Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.01.2021

Ювенальними прокурорами забезпечено ефективну реалізацію функції представництва інтересів держави у сфері охорони дитинства в судах

  

Упродовж 2020 року активно застосовувалися заходи представницького характеру у сфері охорони дитинства. За результатами представницької діяльності на захист інтересів держави до суду пред’явлено 46 позовів на суму 25 млн. грн. З урахуванням позовів минулих років судами задоволено 44 позови на суму 18,7 млн. грн. Попереджено незаконне вибуття майна з комунальної власності на суму 622 тис. грн.

Поновлено права 33 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, з багатодітних та малозабезпечених сімей.

Сума реально виконаних судових рішень за позовами прокурорів  склала 26 млн. грн.

Ювенальними прокурорами Чернігівщини запроваджено позитивну практику позовної діяльності щодо зобов’язання органів місцевого самоврядування створення у їх складі служб у справах дітей. Наразі у 7 ОТГ, до яких пред’явлено позови, утворено такі служби.

У судовому порядку захищено права 28 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким не виплачено одноразову грошову допомогу після закінчення навчального закладу у розмірі шести прожиткових мінімумів (на загальну суму 322 тис. грн.). Всі рішення суду реально виконано, випускникам виплачено вказані кошти.

Також прокурори реагували на факти незаконного збільшення вартості послуг та обладнання, закупленого за бюджетні кошти для закладів освіти.

Судами задоволено 5 позовів про визнання недійсними додаткових угод до договорів закупівлі природного газу для опалення закладів освіти, якими  збільшено ціну на газ та стягнуто надміру сплачені кошти в сумі 935 тис. грн. На даний час до бюджету відшкодовано 253 тис. грн.

За позовами прокурорів судом зобов’язано органи місцевого самоврядування прийняти у комунальну власність 4 приміщення дитячих садків колишніх КСП вартістю понад 17 млн. грн.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 946