Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.10.2019

За реагування прокурора вісім випускників навчальних закладів отримали майже 80 тис грн

  

З метою виконання повноважень, визначених Конституцією України, органами прокуратури Чернігівської області постійно вживаються заходи, спрямовані на захист прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Водночас пріоритетним напрямом у роботі органів прокуратури регіону є захист та відновлення порушених прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Згідно ст. 3 Закону України «Про освіту» держава здійснює соціальний захист здобувачів освіти у випадках, визначених законодавством, а також забезпечує виявлення та усунення факторів, що перешкоджають реалізації прав і задоволенню потреб таких осіб у сфері освіти.

За результатами опрацювання витребуваної інформації ювенальними прокурорами установлено факти невиконання закладами освіти та органами місцевого самоврядування вимог ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», якою передбачено забезпечення випускників навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, одноразовою грошовою допомогою у розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Встановивши факти порушення прав випускників освітніх закладів, ювенальними прокурорами підготовлено та направлено до суду адміністративні позови про зобов’язання навчальних закладів нарахувати та виплатити своїм випускникам одноразову грошову допомогу у розмірі, визначеному Законом.

Правомірність позиції прокурорів була підтверджена рішеннями Чернігівського окружного адміністративного суду, якими позовні вимоги органів прокуратури області задоволено в повному обсязі та зобов’язано навчальні заклади здійснити передбачені Законом виплати.
Наразі зазначені судові рішення реально виконані, вісім випускників вже отримали майже 80 тис грн.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1268