Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.06.2017

До прокуратури Чернігівської області у 2017 році звернулося понад 3 тисячі громадян

Прокуратурою області, зважаючи на важливість та актуальність забезпечення конституційного права громадян на звернення, приділяється особлива увага особистому прийому громадян, розгляду звернень та забезпеченню доступу до публічної інформації.
 
Упродовж 2017 року до органів прокуратури Чернігівської області надійшло понад 3,4 тис. звернень, з них 2251 вирішено по суті, в тому числі 66 – від народних депутатів України. Визнано обґрунтованими та задоволено 16 звернень.
 
З вирішених переважають звернення з питань досудового  розслідування – 1435, з яких більшість на дії і рішення слідчих поліції (374), щодо нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – 123, а також участі у кримінальному провадженні в суді – 39, про представництво інтересів громадян та держави в суді – 27 та з інших напрямів прокурорської діяльності.
 
Понад 1 тис. скарг стосувалися питань, що належать до компетенції органів влади та контролю, тому відповідно до вимог законодавства їх скеровано для вирішення за належністю.
 
У поточному році на прийом звернулися 909 громадян. Майже  300 осіб прийнято керівництвом прокуратури області та місцевих прокуратур, із яких понад 50 – безпосередньо прокурором області. За результатами розгляду заяв прийняті законні та обґрунтовані рішення, вжито заходів до реального впливу на стан дотримання законодавства.
 
Зокрема, на особистий прийом до прокурора області звернулися потерпілі у кримінальному провадженні за фактом загибелі людей під час рибоохоронного рейду. Враховуючи доводи потерпілих, рішення про закриття цього кримінального провадження скасовано. За результатами проведення ряду слідчих дій службовій особі територіального органу Держрибагентства  повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.
 
Також заступником прокурора області прийнято жительку міста Чернігова із заявою щодо можливих протиправних дій невстановлених осіб з метою заволодіння спадщиною та очевидної бездіяльності поліції. Прийнявши до уваги доводи заявника, прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України. Хід здійснення досудового розслідування контролюється прокуратурою області.
 
Потерпілим у кримінальному провадженні у березні цього року на особистому прийомі у заступника прокурора області оскаржено неефективність дій працівників поліції по розшуку засудженого за тяжкий злочин. Внаслідок активізації розшукових заходів вже в квітні встановлено місцезнаходження винного та поміщено до слідчого ізолятора для подальшого направлення для відбування покарання.
 
Прокуратура вживає й інші визначені законом заходи. Так, при розгляді звернення, поданого Черниським сільським головою, встановлені підстави для представництва інтересів держави в суді. Пред’явлено позов про визнання недійсними наказів Головного управління Держгеокадастру в області, якими передано у приватну власність землі сільськогосподарського призначення державної власності, раніше надані районною радою територіальній громаді для використання як пасовище. Судовий розгляд справи триває.
 
Задля забезпечення кожному мати можливість бути прийнятим особисто керівництвом прокуратури області здійснено виїзди до всіх районів області та прийнято 67 осіб у регіоні їх проживання.
 
Належну увагу приділено прийому в’язнів у місцях виконання покарань. Керівництвом прокуратури області на особистому прийомі прийнято 25 в’язнів. Звернення переважно стосувалися питань дотримання вимог оновленого кримінально-виконавчого законодавства та дострокового звільнення з установ виконання покарань.
 
Крім того, в прокуратурі Чернігівської області діє телефон «гарячої лінії», на який протягом поточного року прийнято 22 звернення.
 
Також  90 громадян скористалися можливістю подати електронне звернення.
 
До органів прокуратури області надійшло 48 запитів на інформацію.
 
Задоволено та надано інформацію на 24 запити, роз’яснено положення законодавства 10 запитувачам, відмовлено у задоволенні 4 запитів та  10 надіслано за належністю іншим розпорядникам.
 
Запитувачів цікавила інформація стосовно досудового розслідування (25%), організаційно-розпорядчої діяльності (11%) та інших питань (64%).
 
Робота на даному напрямі триває. Забезпечення конституційного права громадян на звернення є пріоритетом в організації роботи прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1534