Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.08.2022

Апеляційним судом визнано недійсними удавані правочини на земельних ділянках площею понад 900 га

    

Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги приватного товариства, який оскаржив рішення Господарського суду Чернігівської області від 07.04.2021, ухвалене за позовом прокурора в інтересах Національної академії аграрних наук України до приватного суб’єкта господарювання та одного з державних підприємств, що перебуває у відданні НААН, про визнання недійсними договорів щодо надання сільськогосподарських послуг та форвардних договорів поставки продукції.

Своїм рішенням апеляційний суд визнав обґрунтованими доводи прокурора щодо незаконності укладення сторонами спірних правочинів, за якими державне підприємство передало приватному товариству у користування понад 900 га особливо цінних земель вартістю майже 400 млн грн. Договори укладено з порушенням земельного законодавства та без погодження з президією НААН.

За вказаними правочинами державне підприємство фактично не отримувало прибутку від використання особливо цінних сільськогосподарських угідь, у той час як, отримавши без будь-яких конкурсних процедур 900 га земель, приватне товариство вирощувало та реалізовувало сільгосппродукцію, отримуючи економічний зиск.

Як результат, суд визнав недійсними удавані правочини щодо  земельних ділянок державної власності, розташованих на території Ніжинського району.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 659