Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.03.2019

Чернігівський апеляційний суд підтримав позицію прокурора щодо незаконності передачі у приватну власність земель лісового фонду та історико-культурного призначення

  

Органами прокуратури області забезпечується своєчасне реагування на факти передачі особливо цінних земель у приватну власність.
Так, регіональною прокуратурою у ході реалізації повноважень, визначених Законом України «Про прокуратуру», встановлено факт передачі у приватну власність чотирьох земельних ділянок історико-культурного та лісогосподарського призначення площею 0,12 га кожна, що перебували в постійному користуванні ДП «Козелецьрайагролісгосп».

Власником всіх цих ділянок, на підставі договорів купівлі-продажу, укладених фактично відразу ж після реєстрації речових прав на землю, стала одна фізична особа.

Реагуючи на порушення вимог законодавства, прокурор в інтересах Чернігівської ОДА та  ДП «Козелецьрайагролісгосп» звернувся до суду з позовами до ГУ Держгеокадастру в області та фізичних осіб, яким були виділені спірні земельні ділянки,  про визнання недійсними наказів, свідоцтв про право власності, договорів купівлі-продажу та рішень про реєстрацію права власності.

У ході судового розгляду дві із чотирьох справ Козелецьким районним судом об’єднано в одне провадження та 26.09.2018 відмовлено в задоволенні позову повністю.

Не погоджуючись із таким висновком та принципово відстоюючи власну правову позицію, прокурор звернувся з апеляційною скаргою до Чернігівського апеляційного суду. Надавши належну оцінку доводам сторін, судом 28.02.2019 скасовано рішення суду першої інстанції з одночасним задоволенням позовних вимог.

За інформацією Департаменту культури та туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, орієнтовна вартість об’єктів археологічної спадщини на вказаних двох земельних ділянках загальною площею 0,24 га складає понад 28,7 млн грн.

Позови прокурора щодо ще двох земельних ділянок наразі перебувають на розгляді у Верховному Суді.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області  

кількість переглядів: 1647