Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.01.2019

Прокуратура на захисті інтересів дитинства

  

Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства залишається одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури.

Реалізуючи представницькі повноваження, на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства, прокурорами у 2018 році до суду пред’явлено 59 позовних заяв, у тому числі про стягнення коштів та повернення майна на суму майже          5,5 млн грн. Судами задоволено 35 позовів на 3,2 млн грн. На розгляді залишається ще 16 позовів на 146 тис грн.
За результатами вивчення стану законності використання земельних ділянок, на яких розташовані дитячі заклади встановлено, що дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади користуються земельними ділянками за відсутності правовстановлюючих документів.

Враховуючи, що несвоєчасне оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розташовані заклади освіти, створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеними землями та ризики для нормального функціонування закладів та навчального процесу, прокурорами вжито заходів представницького характеру.

Так, до суду пред’явлено 15 позовів про визнання бездіяльності місцевих органів влади та відділів освіти з цих питань протиправною та зобов’язання вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами навчальних закладів, які перебувають у їх підпорядкуванні.

Судами розглянуто 22 позови (з урахуванням позовів минулих років) щодо земельних ділянок загальною площею майже 94 га та вартістю 27,7 млн грн. Задоволено – 17 та у 5 провадження закрито у зв’язку із усуненням порушень, які стали підставою для звернення до суду.

Крім того, прокурори реагували на факти протиправної бездіяльності органів влади та місцевого самоврядування щодо створення належних і безпечних умов в освітніх закладах та на прилеглих територіях. Зокрема, при користуванні ігровими та спортивними дитячими майданчиками, а також щодо забезпечення пожежної безпеки у будівлях і приміщеннях навчальних закладів, невиконання пов’язаних з цим заходів. З цих питань до суду направлено 9 позовних заяв, з яких судами розглянуто та задоволено 4, по 2 - провадження закрито у зв’язку із добровільним виконанням.

Через недотримання вимог про обов’язкове визначення істотних умов у договорах закупівлі продуктів харчування за бюджетні кошти заявлено 12 позовів, з яких судом розглянуто 6 із закриттям проваджень у зв’язку із добровільним усуненням порушень, внаслідок чого попереджено незаконне стягнення з бюджету 375 тис грн.

У зв’язку із невиконанням органами місцевого самоврядування повноважень, визначених Законами України «Про місцеве самоврядування», «Про дошкільну освіту» щодо забезпечення соціальних гарантій при харчуванні дітей пільгових категорій у дитячих садках, пред’явлено 7 адміністративних позовів, з яких вже 4 розглянуто та задоволено. Наразі поновлено права 11 дітей-інвалідів та дітей з малозабезпечених сімей на безкоштовне харчування, а також дітей з багатодітних сімей – зі знижкою у 50 відсотків.

Забезпечено реальне виконання рішень судів на суму майже 2,5 млн грн або 69,7% від загальної вартості майна та коштів, стягнутих на користь держави за позовами прокурорів. 

З метою своєчасного та повного виконання цих рішень прокурорами внесено 14 скарг на бездіяльність органів державної виконавчої служби при здійсненні примусового виконання рішень судів, що розглянуті та задоволені.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1416