Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.06.2020

Верховним судом підтверджено правомірність позиції ювенальних прокурорів

  

Верховним Судом залишено в силі рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 03 вересня 2019 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 грудня 2019 року. Вказаними рішеннями задоволено позовні вимоги заступника керівника Менської місцевої прокуратури та визнано протиправною бездіяльність одного з органів місцевого самоврядування Менського району, який зволікав у визначенні місця та видів робіт для злісних неплатників аліментів.

Ювенальними прокурорами встановлено, що через невизначеність об’єктів, на яких особи мали б виконувати роботи, винні фактично уникали встановленої відповідальності.

За результатами розгляду справи у Верховному Суді констатовано, що орган місцевого самоврядування як представницький орган територіальної громади має брати участь у вирішенні пріоритетних завдань державної політики, зокрема, у сфері забезпечення захисту прав дитини на належне утримання шляхом сприяння примусовому стягненню з порушників заборгованості зі сплати аліментів.

За наведених обставин Верховний Суд погодився із доводами прокурора, що невчинення відповідачем дій щодо вирішення питання про погодження переліку об'єктів, на яких порушники виконуватимуть суспільно корисні роботи, та видів таких робіт, є протиправною бездіяльністю, яка може призвести до порушення інтересів держави в частині гарантування забезпечення захисту прав неповнолітніх на належне утримання.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1173