Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.04.2020

Суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора у справі щодо членів організованої групи, які обвинувачуються у незаконних порубках лісу

  

Чернігівський апеляційний суд 24 квітня 2020 року задовольнив апеляційну скаргу прокурора, скасувавши ухвалу Менського районного суду області, якою кримінальне провадження по обвинуваченню 5 осіб, 4 з яких члени організованої групи, закрито у зв’язку з декриміналізацією кримінального правопорушення.

Так, у 2019 році прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт, відповідно до якого особи обвинувачуються у вчиненні низки злочинів, пов’язаних з незаконною порубкою дерев на території області (ст. 246 КК України). Протиправними діями злочинної групи заподіяно істотну шкоду навколишньому природному середовищу та спричинено збитки на загальну суму 1 120 834, 88 грн.

Проте рішення суду першої інстанції про закриття кримінального провадження мотивоване тим, що на час вчинення особами інкримінованих їм дій, мінімальний розмір істотної шкоди як ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, мав би становити 1 762 000 грн.

При цьому в суді апеляційної інстанції доведено, що кримінальна відповідальність обвинувачених жодним чином не скасовується Законом України № 2531- VIII, оскільки одним із обов'язкових елементів складу цього злочину є наявність істотної шкоди, завданої довкіллю, яка не має виразу у матеріальній формі.

Наразі справу направлено на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1395