Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.07.2018

Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства є пріоритетом у діяльності органів прокуратури

  

З початку 2018 року у сфері охорони дитинства органами прокуратури області пред’явлено 35 позовів про стягнення коштів та повернення майна на суму понад 3,2 млн. грн. Судами вже задоволено 27 на 2,9 млн. грн. На розгляді залишається ще 12 позовів цієї категорії, у тому числі заявлені у минулому році.

На виконання рішень судів, якими задоволено позови прокурорів про визнання недійсними незаконних договорів оренди приміщень закладів освіти, які використовувалися суб’єктами господарювання не за цільовим призначенням, повернуто майже 200 кв. м. незаконно переданих в оренду будівель.

Також, продовжується робота щодо вивчення стану законності використання земельних ділянок, на яких розташовано дитячі заклади, своєчасності сплати орендних платежів до бюджету.

Господарським судом Чернігівської області 09.07.2018 задоволено позов прокурора в інтересах Седнівської селищної ради Чернігівського району до приватного товариства про внесення змін до договору оренди земельної ділянки площею понад 4 га, на якій розміщено приватний табір.

Господарюючий суб’єкт тривалий час протиправно ухилявся від внесення змін до договору у частині збільшення розміру орендної плати, сплачуючи лише 0,15 % від нормативної грошової оцінки землі (7 тис. грн. на рік). Рішенням суду зобов’язано суб’єкта господарювання сплачувати в дохід місцевого бюджету за оренду землі 12 % від вартості землі, що становить понад 500 тис. грн. на рік.

Ураховуючи, що відсутність правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розташовано дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, створює передумови для зловживань при розпорядженні ними, прокурорами також вжито ряд заходів представницького характеру зобов’язального характеру.

Реалізуючи надані законом представницькі повноваження, до суду пред’явлено 10 позовів про визнання бездіяльності місцевих органів влади, протиправною та зобов’язання вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами навчальних закладів, які перебувають у їх підпорядкуванні, загальною площею понад 30 га вартістю 13 млн. грн.

На сьогодні судами розглянуто 9 позовів, які задоволено або провадження у яких закрито у зв’язку із добровільним усуненням порушень.

Робота на вказаному напрямі триває.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1499