Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2020

Ювенальні прокурори відстоюють права дітей Чернігівщини

  

Захист прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства є одним із пріоритетних напрямів в діяльності органів прокуратури.
З початку року у вказаній сфері прокуратурою пред’явлено до суду 31 позов на суму 20,3 млн. грн. Судами задоволено 23 позови на 13,5 млн. грн. Поновлено права 11 дітей. Реально виконано судових рішень на 18,7 млн. грн. Розпочато 10 кримінальних проваджень.

Так, ювенальні прокурори не залишились осторонь проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захищаючи їх соціальні права у суді.

З метою поновлення прав дітей цієї категорії, які закінчили заклади освіти, на отримання гарантованої державної грошової допомоги до суду пред’явлено 10 позовів на загальну суму 202 тис. грн.

У зв’язку з нестворенням органами місцевого самоврядування у складі відповідних виконавчих органів рад служб у справах дітей, які забезпечують дотримання та захист прав дітей – мешканців громади, прокуратурою заявлено відповідні позови до шести міських та селищних рад ОТГ, з яких вже 3 задоволено. Провадження у одній справі закрито у зв’язку із добровільним утворенням такої служби у складі виконавчого органу відповідної ради.

Забезпечено реальне виконання рішення Господарського суду Чернігівської області від 25.04.2019, залишене в силі постановою Північного апеляційного господарського суду від 27.11.2019, яким задоволено позов  прокуратури області про визнання за державою права власності на приміщення дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з лижного спорту загальною площею 2,8 тис. кв. м та орієнтовною ринковою вартістю понад 12,2 млн. грн.

На даний час право власності держави на вказане приміщення ДЮСШОР зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Також пред’явлено 3 позови про визнання протиправною бездіяльності органів місцевого самоврядування щодо неприйняття у комунальну власність приміщень дитячих садків колишніх КСП загальною вартістю 12,3 млн. грн.
Наразі рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 13.03.2020 задоволено позов Прилуцької місцевої прокуратури до Малодівицької селищної ради. Селищну раду зобов’язано прийняти у власність та оформити право комунальної власності на будівлю дитячого садка вартістю 6,4 млн. грн., який раніше перебував у користуванні реформованого сільськогосподарського підприємства і не увійшов до передавального акту під час створення об’єднаної територіальної громади.

В межах визначених законодавством повноважень органами прокуратури області вживаються заходи координаційного характеру, спрямовані на подолання негативних тенденцій підліткової злочинності. З цією метою налагоджена тісна співпраця зі  спеціальними органами та службами на предмет профілактики злочинів серед неповнолітніх. Вжиті заходи сприяли покращенню криміногенної ситуації. Так, упродовж перших 5 місяців поточного року кримінальні правопорушення вчинили 4 неповнолітні особи, що на 55,6 % менше, ніж за аналогічний період минулого року (9).

Робота органів прокуратури пліч-о-пліч з органами правопорядку дозволила уникнути незаконного притягнення неповнолітніх до кримінальної відповідальності, незаконного затримання, застосування запобіжних заходів, іншого порушення конституційних прав підлітків.

Ефективно протидіють ювенальні прокурори злочинам, потерпілими у яких є діти. Упродовж поточного року до суду передано справи, у яких потерпілими від різних злочинів є 29 дітей. Так, до суду направлено обвинувальні акти щодо зґвалтування 3 малолітніх. У 2 випадках ґвалтівники проживали з жертвами в одній сім’ї. Окрім того Чернігівською місцевою прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт щодо лікаря, неналежне виконання обов’язків якого призвело до суттєвого погіршення здоров’я дитини.

Прокурорами вживаються заходи щодо доведення винуватості осіб, від дій яких потерпіли діти.

До прикладу, ювенальним прокурором забезпечено ухвалення судом  вироку щодо чоловіка, який обвинувачувався у вбивстві свого 11-місячного сина. У травні 2020 року суд визнав доведеним вчинення зловмисником вбивства малолітнього з особливою жорстокістю та призначив покарання у виді 15 років позбавлення волі.

Одним з пріоритетних напрямів роботи прокуратури регіону залишається забезпечення прав підлітків у місцях несвободи.

Зокрема, у квітні цього року із залученням спеціалістів проведено перевірку додержання вимог законодавства про охорону здоров’я у державній установі «Чернігівський СІЗО». За результатами вжитих заходів прокурорського реагування 5 дітей забезпечені засобами індивідуального захисту та належними умовами утримання, що мінімізує можливе поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Загалом протягом року органами прокуратури внесено 16 документів реагування з питань дотримання прав неповнолітніх під час застосування заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням їх особистої свободи. За результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 13 службових осіб.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1607