Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2017

Під головуванням прокурора Чернігівської області Володимира Комашка 25.07.2017 відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів

У прокуратурі Чернігівської області 25 липня під головуванням прокурора області Володимира Комашка за участю керівників обласних правоохоронних відомств, місцевих прокуратур, начальників територіальних відділів поліції та міжрегіональних  відділів СБУ проведено координаційну нараду щодо ефективності взаємодії правоохоронних органів області у сфері протидії злочинності на пріоритетних напрямах.

Відкриваючи захід прокурор області зазначив, що в умовах реформування системи правоохоронних органів найбільш важливим є завдання посилення протидії, як в цілому злочинності, так і окремим її видам. Вжиті правоохоронцями організаційно-практичні заходи сприяли досягненню окремих позитивних зрушень.

Зокрема, скоординованими зусиллями забезпечено стабілізацію злочинності в регіоні. Зберігається тенденція до зменшення особливо тяжких та тяжких кримінальних правопорушень, зокрема злочинів проти життя та здоров’я особи, власності, у тому числі крадіжок, грабежів, розбоїв, вимагань. Зменшилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми, більш ніж наполовину – кількість осіб, які їх вчинили.

Прокурор області відмітив, що відсоток розкриття кримінальних правопорушень за підозрою та за остаточними результатами досудового розслідування є вищим від середнього по державі.

Посилено ефективність роботи правоохоронних органів регіону з викриття кримінальних корупційних правопорушень (20 проти 16).

Продовжено започатковану у другому півріччі минулого року практику, спрямовану на суттєву активізацію роботи з виявлення злочинів за фактами незаконної порубки лісу, реалізації незаконно отриманої деревини. До суду направлено 14 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях цієї категорії, що більш ніж утричі перевищує їх кількість за аналогічний період минулого року (4).
 
Зокрема, слідчим відділом прокуратури Чернігівської області завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно керівника структурного підрозділу Головного управління Національної поліції в області, який зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди, вимагав від керівника одного з агролісогосподарських спеціалізованих підприємств 40 м3 ділової деревини за неперешдоджання господарській діяльності та щодо начальника одного із територіальних відділень поліції, який умисно сприяв його незаконним діям. Обвинувальний акт стосовно  обох правоохоронців направлено до суду.
 
Викрито організовану злочинну групу у складі 4 осіб, які упродовж квітня-липня 2017 року здійснювали незаконні порубки дерев з метою їх збуту, заподіявши своїми діями істотної шкоди навколишньому природному середовищу та спричинивш зибки інтересам держави на загальну суму понад 650 тис. грн. Досудове розслідуваня кримінального провадження за ч. 3 ст. 28, ст. 246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка лісу, вчинена організованою групою) триває.
 
Завдяки скоординованим діям правоохоронців на території області затримано 13 (6) осіб з метою подальшої екстрадиції. Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 8 (4), які перебували в міжнародному розшуку.  

Передано для здійснення досудового розслідування компетентним органам іноземних держав 3 кримінальні провадження із 4 по Україні.

Найбільшою у державі є питома вага закінчених органами безпеки кримінальних проваджень (31% проти 10%).

Органами фіскальної служби вперше з 2004 року до суду надіслано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (із 6 по Україні). У закінчених слідчими цього органу кримінальних провадженнях забезпечено високий рівень відшкодування збитків, у тому числі завданих інтересам держави (5,4 млн. грн. проти 1,6 млн. грн. у минулому році – 7 доробок у державі).

Слідчими прокуратури області до суду направлено 19 обвинувальних актів, 11 з них стосовно 17 осіб – про корупційні правопорушення (у 1 півріччі 2016 року – 8 стосовно 10 осіб).

Посилено результативність роботи і на пріоритетних напрямах. До суду направлено 3 обвинувальні акти стосовно 3 осіб про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері та 1 стосовно 2 осіб у земельній. Ще 3 обвинувальні акти стосовно 4 осіб надіслано до суду про злочини, пов’язані з лісокористуванням.

Водночас прокурор області зауважив, що повною мірою подолати негативні тенденції у структурі та динаміці злочинності, передусім на пріоритетних напрямах, не вдалося, що вимагає подальшого удосконалення співпраці правоохоронних органів.

Наголосив на необхідності активізації розслідування кримінальних проваджень на пріоритетних напрямах.

Зокрема, координаційні повноваження прокурорів також повинні бути спрямовані на досягнення реальних результатів у протидії організованій злочинності.

Активізації потребує взаємодія між правоохоронними органами, органами Держаудитслужби, Антимонопольного комітету України, Рахункової палати, висновки яких є основними при доведенні фактів зловживань чи інших порушень при використанні бюджетних коштів, насамперед при проведенні закупівель товарів та послуг, повноти виконання укладених за результатами тендерів договорів.

Зважаючи на розвиток аграрного сектору економіки регіону, значна кількість порушень допускається при використанні земель, насамперед сільськогосподарського призначення. Особливої уваги потребує розслідування кримінальних правопорушень у земельній сфері.

Заступники прокурора області у своїх доповідях окреслили коло актуальних питань, які необхідно першочергово вирішити.

Керівники правоохоронних відомств у співдоповідях інформували про вжиті заходи, шляхи активізації боротьби зі злочинними проявами в регіоні.

За підсумками наради узгоджено першочергові спільні заходи, спрямовані на утвердження законності та протидії злочинності на Чернігівщині.
                                       
                                     
                                    
                                     
 
Прес-служба прокуратури Чернігііської області

кількість переглядів: 8233