Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2019

На виконання судового рішення за позовом прокурора забезпечено повернення у розпорядження держави 108 гідротехнічних споруд

  

          У межах реалізації представницьких повноважень регіональною прокуратурою виявлено факт незаконного використання приватним суб’єктом господарювання державного майна – 108 гідротехнічних споруд для здійснення промислового риборозведення.

         Установлено, що у 2015 році між державним підприємством «Укрриба» та приватним підприємством укладено договір зберігання державного майна та додаткову угоду до нього, за яку зберігачу, тобто суб’єкту господарювання, надано право використання гідротехнічних споруд, що перебувають на балансі державного підприємства.

         Оскаржуваний договір укладений з порушенням норм законодавства, зокрема Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та мав удаваний характер, оскільки фактично між сторонами виникли правовідносини з оренди державного майна.

         Так, внаслідок дії зазначеного правочину отримані від використання у господарській діяльності гідротехнічних споруд доходи залишилися у приватного суб’єкта господарювання та не зверталися в дохід державного підприємства.

         З метою поновлення права держави на використання гідротехнічних споруд прокуратурою області у травні 2018 року пред’явлено до господарського суду Чернігівської області позов про визнання договору зберігання недійсним, який задоволено. Зазначене рішення залишено без змін судом апеляційної інстанції та набрало законної сили.

         На виконання рішення господарського суду Чернігівської області приватним суб’єктом господарювання за актом приймання-передачі від 10.01.2019 передано державне майно, а саме 108 гідроспоруд ставів у Чернігівському районі, в розпорядження Державного підприємства «Укрриба», чим забезпечено реальне поновлення майнових інтересів держави.

         Подальша робота з цих питань триває.

 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

кількість переглядів: 1790