Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.03.2018

Інформація прокурора Чернігівської області Володимира Комашка про результати діяльності органів прокуратури у 2017 році на засіданні 12 сесії обласної ради поточного скликання 28.03.2018

У діяльності прокуратури області першочергову увагу зосереджено на координації діяльності всіх правоохоронних органів у сфері протидії злочинності.
Зокрема, проблемні питання взаємодії правоохоронців з протидії кримінальним правопорушенням упродовж минулого та поточного років тричі обговорено на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області.
Прийнято низку додаткових системних узгоджених заходів до зміцнення правопорядку, профілактики та протидії злочинності в регіоні, у тому числі її організованим проявам.
Роботу зорієнтовано на посилення нагляду у кримінальних провадженнях, передусім у сферах земельних і лісових відносин, з ознаками корупції та в бюджетній системі.
Як наслідок, досягнуто зниження на 5,5 % кількості облікованих кримінальних правопорушень (14932 проти 15808).
На 16% зменшилося число тяжких та на 3,6% середньої тяжкості   злочинів.
Позитивною є динаміка до зменшення кількості злочинів проти власності (-14,6%), у тому числі крадіжок (-13,4%), грабежів (-28,7%), розбоїв (-11,3%), вимагань (-50%), шахрайств (-27,3%).
На 11,6% менше ніж у минулому році вчинено злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту, в тому числі, що спричинили смерть потерпілого (-16,9%).
Проте зросла кількість умисних вбивств (з 35 до 41). Усі злочини розкрито. Переважна їх більшість вчинена особами в стані алкогольного сп’яніння в місцях їх постійного вживання (так званих притонах) та особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення. Зазначене свідчить про необхідність суттєвого покращення профілактичної роботи підрозділами превентивної служби поліції.
Покращено роботу правоохоронців з виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Обліковано 654 кримінальні правопорушення зазначеної категорії проти 504 у позаминулому році. У чотири рази більше задокументовано фактів їх збуту (161 проти 40).
Стан розкриття кримінальних правопорушень становить 43,6%, що на 5% вище від загальнодержавного (39,6%).
Розкриття кримінальних правопорушень, в яких особам оголошено підозру, складає 45,4%, що також більше від середнього по державі (42,1%).
Вперше правоохоронцями Чернігівщини знешкоджено організоване злочинне угруповання в лісовій сфері.
За останні п’ять років на території області зареєстровано близько 700 злочинів, пов’язаних з незаконною порубкою лісу. Понад половину з них (384) – упродовж останніх півтора року. Фактично припинено практику укриття таких злочинів.
Починаючи з 2012 року (початку дії нового КПК України) до суду направлено 56 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях цієї категорії, 45 з них – з другого півріччя 2016 року, (у тому числі вже 4 обвинувальні акти в поточному році).
За цей же період поза межами кримінального провадження пред’явлено 32 позови про відшкодування збитків, завданих лісопорубками, на суму 4 млн. грн. Судами вже задоволено позовів на 2,2 млн. грн. Реально виконано на суму 1,2 млн. грн.
За фактами лісопорубок, вчинених на територіях природно-заповідного фонду, у 2017 році пред’явлено 2 позови про стягнення шкоди на загальну суму 162 тис. грн., які задоволено. У поточному – вже на 120 тис. грн. (1 позов).
Активізовано діяльність при здійсненні нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності.
Прокурорами перевірено майже 4 тисячі оперативно-розшукових справ, які перебували у провадженні територіальних органів поліції. Скасовано 216 незаконних постанов.
Надано майже 1100 письмових вказівок. На усунення порушень закону внесено 35 документів реагування, за якими до дисциплінарної відповідальності притягнуто 47 співробітників поліції. Результати роботи на цьому напрямі є одними з кращих у державі.
Питома вага розшуканих злочинців за 2017 рік становить 35% проти 24% по державі.
Органами поліції розслідувалося майже 49 тисяч проваджень. До суду направлено 3174 обвинувальні акти. Прокурорами надано майже 5 тисяч письмових вказівок, скасовано майже 1400 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, виявлено 179 укритих злочинів, з яких у 6 обвинувальні акти вже направлено до суду.
