Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.04.2019

Право дитини на таємницю особистого життя

  

Сьогодення свідчить, що об’єктами багатьох кримінальних правопорушень, що вчиняються в державі, є діти. Безпосередніми об’єктами є їх життя, здоров’я, статева свобода та недоторканість.

Висвітлюючи події, пов’язані з дітьми у медіаматеріалах, зокрема випадки насильства над ними, журналісти та працівники органів державної влади, правоохоронних органів мають бути особливо чутливими та чітко дотримуватися професійних стандартів.

Аналіз інформацій про дітей, розповсюджених в мережі інтернет, свідчить про порушення їх прав та нехтування їх інтересами.

Беззаперечно, завдання медіа – привертати увагу громадськості та держави до таких випадків, але робити це слід коректно, не завдаючи дитині ще більшої шкоди.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 10 Закону України «Про охорону дитинства» розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини забороняється.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди (ст. 11 Закону України «Про інформацію).

Необхідно враховувати, що діти, які стали об’єктами сексуальних домагань, залишаються проживати у тих же містах чи селах. Згадка у повідомленні назви населеного пункту, в якому дитина потерпіла від розпусних дій, вже дає можливість її ідентифікувати.

Таким чином, грубо порушується право дитини на повагу до її гідності та честі (ст. 297 ЦК України), а також право на особисте життя та його таємницю (ст. 301 ЦК України).

Наше спільне завдання не дати таким дітям бути емоційно розчавленими своїми образниками, не допустити в майбутньому насміхання над ними та їх приниження.

Оприлюднення відомостей, що можуть указувати на особу дитини, яка вчинила правопорушення або яка потерпіла від сексуального насильства, суперечить вимогам Законів.

Жодна дитина не може бути об'єктом свавільного або незаконного втручання в здійснення її права на особисте і сімейне життя або незаконного посягання на її честь і гідність (Конвенція ООН про права дитини).

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1299