Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.11.2019

За втручання прокурора сільськогосподарські угіддя повертаються у розпорядження держави

  

Органами прокуратури області проводиться вивчення дотримання вимог законодавства при використанні громадянами права на безоплатну приватизацію земель, яким встановлено ряд порушень у вказаній сфері.

Земельним кодексом України передбачено, що правом на безоплатну приватизацію земель громадянин може скористатися лише один раз по кожному виду використання. Проте окремі особи цим правом зловживають, отримуючи у власність по 2 земельні ділянки сільгосппризначення.

Так, за позовом прокурора, поданим в інтересах держави, Куликівський районний суд визнав недійсним наказ територіального органу  Держгеокадастру про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2 га фізичній особі, яка раніше вже використала своє право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Судовим рішенням також скасовано запис про державну реєстрацію права власності на вказану земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Зауважимо, що лише у поточному році прокурорами Чернігівщини вже подано до судів понад 30 позовів щодо аналогічних фактів порушень земельного законодавства, майже третина з яких вже задоволено.

Разом з тим, на опрацюванні в органах прокуратури області знаходиться ще ряд інформацій про подібні випадки, за якими готуються матеріали для подачі позовів до суду.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1332