Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.05.2018

За позовом прокурора в 10 разів збільшено надходження орендної плати за земельні ділянки площею 40 га вартістю близько півмільйона гривень

  

Органами прокуратури області постійно вивчаються питання дотримання вимог законодавства при використанні суб’єктами господарювання земель сільськогосподарського призначення, насамперед в частині повноти сплати оренди.

Установлено, що у 2006 році розпорядженням однієї з місцевих державних адміністрацій у порушення вимог законодавства суб’єкту господарювання для ведення сільськогосподарського виробництва надано в оренду земельні ділянки загальною площею 40 га без проведення нормативної грошової оцінки зі сплатою лише 6 тис. грн. у рік.

Таким чином, договір оренди укладено без належного розрахунку розмірів платежів, внаслідок чого бюджет територіальної громади недоотримував значні суми коштів.

Оскільки землекористувачем не вжито заходів до приведення угод у відповідність з вимогами законодавства прокурором направлено до суду позов про визнання правочину недійсним.

У ході апеляційного розгляду справи за позовом прокурора між Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області та землекористувачем укладено додаткову угоду, за результатами якої визначено розмір орендної плати на рівні 12% від нормативної грошової оцінки ділянки, яка склала 56 тис. грн. у рік.

Таким чином, згідно додаткової угоди, розмір орендної плати збільшено у близько 10 разів.

Враховуючи фактичне поновлення інтересів держави, судом провадження у справі за позовом прокурора закрито.

Робота з цих питань продовжується.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1940