозрою у вчиненні злочинів даної категорії затримано 6 осіб, з яких 3 вчинили злочин в групі, судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під ватрою. Наразі тривають судові розгляди.
 
Також прикордонною службою в результаті належно скоординованих прокуратурою області оперативно-розшукових заходів викрито 2 злочини, пов’язані з (торгівлею людьми та незаконним переправленням осіб через державний кордон України).
 
Всього за результатами розслідування, продуктивність якого внаслідок активізації прокуратурою області наглядової діяльності в 2,4 рази зросла у порівнянні з минулим роком, до суду слідчими СБУ спрямовано 41 (+24) обвинувальний акт.
 
Сприяє цьому і запроваджена практика виїздів процесуальних керівників в прикордонну зону для участі в першочергових слідчих діях за фактами контрабанди наркотиків.
 
Крім того, такі виїзди вплинули на покращення якості слідства та зменшення випадків закриття кримінальних проваджень.
 
****
 
З початку року правоохоронними органами області знешкоджено 5 організованих груп загальнокримінального характеру: ГУ НП – 2; ВБКОЗ  УСБУ – 1, ГУ ДФС – 2.
 
Так,  ГУ НП в Чернігівській області викрито 2 озброєні банди члени однієї (у складі 3 осіб) з метою заволодіння грошовими коштами та майном потерпілих здійснювали розбійні напади на мешканців Чернігівського району.
 
Зокрема, завдяки належним чином скоординованій роботі органами Національної поліції області у листопаді 2016 року знешкоджено організовану групу з міжрегіональними зв’язками (мешканці Житомирської та Чернігівської областей) у складі 6 осіб, вчиняли грабежі та розбійні напади на жителів Ніжинського та Бахмацького районів Чернігівської області. Усім учасникам групи вручено підозри, обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Обвинувальний акт у провадженні 30.11.2016 направлено до суду.   
 
Спецпідрозділом УСБУ спільно зі слідчим підрозділом прокуратури області викрито організовану групу у складі 3 осіб, які вчинили злочини пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів на території Чернігівського СІЗО.
 
Вперше за час існування податкових органів Чернігівської області ГУ ДФС у Чернігівській області викрито 2 організовані групи, які діяли на території Чернігівської та Київської областей, учасники однієї з них (3 особи) здійснювали фіктивне підприємництво, іншої (3 особи) незаконне виготовлення фальсифікованої алкогольної продукції.
 
Наразі у цих провадженнях тривають судові розгляди.
 
****
 
До суду направлено 34 обвинувальні акти, у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими прокуратури, у тому числі 16 – про корупційні правопорушення. 
 
У двох кримінальних провадженнях, підозрювані у яких переховуються від слідства, прийнято рішення про звернення до суду з клопотанням про застосування спеціального досудового розслідування,  з яких одне судом вже задоволено та обвинувальний акт направлено до суду.
 
Завершено процедуру спеціального досудового розслідування, передбаченого главою 24-1 КПК України, у кримінальному провадженні за підозрою колишнього правоохоронця у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження із боєприпасами), ч. З ст. 365 (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) КК України та якого оголошено у міжнародний розшук. Фактично особа перебуває в розшуку понад 2 роки з 20.05.2015 провадження зупинено. Постанову про зупинення скасовано 19.11.2016. Обвинувальний акт направлено до суду.
 
Серед кримінальних проваджень, у яких обвинувальні акти направлено до суду, слід виділити такі:
 
1. Слідчим відділом прокуратури області направлено до суду обвинувальний акт за фактом перевищення службових повноважень  працівниками поліції, які у серпні поточного року поблизу автобусної зупинки «Привокзальний ринок»у м. Чернігові, перевищуючи службові повноваження, незаконно та безпідставно застосували заходи фізичного впливу до цивільної особи, унаслідок яких потерпілий отримав тілесні ушкодження.
 
2. Завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно двох працівників поліції, які незаконно заволоділи автомобілем особи під приводом надання можливості уникнути кримінальної відповідальності за зберігання наркотичних засобів.
 
3. У вимаганні та отриманні неправомірної вигоди за сприяння у заміні засудженому невідбутої частини покарання більш м’яким  прокуратурою області спільно з Управлінням захисту економіки в області Національної поліції України викрито першого заступника начальника Менської виправної колонії Управління державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області.
 
