Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.04.2018

Прокурор області Володимир Комашко, заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов та народний депутат України Юрій Мірошниченко відвідали Державну установу «Чернігівський слідчий ізолятор»

Учора, 10 квітня, прокурор області Володимир Комашко із заступником Міністра юстиції України Денисом Чернишовим та народним депутатом України, головою підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи Верховної Ради України Юрієм Мірошниченком здійснили особистий прийом в’язнів у Чернігівському слідчому ізоляторі та вивчили діяльність установи попереднього ув’язнення.
Участь у перевірці стану дотримання конституційних прав в’язнів взяли представники засобів масової інформації регіонального та загальнодержавного рівня, група правозахисників, науковці, працівники апарату Міністерства юстиції України та прокурори регіональної прокуратури.
Особистому прийому передувало здійснення обходу майже усіх приміщень установи, призначених для забезпечення належного тримання ув’язнених на час їх перебування в установі, в тому числі: харчоблок, банно-пральний комбінат, кімнати короткострокових та тривалих побачень, камерні приміщення для перебування ув’язнених жінок з дітьми, осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, неповнолітніх в’язнів. Оглянуто приміщення карцерів, кімнат роботи зі слідчими та захисниками.
Значну увагу приділено стану матеріально-побутового забезпечення, зокрема дотримання норм жилої площі, достатності освітлення, доступу свіжого повітря, якості харчування, температурного режиму, водо-, енергопостачання тощо.
За умов розпочатого Мінюстом процесу реформування сфери медичного забезпечення в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань, окремо вивчено дотримання порядку надання медичної допомоги в’язням, організацію процесу лікування у медичній частині установи, співпраці з територіальними закладами охорони здоров’я.
Констатовано недостатнє фінансування установи передусім з питань оновлення матеріально-технічної бази, енергозбереження, забезпечення ліками, ремонту приміщень слідчого ізолятора тощо.
У ході реалізації заходів особистого прийому під час спілкування з в’язнями надані докладні роз’яснення чинного кримінального процесуального законодавства та проектів змін до законодавства про попереднє ув’язнення, Кримінально-виконавчого кодексу України. На усні клопотання засуджених роз’яснено порядок оскарження судових рішень, що набрали законної сили та положення «старого» КПК України (1961 року).
За наслідками перевірки прокуратурою області внесено документ реагування.
Остаточне вирішення питань, порушених у зверненнях, контролюється регіональною прокуратурою.
Довідково: Державна установа «Чернігівський слідчий ізолятор» - установа попереднього ув’язнення, призначена для тримання 375 осіб, станом на час перевірки перебувало 366 в’язнів, у т.ч. 5 неповнолітніх, 9 жінок, 12 засуджених до довічного позбавлення волі.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1969