Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.07.2019

Північним апеляційним господарським судом підтримано позицію прокурора щодо необхідності сплати суб’єктом господарювання до місцевого бюджету 730 тис грн

  

За результатами моніторингу судових рішень регіональною прокуратурою здійснено вступ у розгляд справи за позовом приватного акціонерного товариства до Менської міської ради щодо визнання недійсним договору від 16.08.2016 про  пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Мена. За цим договором суб’єкт господарювання зобов’язувався сплатити до місцевого бюджету понад 730 тис грн, що складає 8% від кошторисної вартості будівництва з розстрочкою платежів.

Як встановлено, суб’єктом господарювання у місті Мена розпочато будівництво приміщення для здійснення підприємницької діяльності. Водночас, після завершення будівництва, введення об’єкта в експлуатацію та сплати першого платежу, забудовник фактично відмовився від подальшого виконання взятих на себе зобов’язань, а у грудні 2017 року взагалі звернувся до суду позовом про визнання укладеної угоди недійсною з підстав її невідповідності звичаям ділового обороту.

Варто зазначити, що на підставі оспорюваної угоди від 16.08.2016,  прокурор двічі звертався з позовами до суду щодо стягнення із суб’єкта господарювання 355 тис грн заборгованості із сплати коштів до бюджету міськради, які задоволені. Проте відповідачем обрано лінію захисту (визнання вказаної угоди   недійсною), яка б дозволила приватному акціонерному товариству не лише ухилитися від сплати вказаних коштів, а й вимагати повернення раніше сплачених до бюджету коштів. 

Надавши належну оцінку доводам сторін, рішенням Господарського суду Чернігівської області від 08.05.2019 у задоволенні позову до Менської міської ради відмовлено.

Не погоджуючись із такою правовою позицією, приватне акціонерне товариство подало апеляційну скаргу, у задоволенні якої постановою Північного апеляційного господарського суду від 16.07.2019 відмовлено, рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Подальша робота з цих питань триває. 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1221