Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.08.2019

Прокуратурою вжито заходів до усунення порушень законодавства у сфері охорони об’єктів природно-заповідного фонду

  

На території області функціонує 666 об’єктів та території природно-заповідного фонду загальною площею 261,24 тис га. В результаті реалізації державної політики у галузі розвитку заповідної справи площа заповідних територій області постійно збільшується.

Водночас, реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави у суді, проведеними органами прокуратури області вивченнями встановлено, що межі більшості об’єктів природно-заповідного фонду у натурі (на місцевості) не визначено, лише деякі з них позначені на картографічних матеріалах.

Відсутність чітких меж територій природно-заповідного фонду ускладнює контроль за їх використанням, створює передумови для здійснення забороненої господарської діяльності та незаконної забудови.

За фактами порушень, органами прокуратури області вживаються заходи прокурорського реагування з метою захисту інтересів держави.

Зокрема, прокурори реагували на факти відсутності меж об’єктів природно-заповідного фонду.

Так, прокуратурою області заявлено позов до Грем’яцької сільської ради Новгород-Сіверського району про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання сільську раду відповідно до вимог чинного законодавства забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж гідрологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Мурав’ївська» площею 40 га та закріплення їх в натурі (на місцевості). Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 26.02.2019 позов задоволено.

Прилуцькою місцевою прокуратурою за результатами вивчення стану законності на цьому напрямі заявлено позов в інтересах держави до Смоської сільської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання провести роботи з винесення меж гідрологічного заказника місцевого значення «Заудаївський» площею 1060 га на місцевості, який рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 11.02.2019 задоволено у повному обсязі.

Аналогічно рішеннями судів за позовами Прилуцької місцевої прокуратури зобов’язано Охіньківську, Сухополов’янську сільські ради, Малодівицьку та Линовицьку селищні  ради вжити заходів щодо організації проведення робіт із винесення меж об’єктів природно-заповідного фонду в натурі (на місцевості) загальною площею понад 2,1 тис га.

Подальша робота на вказаному напрямку триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області   

кількість переглядів: 1173