Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.05.2023

Сприяли незаконному переправленню військовозобов’язаних за кордон – викрито трьох чернігівців та громадянина Молдови

  

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури трьом мешканцям м. Чернігова та громадянину Молдови повідомлено про підозру за фактом сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчиненому з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб та за фактом перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в особливий період (ч. 3 ст. 332, ч. 1 ст. 114-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані під час дії воєнного стану організували схему незаконного переправлення через державний кордон України військовозобов’язаних чоловіків шляхом виготовлення підроблених документів, які надають право виїзду за кордон. Місцеві мешканці також давали зацікавленим у незаконному виїзді особам поради та вказівки щодо порядку та механізму перетину державного кордону України.

Так, упродовж січня-травня 2023 року підозрювані за грошову винагороду у розмірі понад 9 тис. доларів США організували виготовлення та надання чоловіку, який бажав залишити територію України з метою ухилення від мобілізації, документів, які надають право безперешкодного виїзду за кордон.

Такі дії фігурантів призвели до зменшення мобілізаційного потенціалу Збройних сил України.

Правопорушників затримано та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Наразі вирішується питання щодо накладення арешту на майно підозрюваних.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюється Управління СБУ в Чернігівській області.

         

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 922