Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.01.2021

Прокуратура через суд вимагає забезпечити належне збереження об’єкту природно-заповідного фонду

  

Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від 04.01.2021 відкрито провадження у справі за позовом Ніжинської місцевої прокуратури до Савинської сільської ради Козелецького району про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Панський парк» в натурі (на місцевості).

Парк - пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Панський парк» на території Савинської сільської ради Козелецького району області створений рішенням Чернігівської обласної ради від 14.05.1999 та включений до переліку територій та об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівської області.

Згідно зі ст. 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» Державним управлінням Мінекобезпеки в Чернігівській області відповідно до охоронного зобов’язання від 18.05.1999 парк - пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Панський парк» передано під охорону землекористувачу (землевласнику) Савинській сільській раді Козелецького району з покладенням обов’язку щодо відмежування заповідного об’єкту в натурі, оформлення його природоохоронною наочністю, нанесення на планово-картографічні матеріали.

Водночас з’ясовано, що з моменту утворення вказаного об’єкта природно-заповідного фонду, у порушення вимог Земельного кодексу України, Законів України «Про природно-заповідний фонд України» та «Про землеустрій», його межі в натурі не встановлено, що фактично унеможливлює його належне збереження.
Реагуючи на виявлені порушення та захищаючи інтереси держави, прокурором скеровано позов до суду.

Довідково: Старовинний парк пана Солонини, має обширний природний склад листяних та шпилькових порід, в т.ч. ялини і смереки. Частина дерев, зокрема акація біла, досягла віку понад 200 років. В 1857 у родині засновників парку гостював Т. Шевченко, де створив кілька малюнків.


Пресслужба Чернігівскої обласної прокуратури
кількість переглядів: 934