Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.08.2018

Під головуванням прокурора Чернігівської області Володимира Комашка відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів

Під головуванням прокурора області Володимира Комашка за участю керівників правоохоронних відомств 27 липня проведено координаційну нараду щодо ефективності взаємодії правоохоронних органів області у сфері протидії злочинності, у тому числі її організованим проявам.
У заході також взяли участь правоохоронці місцевого рівня.
Відкриваючи захід, прокурор області зазначив, що важливим завданням для правоохоронних органів регіону є подальше посилення протидії злочинності спільними заходами.
Зокрема, скоординованими зусиллями забезпечено подальшу стабілізацію злочинності, рівень якої зменшився на 15,1%.
На 32,2% зменшилася кількість облікованих тяжких злочинів, що є найбільшим зниженням рівня такого виду злочинів у державі.  На 24,9% знизилася кількість злочинів проти власності, з них на 28,3% – крадіжок, 22,6% – грабежів, 23,8% – розбоїв.
Майже на 8,2% менше обліковано злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту.
Покращено роботу правоохоронців з виявлення злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. На 22,4% більше викрито кримінальних правопорушень, пов’язаних з їх незаконним збутом – 82 проти 67.
На 8% зменшилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми або за їх участю: 23 правопорушень проти 25.
Вищими за середні у державі є відсотки розкриття кримінальних правопорушень за підозрою 44,6% та за остаточними результатами досудового розслідування 41,4%. В Україні відповідно 43,1% і 39,6%.
Посилено ефективність роботи правоохоронних органів регіону з викриття кримінальних корупційних правопорушень – 12 проти 8 у минулому році.
Майже в шість разів більше слідчими органів поліції передано до суду обвинувальних актів про злочини у бюджетній сфері.
Покращено стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини у лісовій галузі. До суду передано 12 обвинувальних актів. Всього за 2 роки – 53 обвинувальних акти, у тому числі у 2 півріччі 2016 року – 6 актів, у 2017 році – 35.
Кількість переданих до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях у земельній сфері збільшилась усемеро.
Підвищено продуктивність роботи слідчих органів Національної поліції. Закінчено шляхом передання для розгляду до суду 1669 обвинувальних актів, що на 1,7% більше ніж за аналогічний період минулого року.
На 5,6% знизилася кількість кримінальних проваджень, закінчених у строк понад 2 місяці.
На території області затримано 9 осіб з метою подальшої екстрадиції. Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 2 осіб, які перебували в міжнародному розшуку. За останні 2 роки затримано   39 осіб, забезпечено фактичну передачу 27 осіб.
Передано для здійснення досудового розслідування компетентним органам іноземних держав 3 кримінальні провадження. За останні 2 роки 14 кримінальних проваджень.
У сфері запобігання та протидії кримінально-караній корупції судами першої та апеляційної інстанцій у 2017 році засуджено 53 особи, з яких щодо 10 осіб застосовано покарання у вигляді реального позбавлення волі на певний строк, що є другим доробком у державі. У поточному році набули чинності вироки стосовно 4 осіб із застосуванням реальної міри покарання.
Вжито ряд організаційно-розпорядчих заходів щодо протидії організованій злочинності та активізації роботи на зазначеному напрямі.
Як результат, правоохоронними органами області викрито 6 злочинних угруповань проти 2 у першому півріччі минулого року.
Законної сили набрали вироки у 7 кримінальних провадженнях зазначеної категорії, у яких кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину у складі організованої злочинної групи» підтверджено.
Зросла кількість до 22 проти 17 закінчених слідчими органів безпеки кримінальних проваджень з переданням до суду обвинувальних актів, з яких 1 – стосовно іноземного громадянина за ч. 1 ст. 114 КК України (шпигунство), а також 3 обвинувальні акти про злочини з ознаками корупції (одержання неправомірної вигоди службовими особами), з них 1 – стосовно депутата місцевої ради та 2 – стосовно 4 правоохоронців.
Завдяки вжитим у поточному році заходам у роботі податкової міліції  відбулися позитивні зрушення. За результатами досудового розслідування у     14 кримінальних провадженнях до суду направлено обвинувальні акти проти 11 у аналогічному періоді минулого року, з яких у 1 кримінальному провадженні про ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах (у 2017 році – жодного).
Суттєво активізовано роботу і по відшкодуванню завданих злочином збитків.
У закінчених кримінальних провадженнях упродовж 6 місяців поточного року відшкодовано збитків на суму 6,1 млн. грн. проти 5,4 млн. грн. у минулому році.
Водночас, повною мірою подолати негативні тенденції у структурі та динаміці злочинності не вдалося, що вимагає подальшого удосконалення співпраці правоохоронних органів.
Потребує активізації протидія злочинам проти волі, честі та гідності особи.  Особливу увагу слід звернути на виявлення фактів порушення прав осіб, які перебувають у психоневрологічних інтернатах, незаконного обмеження їх особистої свободи, катування, використання примусової праці, розтрату їх коштів тощо.
Проблемним питанням залишається ефективність роботи оперативних підрозділів правоохоронних органів з виявлення кримінальних правопорушень за результатами оперативно-розшукової діяльності, передусім на пріоритетних напрямах.
Незважаючи на ряд вжитих організаційно-практичних заходів, враховуючи загальнодержавну тенденцію до збільшення кількості викритих організованих злочинних груп, робота на зазначеному напрямі потребує активізації.
Потребує подальшої активізації протидія кримінальним корупційним правопорушенням в регіоні.
Слід посилити протидію незаконному використанню бюджетних коштів, виділених на будівництво, ремонт та реконструкцію доріг.
Додаткові зусилля правоохоронні органи області повинні сконцентрувати на виявленні кримінальних правопорушень на кордоні, у тому числі перекриття каналів незаконного обігу наркотичних засобів, вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин, протидії незаконній міграції, ліквідації схем незаконного ввезення на територію України транспортних засобів іноземного виробництва тощо.
Заступники прокурора області у своїх доповідях деталізували коло проблемних питань, які необхідно першочергово вирішити.
Керівники правоохоронних відомств у співдоповідях інформували про результати вжитих заходів та шляхи протидії злочинності у регіоні.
За підсумками наради узгоджено першочергові спільні заходи, спрямовані на протидію злочинності на території Чернігівської області.
Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 10643