Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2020

У прокуратурі Чернігівської області підбили підсумки роботи за 2019 рік (фото)

  

Сьогодні, 6 лютого 2020 року, під головуванням прокурора області Андрія Парусова, відбулася оперативна нарада, під час якої обговорено підсумки роботи органів прокуратури області за минулий рік.

Відкриваючи захід, Андрій Парусов зазначив про результати, яких досягнуто органами прокуратури області упродовж 2019 року.
Як позитив, керівник відомства відмітив роботу прокурорів на напрямі представництва інтересів держави у суді. За кількістю задоволених позовів на захист інтересів держави регіон має другий доробок у державі (286), а за сумою – п’ятий (520 млн грн.). Сума за рішеннями, прийнятими на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, складає майже 400 млн грн., що в    40 разів перевищує результат 2018 року. Високим є рівень реального виконання судових рішень – 89,6 %. 

Ефективно спрацьовано у сфері земельних правовідносин (задоволено 48 позовів на суму 409,4 млн грн.), державної і комунальної власності – 22 на    89,6 млн грн., охорони навколишнього природного середовища – 26 на 922 тис. грн. Повернуто та попереджено до вибуття понад 2 тисячі гектарів земель.

На належному рівні оцінено роботу ювенальних прокурорів, які зреагували на факти протиправної бездіяльності навчальних закладів, органів влади та місцевого самоврядування щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під закладами освіти. Судами задоволено 17 позовів цієї категорії щодо земель площею 37,6 га вартістю 19,5 млн грн.

При цьому є досягнення і на інших напрямах, наголосив очільник обласної прокуратури.

Так, на 21,3% зменшилася кількість облікованих особливо тяжких кримінальних правопорушень, у тому числі умисних вбивств (-10%), на 6% – тяжких. Зберігається позитивна тенденція до зменшення (на 6,3%) злочинів проти власності, у тому числі крадіжок – на 10,1%, грабежів – на 38,9%, розбоїв – на  10,8%.

Завдяки співпраці правоохоронних органів у сфері протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, на 10% збільшилася кількість облікованих кримінальних правопорушень зазначеної категорії.

За результатами розгляду майже кожної третьої апеляційної скарги прокурора ухвалено новий вирок (103), з яких 47 – за ініціативи керівництва прокуратури області. На 13,4% покращено якість касаційного реагування (з 30,5% до 43,9%).

Водночас, відмічено, що криміногенна ситуація в регіоні залишається напруженою. Незважаючи на незначне зменшення загальної кількості облікованих у минулому році злочинів (-2%), число кримінальних правопорушень на 10 тис. населення склало 139,4 та значно перевищує середнє у державі (105,7).

Збільшилася кількість кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи – на 17,2%, у тому числі умисних тяжких тілесних ушкоджень – на 27,5%.

Окрім того, на нараді обговорено інші проблемні питання в діяльності прокуратури та шляхи їх вирішення.

Підводячи підсумок, прокурор області зазначив: «Задля відновлення довіри суспільства, забезпечення належної реалізації покладених законодавством функцій, найближчим часом усі зусилля слід зосередити на виконанні низки важливих завдань. Не забувайте про пріоритети діяльності, а також, що робота кожного з Вас віднині оцінюватиметься не лише за кількісними, але і якісними показниками».
Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1060