Особлива увага приділяється підвищенню якості та ефективності досудових розслідувань кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення на пріоритетних напрямах.
З цією метою проведені заслуховування стану досудового слідства та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях зазначених категорій. Всього заслухано понад тисячу проваджень.
В результаті слідчими органів поліції до суду направлено 20 обвинувальних актів про злочини з ознаками корупції, що удвічі більше ніж у 2016 році, 26 – у бюджетній системі проти 18 у 2016 році, 4 – у сфері земельних відносин, 30 – про злочини у лісовій галузі.
Цього року вже 16 обвинувальних актів направлено до суду про злочини у бюджетній системі, тобто більше половини від направлених за увесь минулий рік.
Досягнуто позитивних зрушень у протидії злочинам у сфері оподаткування. До суду з обвинувальним актом направлено 21 кримінальне провадження (або 45,7% від усіх закінчених, по державі 30,7%).
Вперше за останні 15 років до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (із 6 по Україні). Судом вже ухвалено обвинувальний вирок.
Суттєво покращено стан відшкодування завданих злочинами збитків. Упродовж минулого року відшкодовано 5,4 млн. грн, що у 1,5 рази більше двох попередніх років поспіль.
Ліквідовано шість підпільних цехів з виробництва алкогольного сурогату. Вилучено з незаконного обігу значну кількість товарів підакцизної групи. Загалом у 2017 році у кримінальних провадженнях цієї категорії вилучено 94 тисячі 846 літрів фальсифікованої алкогольної продукції.
У першу п’ятірку областей входить Чернігівський регіон за кількістю закінчених слідчими служби безпеки кримінальних проваджень (31,4% проти 13,2% у державі).
Позитивно спрацьовано у сфері протидії злочинам проти основ національної безпеки України та їх розслідуванні. Викрито 9 правопорушень цієї категорії (проти 6 у 2016 році), з них у 6 – обвинувальні акти направлено до суду, що є також п’ятим доробком у державі.
Актуальним для правоохоронців Чернігівщини також є питання протидії злочинам у сфері переміщення через державний кордон предметів, обмежених в обігу. За направленими до суду обвинувальними актами за фактами контрабанди наркотиків прокуратура області є третьою в державі (21 обвинувальний акт).
У минулому році викрито 5 організованих злочинних груп, до суду направлено 9 обвинувальних актів стосовно 17 осіб, які вчинили такі злочини.
У поточному році продовжено роботу на даному напрямі. Викрито 4 організовані групи, до суду вже направлено 9 обвинувальних актів стосовно 14 осіб у  кримінальних провадженнях цієї категорії.
Стосовно ще двох ОЗГ (з них 1 – поліція, 1 – прокуратура, повідомлено про підозру у вчиненні злочину у складі ОЗГ з корумпованими зв’язками ) досудове розслідування триває.
Переорієнтовано роботу слідчих регіональної прокуратури. Першочергову увагу приділено виявленню та розслідуванню кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах – у бюджетній сфері, охорони земельних та лісових ресурсів.
До суду направлено обвинувальні акти стосовно 3 осіб про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері (у 2016 році стосовно 1 особи) та  стосовно 2 осіб у земельній (у 2016 році – жодного). Ще 5 обвинувальних актів щодо 6 осіб скеровано до суду про злочини, пов’язані з лісокористуванням ( у 2016 році – жодного).
Крім того, до суду направлено 5 (із 49 по державі) обвинувальних актів стосовно працівників пенітенціарної служби.  Їх питома вага від загальної кількості в регіональних прокуратурах складає 10,2%.
Викрито організовану злочинну групу, до складу якої входило 9 осіб, у тому числі 2 працівники поліції, які брали безпосередню участь у незаконному збуті наркотичних засобів та психотропних речовин на території області. Загальний обіг коштів, отриманих від можливої незаконної діяльності, лише за банківськими картками становить понад 8 млн. грн.