Посадовцю оголошено підозру за ч. 3 ст. 368 КК України. За клопотанням прокурора на час проведення досудового слідства суд відсторонив його від виконання службових обов'язків.
 
Крім того в законну силу вступив вирок суду щодо керівника Домницького виправного центру Управління державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області про розтрату 50 тис. грн. бюджетних коштів.
 
В апеляційному суді Чернігівської області наразі переглядається аналогічний вирок суду, яким засуджено ще одного з керівників Менської виправної колонії.
 
Вироком Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 05.12.2016 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та призначено покарання у вигляді 7 років позбавлення волі, з конфіскацією майна, з позбавленням права займати посади в органах виконавчої  влади, місцевого самоврядування, підприємствах, установах і організаціях державної і комунальної власності, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 3 роки, з позбавленням 5 рангу 3 категорії державного службовця, колишнього керівника  однієї з районних державних адміністрацій в області.
 
Наявні проблемні питання невиконання вироків суду у зв’язку з реорганізацією органів Національної поліції та пенітенціарної служби. Вироки стосовно осіб засуджених до позбавлення чи обмеження волі значний час не виконуються, хоча особи у вказаний період відбувають адміністративні стягнення. За вказаними фактами здійснюється досудове розслідування у 6 кримінальних провадженнях.
 
****
 
Протягом 2016 року до прокуратури області від іноземних держав надійшло 31 клопотання про надання правової допомоги (21 – з 25.07.2016), що становить 67,7%  від загальної кількості у 2016 році, з них у порядку безпосередніх зносин – 3 (Польща, Молдова).
 
Правоохоронними органами області направлено 15 клопотань про проведення процесуальних і слідчих дій на території іноземних держав ( 8 – 53,3%, з них 3 (1 - 33,3%) в порядку безпосередніх зносин.
 
На території іноземних держав затримано 3 правопорушників, які розшукуються для притягнення до кримінальної відповідальності у 2 кримінальних провадженнях.
 
В обох провадженнях прокуратурою області забезпечено своєчасне та належним чином оформлене у відповідності  з міжнародними договорами звернення із запитом про видачу правопорушників, які перебувають на розгляді у компетентних органів іноземних держав.
 
Всього у міжнародному розшуку перебуває 16 осіб, які розшукуються органами досудового розслідування області для притягнення до кримінальної відповідальності.
 
Стан досудового розслідування і процесуального керівництва ним у кримінальних провадженнях зазначеної категорії, а також ефективність оперативно-розшукової діяльності заслухано на оперативних нарадах у прокуратурі області з попереднім вивченням всіх оперативно-розшукових справ та кримінальних проваджень. За результатами обговорення визначені конкретні системні заходи до активізації роботи на зазначених напрямах. 
 
Як результат, компетентними органами Російської Федерації 22.10.2016 затримано особу, яка перебуває у міжнародному розшуку для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення за попередньою змовою групою осіб розбійного нападу та умисного вбивства 3 працівників служби інкасації однієї з банківських установ, під час якого злочинці заволоділи грошовими коштами на загальну суму понад 14, 5 млн грн  (п. п. 1, 6, 12 ч. 2 ст. 115,  ч. 4 ст. 187 КК України).
 
Наразі прокуратурою області компетентним органам Російської Федерації направлено документи про видачу підозрюваного.
 
На території області затримано 16 осіб з метою подальшої екстрадиції.
 
Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 11 осіб, які перебували у міжнародному розшуку.
 
****
 
Загалом упродовж 11 місяців поточного року судами області за участю прокурорів ухвалено 2 148 вироків.
 
Не завжди державні обвинувачі погоджувались з ухваленими рішеннями. За їх апеляційними скаргами змінено незаконні вироки стосовно 183 засуджених (з яких відносно 36 – у зв’язку з м’якістю покарання).
 
Загалом за ініціативою прокурорів переглянуто 89,3% незаконних вироків (10,7% - за апеляційними скаргами інших учасників процесу).
 
Завдяки принциповій позиції державних обвинувачів частка засуджених до реальних видів покарання у порівнянні з минулим роком зросла з 55,4% до 73,6%. Реальне позбавлення волі призначено 25,6% (у 2015 році – 22,4%) засудженим.
 
