Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.12.2017

За апеляційною скаргою прокурора забезпечено дотримання прав малолітнього, який потрапив у конфлікт із законом

  

Прокуратурою області в апеляційному суді доведено безпідставне стягнення судом першої інстанції під час розгляду кримінального провадження з малолітнього та його законного представника процесуальних витрат в сумі майже 2 тис грн, що перешкодило ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.

Так, ухвалою Новгород-Сіверського районного суду в квітні 2017 року до малолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності за крадіжку, поєднану з проникненням у приміщення (ч. 3 ст. 185 КК України) застосовано примусові заходи виховного характеру.

Одночасно постановлено стягнути  з 13-річної дитини, яка в силу свого віку не має власного заробітку і доходів,  та її матері майже 2 тис грн процесуальних витрат, пов’язаних із залученням експертів.

Не погоджуючись із ухваленим рішенням прокурором внесено апеляційну скаргу, оскільки судом першої інстанції безпідставно стягнуто  процесуальні витрати із вказаних учасників судового провадження.

Суд апеляційної інстанції  враховано позицією прокурора, рішення про стягнення процесуальних витрат – скасовано.

Довідково: згідно із ст. 124 КПК України при ухваленні обвинувального вироку суд стягує на користь держави з обвинуваченого процесуальні витрати на залучення експерта. Особа, яка не досягла віку кримінальної відповідальності не має процесуального статусу обвинуваченого.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1538