Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.03.2018

Судом задоволено позов прокуратури про стягнення 100 тис. грн. упущеної вигоди до бюджету Борзнянської міської ради

  

Органами прокуратури області забезпечується системне вивчення питання законності використання земель під об'єктами нерухомості без укладення договорів оренди та сплати орендної плати.

Опрацюванням даних державного земельного кадастру, відомостей реєстрів про зареєстровані речові права на майно, інформацій органів державної фіскальної служби встановлено непоодинокі факти використання земель під об’єктами нерухомості без оформлення власниками договорів оренди та, відповідно, без сплати орендної плати до бюджету.

Так, прокурором встановлено факт використання фізичною особою комплексу приміщень на земельній ділянці комунальної власності площею 0,2 га в межах м. Борзна.

Незважаючи на проведену міської радою претензійну роботу, власник майна ухилявся від укладення договору оренди землі. З метою поновлення порушених економічних інтересів територіальної громади, прокуратурою області заявлено позов до суду про стягнення на користь органу місцевого самоврядування 100 тис. грн.

За результатами розгляду позову судом першої інстанції надано невірну оцінку зібраним прокурором у справі доказам та у задоволенні позову у квітні 2017 року відмовлено. Апеляційну скаргу прокурора Київським апеляційним господарським судом 26.07.2017 також необґрунтовано відхилено.

Послідовно відстоюючи власну правову позицію прокуророром внесено касаційну скаргу, яку Вищим господарським судом України визнано обґрунтованою: рішення судів попередніх інстанцій з підстав невірного застосування норм матеріального права скасовано, а справу направлено до господарського суду Чернігівської області для повторного розгляду.

У ході нового розгляду справи позицію прокурора, що ґрунтувалася на зібраних беззаперечних доказах та узгоджувалася із судовою практикою з аналогічних спорів, судом підтримано: позов про стягнення на користь Борзнянської міської ради 100 тис. грн. задоволено у повному обсязі.

Робота на даному напрямі продовжується.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1720