Суттєво підвищено ефективність роботи у сфері міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні. Так, до регіональної прокуратури від іноземних держав надійшло 33 клопотання про надання правової допомоги (31 – 2016 рік).
Правоохоронними органами області направлено 33 (18) клопотання про проведення процесуальних і слідчих дій на території іноземних держав.
Для здійснення кримінального переслідування іноземними державами направлено 2 (1) кримінальні провадження, в яких проводиться досудове розслідування.
Передано для здійснення досудового розслідування компетентним органам іноземних держав 6 (6) кримінальних проваджень.
На території іноземних держав затримано 5 (3) правопорушників, які розшукуються для притягнення до кримінальної відповідальності.
На території області затримано 19 (16) осіб з метою подальшої екстрадиції.
Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 16 (11) осіб, які перебували в міжнародному розшуку.
Вдалося покращити ефективність та якість апеляційного та касаційного оскарження вироків. Вперше за час роботи прокуратури області стан апеляційного реагування досяг такого рівня (92%) та є одним з кращих у державі.
Змінено підходи прокурорів до призначення покарань, які підлягають реальному виконанню.
У результаті досягнуто позитивної динаміки (-10%) у зменшенні кількості осіб, які, будучи звільненими від відбування покарання з випробуванням, вчинили нові злочини.
Кількість призначених реальних видів покарань зросла майже на сто (із 1722 до 1818 осіб або 77,1%).
Апеляційним судом області за скаргами прокурорів, у зв’язку із м’якістю призначеного покарання, ухвалено нові вироки щодо 52 осіб (2016 – 26).
До прикладу, колегією апеляційного суду задоволено скаргу прокурора та скасовано в частині призначеного покарання вирок районного суду, яким у листопаді минулого року жителя одного з районів області засуджено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого п. п. 1, 13 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб), до  покарання у виді 15 років позбавлення волі.
Прокурор у судовому засіданні довів, що суд першої інстанції при ухваленні вироку не врахував ступінь тяжкості злочину, особу обвинуваченого, а також те, що обвинувачений вже мав кримінальний досвід у скоєнні злочину проти життя та здоров’я особи. Апеляційний суд підтвердив правомірність правової позиції прокурора та засудив обвинуваченого до покарання у виді довічного позбавлення волі. Вирок суду набрав законної сили.
У сфері запобігання та протидії кримінально-караній корупції упродовж 12 місяців правоохоронцями Чернігівщини до суду направлено 35 обвинувальних актів стосовно 45 осіб.
Органами Нацполіції – 20 стосовно 24 осіб, прокуратури – 15 стосовно 21 особи.
До кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень засуджено 53 (10 у 2016 році) особи.
Із загальної кількості засуджених щодо 10 осіб застосовано покарання у виді реального позбавлення волі на певний строк, що є другим доробком у державі.
Проводиться системна діяльність у сфері протидії адміністративно-караній корупції.
Більш ніж на 60% збільшилась кількість направлених до суду протоколів – 153 (92).
За результатами судового розгляду адміністративних справ до відповідальності притягнуто 100 (64 у 2016 році) правопорушників.
З них 9 голів районних та міських рад області, 4 голови районних державних адміністрацій, начальник служби захисту споживачів у області, заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.
Прокурорами в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 89 подань, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 22 посадові особи.
Питома вага відшкодованих збитків, завданих адміністративними корупційними правопорушеннями, складає майже 100% (з 81 тис. грн. відшкодовано 77 тис. грн.). Кращий показник у державі.
У сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру за результатами розгляду документів реагування до відповідальності притягнуто 205 службових осіб пенітенціарної служби (шостий результат у державі). Звільнено за ініціативи прокурора 8 незаконно утримуваних осіб (перший доробок у державі).
Посилено протидію доставці до установ ДКВС заборонених для використання в’язнями предметів, у тому числі наркотичних засобів, які подекуди постачалися безпосередньо працівниками пенітенціарної системи.
Зокрема, вилучено 254 колючо-ріжучі предмети (2016 рік – 155); спиртовмісних напоїв – 334 (193);  мобільних телефонів – 125 (15).
