Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.09.2018

Позитивні напрацювання прокуратури Чернігівської області при забезпеченні державних інтересів у сфері державної та комунальної власності

  

Захист інтересів держави та суспільства є пріоритетним напрямом діяльності прокуратури, який реалізується через конституційну функцію представництва.

Органами прокуратури Чернігівської області проводиться системна робота, спрямована на виявлення  фактів порушення інтересів держави у сфері державної та комунальної власності, активно вживаються заходи представницького реагування. Про послідовність дій прокурорів регіону свідчить заявлення до суду позовів на суму понад 30 млн. грн. Наразі задоволено та добровільно відшкодовано майже 20 млн. грн., реально виконано рішень судів на суму 12,3 млн. грн.

Прикладом принципової позиції та активної роботи прокурора на захист інтересів держави, зокрема, є недопущення незаконної передачі у приватну власність державного майна - цілісного майнового комплексу хлібоприймального підприємства площею 20 тисяч квадратних метрів оціночною вартістю 10 млн. грн. на території Ічнянського району Чернігівської області.

Крім того, за втручанням прокурорів упереджено неправомірне вибуття з державної власності майнового комплексу державного підприємства в смт. Новоайдар Луганської області, який входив до складу ДАК «Хліб України».

Важливим інструментом своєчасної реалізації заходів представницького характеру на захист інтересів держави у сфері комунальної власності, а також формування сталої позиції правозастосування є моніторинг судових рішень у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Наведене надало можливість для вступу прокурора у справу шляхом оскарження неправомірного судового рішення в інтересах держави в особі територіальної громади в апеляційному порядку. Постановою апеляційного суду Чернігівської області від 14.05.2018 враховано позицію прокуратури  області, незаконне рішення районного суду щодо визнання  права власності на господарське приміщення площею майже 500 кв. м. за фізичною особою скасовано.

Серед найбільш поширених актів прокурорського реагування на захист інтересів у сфері комунальної власності – це стягнення заборгованості за договорами оренди майна, укладеними з органами місцевого самоврядування та Фондом комунального майна міської ради, передача у комунальну власність безхазяйного майна, визнання спадщини відумерлою тощо.

Наполеглива робота прокурорів Чернігівщини на захист державних інтересів на даному напрямі триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1714