Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.08.2018

Прокуратура повертає землі державі

  

Органами прокуратури області проводиться системна робота, спрямована на захист економічних інтересів держави та територіальних громад, зокрема щодо збереження національного багатства - земель.

Так, ще у 2016 році прокуратурою області установлено факт незаконної передачі у приватну власність фізичній особі земельної ділянки площею 2 га в межах населеного пункту вартістю понад 300 тис. грн.

Усупереч вимогам земельного законодавства, не маючі правових підстав та належних повноважень Головним управління Держгеокадастру у області неправомірно передано фізичній особі у власність земельну ділянку за рахунок території розширення населеного пункту. Приймаючи рішення державним органом проігноровано факт розробленого та погодженого проекту землеустрою щодо зміни меж населеного пункту.

Слід зазначити, що посадові особи Головного управління Держгеокадастру у області, які наділені повноваженнями щодо розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення, з урахуванням висновків органів влади та контролю про погодження проекту землеустрою щодо розширення меж населеного пункту, а також висновку державної експертизи, були достовірно обізнані про розпочату процедуру розширення меж села.

Послідовно відстоюючи правову позицію, за позовом прокуратури області апеляційним судом Чернігівської області визнано недійсними відповідні накази Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, якими надано дозвіл на розроблення та затверджено проект землеустрою, а також визнано недійсним свідоцтво про право власності на землю.

Наразі рішення суду виконано та державну реєстрацію відносно незаконно відведеної земельної ділянки скасовано.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1655