За втручання прокуратури області, в тому числі реагування на рівні Міністерства юстиції України, вдалося суттєво зменшити наповнюваність Державної установи «Чернігівський слідчий ізолятор» до рівня, встановленого лімітом (до 371 особи при ліміті 375).
Покращився стан нагляду за додержанням законів під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.   Своєчасно зреаговано на порушення кримінального процесуального законодавства як на стадії досудового слідства, так і під час судового розгляду.
Питома вага вчинених неповнолітніми кримінальних правопорушень складає 1,4 %, що менше ніж по державі (3,1 %). Забезпечено процесуальне керівництво в 113 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.
Реалізуючи представницькі повноваження, на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства прокурорами пред’явлено 60 позовів на суму 3,7 млн. грн., що втричі більше порівняно з 2016 роком. Судом задоволено 29 позовів на суму 560 тис. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 2,9 млн. грн.  Поновлено та захищено права 91 дитини.
Пред’явлено десять позовів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки загальною площею 44 га, на яких розташовано 21 навчальний заклад. Судом вже задоволено 8 – на 33 га (14 навчальних закладів).
На виконання рішень судів повернуто приміщення трьом позашкільним навчальним закладам загальною площею понад 500 м2.
При здійсненні представницької діяльності прокурорами заявлено понад 450 позовів на суму майже 425 млн. грн., задоволено 353 – на 250 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами ще 29 млн. грн.
У сфері земельних правовідносин задоволено 93 позови на суму 235 млн. грн, ще 25 млн. грн. добровільно відшкодовано. Повернуто та попереджено до вибуття 10 тисяч 139 га земель, що є п’ятим доробком у державі.
У бюджетній сфері заявлено 117 позовів на 4,5 млн. грн. Задоволено 85 – на 3 млн. грн.
Системно опрацьовано та відреаговано на факти порушень законодавства щодо сплати пайових внесків на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту. Заявлено позовів на суму понад 1 млн. грн., які задоволено судами.
У зв’язку з відсутністю органу, уповноваженого на захист інтересів держави у вказаній сфері, заявлено 30 позовів на суму 400 тис. грн. про стягнення плати за проїзд великоваговим транспортом автомобільними дорогами загального користування. Вже задоволено 17 – на 242 тис. грн.
У сфері державної та комунальної власності заявлено 80 позовів на 8,3 млн. грн. Задоволено 66 –  на 7,5 млн. грн.  На сьогодні основний акцент зроблено на перевірці фактів законності вибуття майна з користування держави та територіальних громад.
Так, прокуратурою встановлено факт незаконного відчуження нежитлового приміщення загальною площею 360 м2 у смт Холми.  З метою поновлення інтересів територіальної громади прокуратура області звернулася до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, згідно з яким за підприємством зареєстровано право власності на нежитлову будівлю. Рішенням суду від 20.12.2017 позов задоволено в повному обсязі.
Заявлено два позови в інтересах центральних органів виконавчої влади щодо повернення незаконно відчужених цілісних майнових комплексів хлібоприймальних підприємств загальною площею 42 тис. м2 та орієнтовною вартістю майже 41 млн. грн. у державну власність.  Наразі один з позовів задоволено судом, рішення реально виконано, об’єкт вартістю 30 млн. грн. повернуто в державну власність. По іншому позову триває судовий розгляд.
Проводиться кропітка робота із кожним зверненням.
Упродовж 2017 року органами прокуратури розглянуто близько 8 тис. звернень. Вирішено понад 5 тис., з яких задоволено 35, значна частина з яких стосувалася питань досудового розслідування та нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства.
На особистому прийомі прийнято 2147 громадян. Прокурором області – 96, керівниками місцевих прокуратур – 416.
З метою забезпечення можливості кожному бути прийнятим особисто керівництвом прокуратури області здійснено виїзди до всіх районів області.
Системна робота на усіх напрямах прокурорсько-слідчої діяльності триває, а органи прокуратури області й надалі відкриті до діалогу та співпраці в межах, визначених Конституцією та законами України.
Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1829