Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2018

Апеляційним судом ухвалено вирок, яким винну особу за грабіж, поєднаний з насильством, засуджено до позбавлення волі на 4 роки

  

Колегія суддів Чернігівського апеляційного суду в грудні цього року скасувала у зв’язку з м’якістю призначеного покарання вирок Новозаводського районного суду м. Чернігова, яким жителю міста Чернігова за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України (відкрите викрадення чужого майна (грабіж), вчинене повторно, поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров’я особи) із застосуванням ст. 69 КК України (нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції вказаної статті) призначено покарання у виді арешту на строк 6 місяців.

Судом встановлено, що обвинувачений неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності та звільнившись з місць позбавлення волі, у липні 2014 року, в нічний час, із застосуванням газового балончика – «Терен 4М» вчинив пограбування потерпілого, заволодівши його майном на суму 3091 грн.

Не погоджуючись з вироком, прокурор подав апеляційну скаргу про його скасування через невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості вчиненого злочину та особі обвинуваченого внаслідок м’якості.
Під час першого судового розгляду в суді апеляційної інстанції, який відбувся ще у вересні 2017 року, суд не погодився з доводами прокурора і залишив вирок без змін. Проявивши принципову позицію прокурором оскаржено рішення апеляційного суду в касаційному порядку.
Задовольняючи скаргу прокурора, колегія суддів Верховного Суду вказала, що доводи прокурора про м’якість призначеного покарання залишилися поза увагою апеляційного суду, а прийняте рішення є необґрунтованим.

Під час повторного апеляційного суду прокурором доведено, що суд першої інстанції при ухваленні вироку не врахував характер і ступінь тяжкості скоєного злочину, який є тяжким та вчинений з корисливих мотивів із застосуванням насильства до потерпілого.

Засуджений раніше неодноразово судимий за вчинення тяжких злочинів з корисливих мотивів, відбував покарання у місцях позбавлення волі, належних висновків не зробив та скоїв аналогічний злочин в період непогашеної судимості.

Апеляційний суд підтвердив обґрунтованість правової позиції    прокурора про необхідність призначення більш суворого покарання та засудив обвинуваченого до 4 років позбавлення волі.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1484