Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2019

Суддями Господарського суду Чернігівської області та представниками органів прокуратури області обговорено практичні питання звернення з позовами на захист інтересів держави

  

        У приміщенні Господарського суду Чернігівської області 04.02.2019 у форматі круглого столу обговорено процесуальні питання, що виникають при зверненні прокурора до суду з позовами на захист інтересів держави з урахуванням практики Верховного Суду.

В роботі взяли участь заступник голови Господарського суду Чернігівської області Сергій Бєлов, заступник прокурора області Ігор Юшин, судді господарського суду, начальники галузевих підрозділів регіональної прокуратури, а також заступники керівників та прокурори місцевих прокуратур.

У ході дискусії учасниками заходу обговорено питання практичної реалізації прокурорами конституційної функції представництва з урахуванням вимог ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» та ст. 53 Господарського процесуального кодексу України, обґрунтування підстав для звернення до суду.

Наголошено, що прокурором обґрунтовано ініціюється судовий захист та поновлення порушених інтересів держави передусім у сфері земельних та бюджетних правовідносин, охорони довкілля, майнових прав держави та територіальних громад.

Так, у 2018 році задоволено 48 позовів прокурорів, поданих в порядку господарського судочинства, на загальну суму 204,5 млн грн, ще майже 5 млн грн відшкодовано відповідачами добровільно за закритими справами. Повернуто та попереджено до вибуття за позовами наведеної категорії 7,3 тис. га земель.

Наведені дані свідчать про поширеність фактів порушень інтересів держави, що і зумовлює необхідність вжиття заходів до їх поновлення у судовому порядку.

Наявність відповідних повноважень дозволяє прокурору виступити ініціатором такого судового захисту.

Проведення круглого столу сприяло утвердженню спільного бачення та розуміння підходів до реалізації прокурорами повноважень на звернення до суду щодо захисту державних інтересів.

 

 Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

 

 

 

кількість переглядів: 1454