****
Ураховуючи, що корупція є надто багатогранним явищем та потребує комплексного підходу до її подолання, органами прокуратури області підвищена увага приділяється виявленню злочинів цієї категорії.
 
До суду направлено 28 обвинувальних актів, у закінчених провадженнях виявлено 34 кримінальних правопорушення з ознаками корупції. 
 
Повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних корупційних правопорушень 38 особам, з яких 15 відсторонено від займаних посад.
 
Судами області постановлені судові рішення у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення стосовно 12 осіб. У відповідності до обвинувальних вироків засуджено 8 осіб. Додаткові покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади призначено 3 особам.
 
Правоохоронними органами області направлено до суду 79 протоколів (станом на 15.12.2016 - 90) про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (у 2015 році – 42), з них: 21 з січня по 15 серпня – органами прокуратури.
 
За результатами розгляду судами 55 (65) протоколів адміністративне стягнення у виді штрафу накладено на 48 осіб (51).
 
Особи притягались до відповідальності: за  порушення вимог законодавства щодо неповідомлення про конфлікт інтересів та прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів (34), суміщення та сумісництва з іншими видами діяльності (2), порушення вимог фінансового контролю (12).
 
Притягнуто до відповідальності: 4 держслужбовці (один  4 категорії, три 5-7 категорії),  21 депутат сільських, селищних, міських рад, 17 службових осіб органів місцевого самоврядування, 4 посадові особи інших органів державної влади, 2 посадових особи юридичних осіб публічного права.
 
Вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, стало можливим внаслідок недостатньої роботи щодо профілактики та попередження зазначених правопорушень з боку керівників органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.
 
Слід зазначити, що до внесення протягом вересня-жовтня прокурорами подань у порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», в місцевих радах, у порушення вимог ст. 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постійні комісії щодо здійснення контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства не були створені.
****
 
У сфері нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення та застосування заходів примусового характеру за результатами розгляду документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 188 службових осіб. З метою захисту конституційних прав громадян, що відбувають покарання, налагоджено співпрацю з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області.
 
В ході ініційованих органами прокуратури області перевірок розшукано та направлено до місць відбування  покарань 31 особу, засуджену до позбавлення волі чи арешту.
****
 
Внаслідок неналежного виконання повноважень щодо попередження правопорушень серед дітей педагогічними колективами учбових закладів та відповідними органами виконавчої влади, соціальними службами, службами у справах дітей та підрозділами правоохоронних органів, неповнолітніми упродовж 2016 року вчинено з числа зареєстрованих та розкритих  у поточному році 85 злочинів:
 
З них: 3 вбивства, 1 тяжке тілесне ушкодження, 2 розбої, 10 грабежів, 47 крадіжок, 7 незаконних заволодінь транспортними засобами, 7 - у сфері обігу наркотичних засобів.
 
Вказані злочини вчинено 73 неповнолітніми. З них у віці до 14 років – 5, до 16 років – 18, до 18 років – 50.  Слід зазначити, що 8 підлітки ніде не навчалися та не працювали, проживаючи у «неблагополучних» родинах, 2 неповнолітніх вчинили нові злочини, будучи раніше засудженими.
 
Реалізуючи представницькі повноваження з метою поновлення прав дітей та інтересів держави, порушених внаслідок неналежного їх захисту органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, прокурорами пред’явлено 53 позови на суму понад 1,1 млн. грн., виявлено 22 кримінальних правопорушення, якими державі завдано збитків на суму майже 5 млн. грн.
 
Поновлено права 23 дітей-сиріт шляхом пред’явлення позовів про визнання за ними права власності на житло та земельні паї у порядку спадкування після смерті батьків, про виплату державної соціальної допомоги після закінчення навчальних закладів.
 
За позовом прокурора в інтересах трьох дітей-сиріт з Носівського району рішенням суду визнано за ними право власності на будинок та земельну ділянку в порядку спадкування вартістю 150 тис. грн. На даний час судове рішення виконано, за дітьми-сиротами зареєстровано право власності на будинок та земельну ділянку.
****
 
Ефективним інструментом захисту інтересів громадян та держави є застосування представницьких повноважень. Прокурорами у поточному році заявлено 400 позовів на суму 120 млн. грн., задоволено 360 позовів на 75 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами ще понад 18 млн. грн.
 
