Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.05.2018

Київським апеляційним адміністративним судом підтримано позицію прокурора щодо стягнення до бюджету адміністративно-фінансових санкцій

  

Органами прокуратури області проводиться системна робота, спрямована на стягнення коштів до бюджету за фактами перевищення  транспортним засобом нормативних вагових параметрів, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт».

Так, згідно законодавства, перевезення небезпечних, великогабаритних і великовагових вантажів автомобільним транспортом допускається за окремим дозволом в порядку і за плату, що визначені окремими актами законодавства.

Факти перевищення встановлених нормативів фіксуються спеціалістами регіональних управлінь Укртрансбезпеки, які у ході розгляду позовів прокурора про стягнення коштів до бюджету набувають статусу позивача.

Загалом, лише у поточному році до суду заявлено понад 20 позовів вказаної категорії про стягнення майже 600 тис. грн. коштів до Держбюджету, з яких 8 позовів на 130 тис. грн. вже задоволено, ще у 2 справах провадження закрито внаслідок добровільної сплати коштів в розмірі 20 тис. грн. відповідачами.

Зокрема, посадовими особами управління Укртрансбезпеки в Чернігівській області виявлено та задокументовано факт надання суб’єктом господарювання послуг із перевезення вантажу з перевищенням вагових обмежень, чим порушено вимоги ст. 48 Закону України «Про автомобільний транспорт».

У зв’язку з тим, що нарахована сума фінансових санкцій добровільно не сплачена, матеріали передано до прокуратури області. За результатами їх розгляду вжито відповідних заходів представницького реагування – заявлено позов, який Окружним адміністративним судом м. Києва 13.03.2018 задоволено у повному обсязі та стягнуто кошти до Державного бюджету України.

Не погоджуючись з рішенням, відповідачем його оскаржено до Київського апеляційного адміністративного суду.

За результатами вивчення матеріалів справи, судом апеляційної інстанції підтримано позицію прокурора та у задоволенні апеляційної скарги відповідачу відмовлено.

На розгляді в судах залишається ще низка позовів вказаної категорії, тож робота з цих питань триває.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1700