Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.11.2018

За ініціативи прокуратури області скасовано незаконне судове рішення про оформлення права власності на нерухоме майно

  

Органами прокуратури області систематично здійснюється вивчення судових рішень, розміщених у Єдиному державному реєстрі.

Установлено, що рішенням одного із районних судів області за набувальною давністю визнано право власності фізичної особи на нерухоме майно – 2 нежитлові будівлі площею понад 900 кв. м.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог, суд визнав їх обґрунтованими посилаючись на інформацію сільської ради, на території якої знаходяться будівлі, та відомості самого позивача про набуття нерухомості на підставі договору купівлі-продажу.

При цьому, відповідно до ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Всупереч вказаному, судом не надано належної оцінки факту несплати упродовж тривалого часу платежів до бюджету за фактичне використання земельної ділянки під нерухомістю та відсутність належних доказів користування позивачем майном протягом 10 років.

Зазначене зумовило вступ у дану справу прокурора з метою оскарження вказаного судового рішення в апеляційному порядку.
Чернігівський апеляційний суд 13 листопада з доводами прокурора погодився та незаконне судове рішення скасував.

Подальша робота на захист майнових інтересів держави триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1737