Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.07.2019

Прокуратура через суд зобов’язує органи місцевого самоврядування визначати види та місця відбування суспільно корисних робіт для злісних неплатників аліментів

  

Пріоритетним напрямом у роботі органів прокуратури є захист та відновлення порушених прав дітей, а також інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Статтею 27 Конвенції ООН «Про права дитини» (ратифікованої Постановою Верховної Ради № 789-ХІІ від 27.02.91) визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового та духовного розвитку, зокрема належне харчування, житло та одяг. Батьки несуть відповідальність за забезпечення належного життєвого рівня дитини. Обов’язки держави полягають у тому, щоб створити відповідні умови для реалізації цієї відповідальності.

Задля цього до Кодексу України про адміністративні правопорушення внесено зміни в частині введення інституту адміністративного стягнення у виді суспільних робіт за ухилення батьків від сплати аліментів.

Вказане має на меті погашення батьками заборгованості зі сплати коштів на утримання дитини. Виконання ж стягнення у вигляді суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої визначається відповідним органом місцевого самоврядування.

Проте, у ході реалізації повноважень, визначених ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», прокурорами встановлено факти невиконання сільськими радами Менського та Носівського районів зазначених вимог законодавства. Прокурори реагували на це через заявлені позови до суду.

Наразі, Чернігівським окружним адміністративним судом задоволено позов Ніжинської місцевої прокуратури та на його виконання сільською радою Носівського району затверджено види  суспільно корисних робіт та переліки об’єктів для їх відпрацювання на території сільради на 2019 рік.

Ще чотири позови Менської місцевої прокуратури з аналогічних підстав перебувають на розгляді в суді.

Подальша робота з цих питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1394