Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.12.2019

Прокурорський нагляд у місцях несвободи

  

До набрання чинності законом про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій, органи прокуратури продовжують виконувати функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

З урахуванням результатів особистого прийому в’язнів, звернень їх рідних або законних представників, а також інформацій, отриманих за телефоном «гарячої лінії», роботу спрямовано на реальне поновлення прав осіб у місцях несвободи.

Так, у поточному році прокурорами виявлено численні порушення прав ув’язнених у місцях несвободи.

Досить поширеними серед них є факти безпідставного застосування до в’язнів дисциплінарних стягнень, порушення прав на медичне забезпечення та в цілому їх прав на належні умови тримання.

Наразі вже розглянуто 243 документи прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності  притягнуто 219 службових осіб, з вини яких були допущені порушення законодавства та права затриманих і ув’язнених осіб.

Реагували органи прокуратури і на неналежне виконання своїх обов’язків працівниками уповноваженого органу з питань пробації при виконані покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та адміністративних стягнень у вигляді громадських, виправних та суспільно корисних робіт. За результатами наглядової роботи внесено 33 документи реагування, до відповідальності притягнуто 11 службових осіб.
Не залишилися поза увагою прокурорів і питання додержання прав громадян при адміністративному доставленні та затриманні службовими особами уповноважених органів. Реагуючи на порушення, прокурорами внесено 28 документів, до відповідальності притягнуто 46 правоохоронців.

Робота на вказаному напрямі прокурорської діяльності триває.   

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1262