Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.11.2019

Судом підтримано позицію прокурора щодо стягнення з суб’єкта господарювання на користь одного з державних підприємств області майже півмільйона гривень безпідставно збережених грошових коштів

  

Реалізуючи функцію представництва інтересів держави в суді, прокуратурою встановлено, що у період 2016-2018 років на території Чернігівського району одним із приватних суб’єктів господарювання безоплатно використовувалися об’єкти нерухомості загальною площею понад 3 тис м2, що належать на праві господарського відання одному із державних підприємств, що відноситься до сфери управління Національної академії аграрних наук України.

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратура звернулася до Господарського суду Чернігівської області з позовною заявою до приватного підприємства про усунення перешкод у користуванні державним майном шляхом виселення із займаних приміщень та стягнення завданих цим збитків.

За результатами розгляду позову прокурора рішенням суду, що переглядалося судами апеляційної та касаційної інстанцій, зобов’язано суб’єкт господарювання повернути у розпорядження державного підприємства об’єкти нерухомості загальною площею понад 3 тис м2 та вартістю майже 2,3 млн грн.

Судове рішення у частині виселення відповідача із займаних приміщень підтвердило обставини бездоговірного користування державним нерухомим майном.

Водночас, питання стягнення безпідставно збережених суб’єктом господарювання коштів у розмірі орендної плати в сумі 447,3 тис грн, з урахуванням зміни судової практики, вирішувалося в іншому судовому процесі за ще одним позовом прокурора.

За результатами розгляду цього позову та оцінки наданих доказів, Господарським судом Чернігівської області 13.11.2019 проголошено рішення про його задоволення у повному обсязі та стягнуто з суб’єкта господарювання на користь одного з державних підприємств 447,3 тисячі гривень безпідставно збережених грошових коштів у розмірі орендної плати.

Таким чином, завдяки системній роботі, наполегливій та послідовній позиції прокурора забезпечено комплексний захист державних інтересів та відновлено порушене право державного підприємства на використання власних об’єктів нерухомості площею понад 3 тис м2 та отримання коштів за фактичне користування нежитловими приміщеннями.

Подальша робота з цих питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1272