Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.01.2019

За принципової позиції прокурорів судом апеляційної інстанції ухвалено 90 нових вироків

  

Підтримання публічного  обвинувачення в суді є однією з важливих конституційних функцій прокуратури.

Враховуючи це, упродовж минулого року органами прокуратури області вживались заходи спрямовані на доведення обвинувачення в суді та відновлення порушених прав громадян, які постраждали внаслідок вчинення стосовно них злочинів.

Так, за участі прокурорів усіх рівнів судами першої інстанції розглянуто більше 3,6 тисяч кримінальних проваджень. З ухваленням вироків розглянуто 2315 проваджень, із застосуванням заходів медичного – 18 та 7- виховного характеру.

З метою забезпечення основних засад кримінального судочинства, прокурори за наявності підстав реагували на усунення помилок, допущених судами першої інстанції при ухваленні судових рішень шляхом їх апеляційного оскарження.

Відтак, судом апеляційної інстанції за участі прокурорів перевірено законність 717 судових рішень, з яких майже половина переглядалась за скаргами прокурорів.

В цілому у 2018 році прокурорами подано апеляційні скарги на судові рішення щодо 283 осіб. За їх скаргами змінено та скасовано рішення щодо 250 осіб, щодо 94 – ухвалено нові вироки, у тому числі щодо 77 осіб у зв’язку із м’якістю призначеного покарання.

Як приклад, судом першої інстанції за вчинення злочинів, передбачених п. 2 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство малолітньої дитини) та ч. 2 ст. 15, п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України (закінчений замах на умисне вбивство малолітньої дитини) обвинуваченому призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі. За апеляційною скаргою прокурора - довічне позбавлення волі.

Також за апеляційною скаргою прокурора обвинуваченому, який вчинив злочини, передбачені ч. ч. 3 ст. 153 (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене щодо малолітніх) та ч. 2 ст. 156 (розбещення малолітніх)          КК України скасовано вирок суду у частині призначеного покарання, та замість 7 років позбавлення волі призначено 10.   

Внаслідок своєчасного та обґрунтованого реагування прокурорів на порушення, які допускаються суддями під час ухвалення виправдувальних вироків за апеляційними скаргами прокурорів скасовано незаконні вироки стосовно 18 осіб.

Робота на вказаному напрямі триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1439