Реально повернуто та попереджено до вибуття 3 тис га земель. 
 
За результатами проведених вивчень в порядку представницької діяльності розпочато 122 кримінальні провадження.

****
 
Зважаючи на потенціал Чернігівського регіону, особливу увагу звернуто на фактами порушень у сфері земельних правовідносин.
 
До суду подано позовів на суму 96 млн. грн., з яких вже задоволено та добровільно відшкодовано на суму 47 млн. грн., розпочато 36 кримінальних проваджень, як правило, щодо самовільного зайняття земель.
 
Запроваджено практику подачі позовів про визнання недійсними договорів оренди сільськогосподарських угідь за відсутності нормативної грошової оцінки, внаслідок чого розмір орендної плати складав значно менше 3% від визначених ст. 288 Податкового кодексу України (3%-12% від НГО).
 
Так, земельні ділянки у 2010-2012 роках за розпорядженням місцевих адміністрацій надавалися в оренду суб’єктам господарювання без проведення нормативної грошової оцінки, а відтак – і без належного розрахунку розмірів орендної плати, внаслідок чого бюджетом втрачалися значні кошти.
 
Зокрема, одне з підприємств Бахмацького району використовувало земельну ділянку площею 20,4 га, нормативно-грошова оцінка якої не проводилася, зі сплатою передбаченої договором орендної плати в розмірі 3 тисяч гривень на рік. За позовом прокуратури області від 09.08.2016 рішенням господарського суду Чернігівської області від 06.10.2016 вказаний договір оренди визнано недійсним.
 
Одночасно з цим, слід врахувати, що така робота прокурорів має і превентивну дію. Зокрема, землекористувачами розпочато роботи з проведення та затвердження нормативної грошової оцінки земель, що мало наслідком і відповідне збільшення розмірів орендної плати. Два позови прокурорів цієї категорії щодо 40 га земель припинено судами саме у зв’язку з виконанням орендарями всіх необхідних робіт з проведення нормативної грошової оцінки та внесення змін у договори оренди в частині збільшення розмірів орендної плати.
 
На сьогодні до суду направлено ще близько 20  позовів вказаної  категорії про визнання недійсними договорів оренди ще понад 2 тисячі га земель.
 
Прокурорами звернуто увагу на факти використання суб’єктами господарювання сільгоспугідь за заниженими розмірами орендної плати. Судами у поточному році вже розглянуто ряд позовів прокурорів щодо внесення змін у договори оренди в частині збільшення розмірів орендної плати, завдяки яким до місцевих бюджетів додатково очікується надходження понад 350 тисяч гривень. 
 
Вживалися заходи представницького реагування за фактами видачі незаконних рішень розпорядниками земель.
 
1. Так, рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 27.01.2016 підтримано правову позицію прокуратури області щодо невідповідності вимогам земельного законодавства розпоряджень Чернігівської РДА, якими фізичній особі надано дозволи на розроблення документації щодо передачі в оренду понад 400 га ріллі строком на 25 років для ведення особистого селянського господарства, вартістю майже 6 млн грн. 
 
2. Господарський суд Чернігівської області 07.06.2016 задовольнив позов прокуратури області та прийняв рішення повернути державі 48 га земель водного фонду вартістю понад 1 млн грн. Встановлено, що не дивлячись на закінчення дії договору оренди, товариство протягом більше ніж 3 років не переуклало договір, продовжуючи безпідставно користуватися земельними ділянками водного фонду, що залишалося поза увагою відповідних органів державної влади.
Завдяки прокурорському втручанню не допущено передачі  у приватну власність земельних ділянок під гідротехнічними спорудами.
 
Згідно з прийнятими 21.01.2016 Чернігівською обласною державною адміністрацією розпорядженнями (№ № 26-29) ПАТ «Чернігіврибгосп» надано дозволи на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), а саме щодо земельних ділянок площею 535 га на території Мньовської, площею 361 га Киїнської та площею 438 га на території Пакульської сільських рад Чернігівського району. Загалом щодо 1 335 га земель.
 
