Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2023

Живий щит із 368 заручників у Ягідному - прокурори Чернігівщини повідомили про підозру двом військовослужбовцям РФ

  

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру двом російським військовослужбовцям у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).         

За даними слідства, під час окупації села Ягідного Чернігівського району підозрювані, що проходили службу у військовій частині 55115 з дислокацією в м. Кизил Республіки Тива Російської Федерації, погрожуючи розстрілом, виганяли людей з власних домівок та примусово відводили до підвалу місцевої школи.

З 3 по 31 березня 2022 року у підвалі Ягіднянської філії Количівської загальноосвітньої школи Іванівської сільради Чернігівського району окупанти утримували мирних мешканців. У приміщенні площею 197 м кв майже місяць перебувало 368 потерпілих, з яких 69 дітей. Наймолодшій дитині було півтора місяці, а найстаршому за віком заручнику - 93 роки.

Фактично людей, які утримувалися у підвалі, використовували як живий щит, оскільки приміщення школи було «штабом» окупантів.

Через нелюдські умови утримання - відсутність достатнього простору, належних санітарних умов, доступу до повітря, їжі, води померли 10 людей похилого віку.

Досудове розслідування, що здійснюється слідчим відділом УСБУ в Чернігівській області, триває.

     

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 798