Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.11.2022

На Корюківщині суд зобов’язав внести об’єкт культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

  

Чернігівським окружним адміністративним судом задоволено позов прокурора в інтересах держави про визнання бездіяльності Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації протиправною та зобов’язання вжити вичерпних заходів для занесення об’єкта культурної спадщини – поселення «Носівка-1» IV-III ст. І тис. до н.е., що розташоване в Корюківському районі, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

У межах указаного об’єкту археологічної пам’ятки виявлено уламки ліпної кераміки доби неоліту (IV-III ст. до н.е.), та раннього залізного віку (І ст. до н.е), а також гончарного мистецтва 17-18 ст. Загальна площа поселення, яке розташоване на північній околиці м. Сновськ, становить 0,27 га.

Підставою для подачі позову стали встановлені прокурором порушення вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» в частині бездіяльності Департаменту, до компетенції якого належить, зокрема, ініціювання питання щодо занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру.

Об’єкт археологічної спадщини відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» підлягає обов’язковому занесенню до реєстру для забезпечення державою його збереження, утримання, запобігання руйнуванню тощо.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 436