Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.11.2019

Наразі задоволено 233 позови прокурорів на понад 515 млн грн

  

Органами прокуратури області забезпечується ефективна реалізація представницьких повноважень прокурора. Зокрема, вже у поточному році задоволено 233 позови прокурорів (2 місце по державі)  на  понад 515 млн грн (5 рейтингове місце), ще 6,1 млн грн добровільно відшкодовано за закритими справами. Попереджено незаконне вибуття майна на суму 1,4 млн грн. Повернуто та попереджено до вибуття 1770 га земель, що є одним з найкращих доробків у державі.

На розгляді в судах залишається ще понад 100 позовів на 40,7 млн грн.

За результатами моніторингу судових рішень та ефективної реалізації повноважень щодо вступу у справи за позовами інших осіб упереджено стягнення майже 400 млн грн бюджетних коштів.

Також забезпечується контроль за повнотою та своєчасністю виконання судових рішень за позовами органів прокуратури. За наявності порушень при здійсненні виконавчого провадження забезпечується своєчасне оскарження дій чи бездіяльності державних виконавців. За 10 місяців поточного року вже задоволено 66 таких скарг, внесених в порядку відомчого контролю та до суду. Як результат, наразі забезпечено реальне виконання судових рішень на 435 млн грн із 488 млн грн, що підлягають виконанню, тобто майже 90%.

Прокурорами забезпечено особисту участь у розгляді судами 160 справ, підготовлено та внесено 270 процесуальних документів (заперечень, відзивів, клопотань).

Крім того, за активної позиції прокурорів судами апеляційної інстанції задоволено 16 апеляційних скарг на необґрунтовані рішення місцевих судів. Верховним Судом задоволено 5 касаційних скарг регіональної прокуратури. Сума за рішеннями, скасованими за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів склала майже 30 млн грн.

У ході реалізації представницьких повноважень забезпечено реагування на факти порушень на різних напрямах правозастосовчої діяльності, зокрема подавалися позови про повернення в державну власність нерухомого майна; звільнення самовільно зайнятих земель; повернення земель, набутих особами внаслідок подвійного використання права на приватизацію чи без дотримання конкурсних процедур; щодо внесення змін у договори оренди; стягнення упущеної вигоди за використання земель без правовстановлюючих документів; стягнення плати за проїзд дорогами загального користування; скасування незаконних рішень та розпоряджень; зобов’язання визначити межі об’єктів природно-заповідного фонду та інші.
Подальша робота з цих питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1352