Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.03.2019

Лікарська помилка: жінка померла під час кесаревого розтину

  

Вироком одного з районних судів області лікаря-анестезіолога визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 140 КК України (неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього хворого – смерть новонародженого).

Як з’ясувалося, ще у 2016 році у пологове відділення однієї з районних лікарень госпіталізована вагітна жінка, стосовно якої лікарями прийнято рішення про завершення пологів шляхом проведення операції кесаревого розтину.

Породіллю оглянуто лікарем-анестезіологом, який не врахувавши ступінь операційного ризику та не переконавшись у правильності вибору типу наркозу, одноосібно прийняв рішення про анестезіологічне забезпечення операції, що не відповідало клінічному стану жінки та порушувало вимоги клінічного протоколу з акушерської допомоги  «Кесарів розтин».

Як наслідок, після народження живого хлопчика у жінки констатовано зупинку серця, а через 33 хвилини – біологічну смерть.
Новонароджений прожив 1,5 місяці.

Смерть матері та дитинки є наслідком грубих порушень під час проведення загального знеболювання.

Вироком суду лікаря засуджено до 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади лікаря та займатися лікарською діяльністю строком на 2 роки.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1985