Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.02.2017

Апеляційний суд області підтвердив законність довічного позбавлення волі двом жінкам та 15 років - неповнолітньому, що призначено їм судом присяжних у вересні минулого року

Прокурорами відділу ювенальної юстиції прокуратури області забезпечено підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні щодо трьох осіб, серед яких один неповнолітній, у вчиненні умисного вбивства двох осіб, вчиненого за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів та особливою жорстокістю.

Судовий розгляд кримінального провадження в суді першої інстанції тривав   7 місяців та здійснювався судом присяжних.
Завдяки виваженому, обґрунтованому та послідовному наданні суду державними обвинувачами беззаперечних доказів вину жителів Бахмацького району у вчиненні ними інкримінованих злочинів доведено в повному обсязі.

Як встановлено, у жовтні 2015 року двоє жінок та неповнолітній, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, з метою заволодіння майном проникли до житла пенсіонерок (1920 та 1926 року народження), що в с. Софіївка Ічнянського району та протягом тривалого часу наносили їм удари (не менше тридцяти кожній потерпілій) по різним частинам тіла, спричиняли термічні опіки шкіри, що завдавало їм фізичний біль та страждання.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпілі померли на місці події.

Реалізуючи корисливі мотиви, обвинувачені заволоділи грошима в сумі 3600 грн та майном (документами, орденами і медалями).

Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції погодився із принциповою позицією прокурора щодо призначення максимальної міри покарання за вчинення інкримінованих злочинів. Вироком Ічнянського районного суду від 09.09.2016 двоє дорослих осіб визнано винними у втягненні неповнолітнього у злочинну діяльність, розбої та умисному вбивстві при обтяжуючих обставинах (ч. 1 ст. 304, ч. 4 ст. 187, п. п. 1, 4, 6, 12 ч. 2 ст. 115 КК України) та засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Неповнолітнього визнано винним у розбої, умисному вбивстві при обтяжуючих обставинах, викраденні документів (ч. 4 ст. 187, п. п. 1, 4, 6, 12  ч. 2 ст. 115, ч. З ст. 357 КК України) та призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

На користь потерпілого стягнуто моральну шкоду в сумі 300 тис грн.

Не погоджуючись із вироком суду захисники обвинувачених подали апеляційні скарги про  скасування вироку та закриття кримінального провадження у зв’язку з невинуватістю осіб.

Прокурорами подані ґрунтовні заперечення на кожну з апеляційних скарг адвокатів та під час судового  розгляду вже колегії суддів апеляційного суду доведено вину обвинувачених, законність та допустимість кожного доказу та справедливість призначених покарань.

За результатом апеляційного провадження ухвалою суду від 07.02.2017 скарги захисників в інтересах обвинувачених залишені без задоволення, а вирок суду першої інстанції  - без змін, який цього ж дня вступив у законну силу.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1352