Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.05.2019

Господарським судом Чернігівської області підтримано позицію прокурора щодо повернення у розпорядження держави 80 водогосподарських споруд

  

У межах реалізації представницьких повноважень регіональною прокуратурою виявлено факт незаконного використання приватним суб’єктом господарювання державного майна – 80 водогосподарських споруд, у тому числі гідротехнічних, для здійснення промислового риборозведення.

Установлено, що у 2011 році між державним підприємством «Укрриба» та приватним підприємством укладено договір про передачу права експлуатації гідротехнічних споруд та додаткову угоду до нього, за якою суб’єкту господарювання надано право використання гідротехнічних споруд, що перебувають на балансі державного підприємства, пов’язаних з ними робочих машин та обладнання.

Оскаржуваний договір укладений з порушенням норм законодавства, зокрема Закону України «Про оренду державного та комунального майна», та мав удаваний характер, оскільки фактично між сторонами виникли правовідносини з оренди державного майна.

При цьому розмір оплати за користування майном визначений без урахування вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу» від 04.10.1995 № 786  з наступними змінами.

З метою усунення порушення щодо використання водогосподарських споруд без правових підстав прокурором у грудні 2018 року пред’явлено до господарського суду області позов про визнання договору про передачу права експлуатації гідротехнічних споруд, що перебувають на балансі ДП «Укрриба», недійсним.

Надавши належну оцінку всім доводам сторін, судом 14.05.2019 прийнято рішення про задоволення позову в повному обсязі.

Подальша робота з цих питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1320