Водночас, при прийнятті вказаних розпоряджень не враховано, що ці землі є державною власністю та у постійному користуванні   ПАТ «Чернігіврибгосп» не перебувають. Більше того, розміщені на цих землях гідротехнічні споруди Мньовського рибцеху та Чернігівського риборозплідника (108 об’єктів) є державним майном, розпорядником яких є Фонд державного майна України. Балансоутримувачем - державне підприємство «Укрриба».
 
Враховуючи викладене, прокуратурою області 30.08.2016 до господарського суду області подано 3 позови про припинення ПАТ «Чернігіврибгосп» права постійного користування зазначеними вище земельними ділянками водного фонду вартістю 17 млн грн Справи перебувають у провадженні судів.
 
Зазначу, що порушенням у сфері земельних правовідносин сприяє і відсутність встановлених меж земель лісового та природно-заповідного фондів, прибережних захисних смуг уздовж водних об’єктів, а так само  відсутність чітких меж земельних ділянок історико-культурного призначення, культурних об’єктів, незавершеність інвентаризації земель та їх грошової оцінки, на що зверталася увага голови Чернігівської ОДА та Чернігівського міського голови у листах прокурора області, направлених ще у серпні поточного року.
 
****
 
За поточний рік до суду в бюджетній сфері заявлено позовів на суму    10 млн. грн., з яких на майже 8 млн. вже задоволено.
 
Так,  заявлено ряд позовів до автоперевізників про стягнення плати за проїзд  автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом на суму майже 100 тис. грн., половину з яких вже задоволено, решта перебуває на розгляді.
Рішенням господарського суду Харківської області від 08.02.2016 задоволено позов прокуратури області та стягнуто з приватного підприємства на користь Чернігівської митниці Державної фіскальної служби України на відшкодування витрат митних органів на зберігання товарів, транспортних засобів на складах митних органів у сумі понад 600 тис. грн. 
Вживалися заходи реагування і на факти порушень при проведенні закупівель за державні кошти.
 
Так, прокуратурою області до суду пред’явлено позов про визнання недійсними договору та результатів закупівлі продуктів харчування санаторієм «Пролісок». Установлено, що у конкурсі взяли участь пов’язані особи – рідні брат та сестра, в результаті чого закупівлю продуктів харчування здійснено по завищеній вартості. На даний час протиправний договір розірвано, з новим постачальником укладено договір, за яким ціну товару значно зменшено.
Завдяки скоординованій роботі з органами фіскальної служби вживаються заходи представницького реагування щодо стягнення податкової заборгованості. У поточному році у вказаній сфері пред’явлено позовів майже на 13 млн. грн.
 
Так, в інтересах держави в особі ДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС в області прокуратурою області в квітні поточного року заявлено позов про стягнення з ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» заборгованості по земельному податку та ПДВ на загальну суму понад 3 млн. грн.
 
Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 24.05.2016 позовні вимоги задоволено в повному обсязі. Наразі судове рішення реально виконано, кошти, стягнуті за судовим рішення, надійшли до бюджету.
 
Забезпечено реагування на усунення порушень у сфері державної і комунальної власності.
Проведено роботу з вивчення питання повноти сплати суб’єктами господарювання пайових внесків на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів.
 
Встановлено, що досить часто підставами для зменшення розміру пайової участі є відповідні  рішення виконкомів міських  рад, якими звільняються від сплати коштів пайової участі замовники об’єктів будівництва або розмір такої пайової участі зменшується з надуманих підстав.
 
Натомість, і самі забудовники вдаються до злочинних фальсифікацій декларацій про готовність до експлуатації з метою уникнення сплати пайових внесків, занижують загальну кошторисну вартість об’єктів будівництва, використовують збудовані об’єкти без введення в експлуатацію або ж ухиляються від сплати коштів за укладеними договорами.
 
За вказаними фактами  органами прокуратури області зареєстровано 7 кримінальних проваджень, подано 5 позовів про стягнення до місцевого бюджету майже 100 тис грн та ще 2 позови про скасування рішень виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування, внаслідок чого бюджетом недоотримано більше півмільйона гривень.
 
