Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2018

Прокурор ініціює перегляд судового рішення, яким за фізичною особою визнано право приватної власності на нерухомість територіальної громади площею 450 м2

Органами прокуратури області проводиться системна робота, спрямована на захист економічних інтересів держави та територіальних громад, зокрема у сфері державної та комунальної власності. З цією метою організовано постійне опрацювання інформації, у т.ч. розміщеної на відповідних інтернет-ресурсах відкритого доступу.
Вивченням судового рішення, винесеного одним з районних судів області та розміщеного в Єдиному державному реєстрі судових рішень  встановлено, що за фізичною особою визнано право власності на об’єкт нерухомості – ангар площею 450 м2 за набувальною давністю, тобто внаслідок відкритого володіння вказаним майном понад 10 років.
Водночас, судом не перевірено обставини набуття речових прав на цю нерухомість позивачем, не отримано дані про сплату ним відповідних платежів до бюджету, власникам майнових паїв, а також відомості про те, як саме використовувалося це майно протягом 10 років для здійснення підприємницької діяльності, якщо особа – позивач не була зареєстрована як підприємець.
Натомість суд обмежився лише наданими позивачем доказами – інформацією сільської ради та відомостями про укладений договорі купівлі-продажу вказаного майна, що не був зареєстрований.
За таких обставин, галузевим відділом прокуратури області в порядку реалізації повноважень, визначених ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», ініційовано вступ у розгляд вказаної справи шляхом внесення апеляційної скарги.
Подальша робота з цих питань триває.
Загалом, лише з початку поточного року у сфері державної та комунальної власності прокурорами вже заявлено позовів на 1 млн. грн., з яких судами задоволено 6 – на майже півмільйона гривень. Реально виконано, з урахуванням позовів минулих років, на 2,2 млн. грн.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1368