Одне з кримінальних проваджень вказаної категорії щодо внесення недостовірних відомостей до декларації про готовність до експлуатації об’єкту будівництва вже розглянуто судом з винесенням обвинувального вироку. Недоотримані місцевим бюджетом кошти в сумі 21 тис грн винною особою в повному обсязі відшкодовано до місцевого бюджету.
   
****
Органами прокуратури області вживалися комплексні заходи, спрямовані на відшкодування збитків, заподіяних незаконним знищенням лісових насаджень, що, як правило, має місце в межах лінійних полезахисних та придорожніх лісосмуг, за межами населених пунктів.
 
Масового знищення лісових насаджень можливо уникнути лише за умови неухильного виконання вимог Лісового та Земельного кодексів України органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.
 
На необхідність приведення у відповідність до норм чинного законодавства правовідносин з використання земель лісового фонду на території області, зокрема тих, що не закріплені за постійним лісокористувачем, звернуто увагу Чернігівської обласної державної адміністрації в інформаційному листі прокурора області від 11.08.2016.
 
Органами прокуратури вжито представницьких заходів  до стягнення шкоди безпосередньо із лісогосподарських підприємств, з вини яких стали можливими такі порушення. Господарськими судами вказану позицію прокурорів підтримано. У поточному році задоволено позовів вказаної категорії на майже два мільйони гривень.
 
Забезпечено вжиття заходів представницького реагування за фактами порушень вимог законодавства при використанні та наданні лісових ділянок для ведення мисливського господарства.
 
На сьогодні до суду подано позови щодо визнання недійсними угод про спільну діяльність, рішень органів самоврядування та договорів оренди мисливських угідь на загальну площу понад 40 тис га.
 
****
 
Вживалися також заходи до стягнення збитків за порушення при використанні надр. Так, за позовом прокурора судом зобов’язано суб’єкта господарювання сплатити до бюджету 146 тис грн, заподіяних внаслідок самовільного водокористування. 
 
Оскільки згідно до статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» місцеві ради несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища на своїй території, сподіваюсь на належну взаємодію в указаній сфері з метою зміцнення стану законності.
 
Передусім, потребує вирішення питання незаконного видобування на території області будівельного піску (торфу, інших корисних копалин), що позбавляє можливості місцеві бюджети отримати плату за користування надрами, а обласну раду – надати у подальшому, відповідно до ст. 9-1 Кодексу України про надра, родовища корисних копалин у законне користування.
 
За ст. 240 КК України у 2016 році  зареєстровано три кримінальні провадження щодо незаконного добування корисних копалин (вода, пісок, крейда). Бахмацьке, Менське, СУ НП в області.
Правоохоронними органами буде надано правову оцінку кожній особі, яка здійснює незаконний видобуток піску та інших корисних копалин.
 
Водночас, обласною радою досі не використано надані законом повноваження щодо розроблення та затвердження місцевих програм розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального використання та охорони надр, що сприяло б комплексному вирішенню наявних проблемних питань.
****
 
Наразі ще не всі громадяни усвідомлюють наслідки законодавчих змін щодо компетенції органів прокуратури.
 
Зміни до основного Закону України та нового Закону України «Про прокуратуру» не передбачають повноважень прокурора здійснювати наглядову діяльність за додержанням та застосуванням законів, у тому числі й Закону України «Про звернення громадян».
 
Разом з тим такі звернення продовжують надходити до органів прокуратури області. Як наслідок, 2 462 (кожне третє) направлено за належністю. Всього до органів прокуратури області надійшло 7 097 звернень. На особистий прийом звернулося 2026 громадян.
 
За наслідками вирішення задоволено 96 звернень та позитивно вирішено 3 звернення народних депутатів України.
 
****
 
Ефективна діяльність правоохоронних органів неможлива без взаємодії з органами влади і місцевого самоврядування, адже саме ними розробляються регіональні програми профілактики та протидії злочинності.
 
Практика свідчить, що лише спільними зусиллями ми зможемо подолати ці негативні явища.
 
****
Наголошую, що органи прокуратури області й надалі відкриті до діалогу та співпраці в межах, визначених Конституцією, законами України, на засадах законності, справедливості, неупередженості та політичної нейтральності.
 
Прес-служба прокуратури Чрнігівської області

кількість переглядів: 2301